HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • ungert: Ma elkészült a túrócszentmártoni sörgyár sztorijának fordítása is. maxwell.sze.hu/~ungert/martine... (2017.11.13. 18:10) Stein 12%
  • Kerecsenyfa: Az egyik legjobb nagy(?)üzemi magyar sör. A SIPA is kellemes meglepetés (bár nem nagyon IPA), ez i... (2017.10.29. 21:24) Pécsi Sör Prémium Pils
  • siófoki35: Bocsánat, Jászkürt :) (2017.10.25. 11:23) Dósai Pannonbräu Világos
  • dr. dodó: A szomszédom naponta betermel 1-2 PET palack Rákóczit (2-4 liter naponta). Nem tartom magam sörszn... (2017.10.20. 13:53) Rocky Cellar
  • ungert: @-kk-: Köszi szépen! (2017.10.20. 13:20) Gemer

Címkék

ale (114) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (35) barna (131) békésszentandrás (20) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (10) bosnyák (3) brit (15) búza (48) crnagorc (1) cseh (74) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (32) félbarna (67) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (10) grúz (1) hagyományos (10) háromésfélpont (83) hárompont (67) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (26) ír (2) ízesített (58) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (45) kétpont (46) kisüzemi (91) kőbánya (15) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) magyar (145) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (37) négypont (104) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (11) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (15) spanyol (2) stout (19) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (257) vörös (23) Címkefelhő

Anchor Steam Beer

2008.08.10. 11:40 -kk-

amerikai világos sör


A KK ma akkora egzotikumot ránt elő hűtőjéből, hogy maga is csak hosszas utánaolvasgatás után tud egyáltalán bármit is kezdeni vele, minthogy egyenesen a távoli Londonból kapta azt, ahová a még távolabbi San Francisco-ból importálták, az Anchor nevű, kézműves söreiről (angolszász sörrajongók által) ismert kis sörfőzdéből, hogy egészen pontosak legyünk. Magyar fogyasztóként meg persze az is újdonság lehet (márha nem olvasunk elég szakirodalmat), hogy az USA területén nem csak vízízű, marketingfröccsöntött moslékokat főznek. Pedig tényleg nem, dehát egy háromszázmilliós fogyasztói társadalomtól mégsem meglepő, hogy kitermel annyi sörbuzit, akik eltartanak több tucat kiváló főzdét. Pont úgy, mint ahogy kitermel annyi bélyeggyűjtőt, akik önmagukban eltartanak több tucat polinéz mikroállamot, vagy mint ahogy kitermel Thaiföld számára elegendő középkorú, szexuálisan deprivált turistát, de inkább térjünk vissza a sörös témához. Szóval az Egyesült Államokban van sok kicsi, ám világklasszis minőségű sörfőzde, amik termékeiket leginkább a fent bőven részletezett helyi piacnak termelik, amellett meg még a kifinomultabb fogyasztási kultúrájú és látványosabb átlagjövedelmű egyéb orszégok szaküzleteinek is, de minthogy Magyarország nem felel meg egyik kritériumnak sem, marad az utazgatás.

Hogy az általános szólamoktól némileg visszafordulva mai eredeti témánkról is ejtsünk néhány szót, a Steam Beer nem azért steam, mert valami köze lenne a sörtípusokat taglaló oldalak által említett (és itt éppen az Anchort példának jelölő) gőzsörhöz, azaz az alsó erjesztéssel, de a felső erjesztésre jellemző szobahőmérsékleten tárolt típushoz, hanem, mint ahogy azt a nyakcímke megsúgja, azért, mert a XIX. században ez volt a gúnyneve a nyugati parton főzött söröknek, amiknek a kezdetleges felszereltség miatti nem szándékolt utóerjedés gyakran dúsította túl a szénsavasságát. Legalábbis ez a kép alakul ki, ha végigolvassuk a kicsit szájbarágósan rövid Anchor-honlapot, ahol egy szóval sem említik, hogy bármi különleges lenne a Steam Beer gyártásában, azt viszont annál inkább, hogy szerintük valójában nem tudni, mit jelent a 'steam' elnevezés. De az is könnyen lehetséges alternatíva, hogy a KK csupán funkcionális analfabéta, vagy hogy az Anchor elhallgatja titkát - egyhamar nem fog kiderülni.

A Steam Beer.erősen ale-es, virágos illattal indít, ami egészen bizalomgerjesztően jól illik a címkén beígért kis marketingdiaréhoz, aminek minden öndícsérő jelzőjét betartja a továbbiakban is: valóban szép, vaskos hab és mézszerű halvány borostyánszín jellemzi a sört, ami a többezer kilométernyi utaztatás dacára mégis olyan, mintha most csapolták volna. Íze az ale és a pilseni között váltakozik, inkább az utóbbihoz húzva, de jóval egyénibben; a gazdag komló- és malátaíz tízpercekig tartóan megmaradva tanúskodik a tökéletességhez közeli alapanyag- és gyártásieljárás-minőség, valamint a kézműves hozzáállás ritka együttállásáról, amit, igaznak feltételezve a honlapon írtakat az öreg rézüstről és a hagyományos módszerekről, aligha vádolhatunk meg a környék kaliforniai borait gyakran illető molekuláról molekulára való készítéssel, kisszériás söröknél egyébként sem valószínű, hogy megérné az ilyesmi. Közel tökéletes.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2008. 08. 10.

1 komment

Címkék: amerikai ötpontos világos

A bejegyzés trackback címe:

http://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr14608795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Girardelli 2010.05.02. 17:48:12

Sajnos ehhez nem volt még szerencsém, de ha egy mód adódik még az életben, ki nem hagyom. Ugyanis az Anchor Fog Horn a csakajosor.hu-tól túlment minden előzetes várakozásomon. És ez itt a leírások alapján csak jobb lehet annál...