magyar félbarna sör
ÚJRAKÓSTOLVA, az új cikk itt olvasható
Az oldal el szeretné kerülni az elfogultság látszatát, ezért most egy másik bőcsi főzésű sört kell, ezúttal pozitív végkicsengéssel vizsgálunk. Erre a szerepre – a licencsöröket nem számítva – tulajdonképpen csak a Borostyán jöhetett szóba; a Borsodi prémium söre.
Már ránézésre sem egyszerű ital, hiszen maga a sörfőzőmester (Arany József) dedikálta a hátcímkét, kedélyesen részletezve remeke erősségeit – amik tagadhatatlanul léteznek egyébként, lageres, de teltebb, kellemesen édeskés ízű sörrel találjuk magunkat szemben a (tíz évvel ezelőtti, kelet-európai konzervatív törpepártlogókat idéző) címke kiváltotta elmélázás után.
Mindenesetre az ízkomplexitásra releváns magyarázatot jelent, hogy míg például a Pilsner Urquell három, a Borostyán nem kevesebb, mint hét összetevőből készül, ami azért egy kicsit ront az autentikus illúzión, akár még azt a hátsó gondolatot is elindíthatja, hogy egy ízesített Borsodit iszunk, ami persze nem így van; de garantáltan a koktéljelleg mellékhatása, hogy az ízintenzitás és az alkoholtartalom semmilyen indokolható viszonyban nem áll egymással.
A Borostyán tagadhatatlanul jobb sör, kellemesen fanyar, kissé kenyérre emlékeztető utóízzel; a színe viszont egészen gyönyörű. Ideális szoktatósör a tré italok világából a minőségi alkoholizmusba, így népnevelő szerepét nem szabad lebecsülni.
Alkoholtartalom: 5,2 V/V%
2006. 05. 18.