német licenc lagersör
Van egy meghatározó piaci sörszegmens kis hazánkban, melyet talán úgy lehetne a legjobban definiálni, hogy „minőségi licencfőzött közfogyasztási cikk” – értve ezalatt bővebben kifejtve azt a polcot, amin rendszerint német nevű, diznájos és eredeti kiadásukban valószínűleg az egekig magasztalható belbecsű, de itthon, bár viszonylag jó minősében utángyártott termékék sorakoznak.
Ennek a kategóriának oszlopos harcosa a Holsten is, amit régebben nálunk gyártották piros meg zöld kiadásban, mára azonban csak az utóbbi maradt, ráadásul Horvátországban főzve. Konspirációra hajlamosabbjaink akár ebben is láthatják annak magyarázatát, hogy ugyanazt az édeskés felhangot találni meg benne, amit a szintén balkáni főzésű Tuborg is magáénak tudhat, de ez egy másik zsoltár tárgya.
A Holsten íze egész érdekesen összetett, a szokásos nyitó keserűség előbb az említett édességgé lényegül át (az ilyesmit szokás állítólag a helyi víznek tulajdonítani; de az is lehet, hogy egy szerb partizán a délszláv háború zűrzavarában valóban elásott egy raklap krumplicukrot a hegyekben, ami időközben elszennyezte a vidék ivóvízkészletét), majd, ami igazán meglepő, egy kis pörkölt mandulásan sós ízzel búcsúzik – bár ezt az ízkavalkádot lehet, csak a kóstolás előtt felelőtlenül elfogyasztott hagymás bab okozta, mely bűnéért a Kontár Komlókutató ezúton is vezekelni kíván.
Alkoholtartalom: 5,0 V/V%
2006. 06. 08.