Kőbánya
Budapest
Kőbányán a XIX. század során kezdtek letelepedni a sörgyárak, felhasználva a kiváló ászokolási lehetőségeket nyújtó felhagyott bányaüregek és a jó minőségű forrásvíz együttes jelenlétét. A fejlődés ezután leginkább ifjabb Dreher Antal és fia, Jenő nevéhez köthető, akik, miután megvetették lábukat a frissen kialakuló sörnegyedben, a harmincas évekre felvásárolták a szomszédos üzemeket (Haggenmacher, Király, Részfényserfőzde), ezzel párhuzamosan érdekeltségeket szerezve vidéken, például a kanizsai, illetve a nagyváradi üzemben is. Az államosítás során az addig önállónak megmaradt Polgári Serfőzdét és Fővárosi Serfőzdét, illetve a malátagyárat is beleolvasztották az új, központi irányítású sörtröszt kőbányai üzemébe, a koncentráció eredményeként az ország zömét Kőbánya látta el a szocalizmus évtizedeiben sörrel. A rendszerváltás és a privatizáció során a telep jelentős része leállt, és csak a törzsterületen múködik napjainkban az SABMiller tulajdonában álló Dreher Zrt.
Nagyvárad
(Vissza az Archívumba)