HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Ilzer Szűretlen Búzasör

2008.11.09. 22:19 -kk-

magyar szűretlen világos búzasör


Figyelembe véve, hogy blogunk mennyit szokott siránkozni az egysíkú magyar söripar miatt, tulajdonképpen joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért maradt el az elmúlt két és fél évben az egyetlen többtagú hazai búzasörbrand tesztelése. Erre igazából nincs is értelmes válaszunk; így dobta a gép, mondanánk, ha nem viszolyognánk az idióta, filmszagú frázisoktól. Esetleg az Ilzer sörgyár - merthogy ugye ők a kérdéses üzem - eddig megismert, meglehetősen harmatos (pedig elméletben zászlóshajó státuszú) termékeire hivatkozhatnánk mentségként, dehát akkor is, az előítéletek kora lejárt, itt az igazságtétel ideje - mondanánk, ha időközben megkedveltük volna a béna frázisokat.

Tetézve a fentieket az is megállapítható, hogy mai választásunk sem volt kimondottan megfontolt, hiszen pár sorral feljebb még kiemeltük, hogy az Ilzer a_többtagú_hazai búzasörmárka-fenntartás terén egyedülálló, ugyanis gyárt mai projektünk tárgyán kívül szűrtet, sőt, rozssört is (ami már majdnem búza) - és mi mégis pont a szűretlent választjuk, pedig az Pécsett is készül. Ez, mint döntés, ugyan tényleg nem segíti az újdonságok minél teljesebb feltérképezését, de vígasztaljon bennünket a tudat, hogy így legalább lesz mivel megalapozottan összemérni. Kívülről például különösen izgalmas a vetélkedés, hiszen az Ilzer egyéni, csak termékeikre jellemző, hangulatosan kilencvenes évek legeleji dizájnja az ízlésbeli origótól körülbelül ugyanolyan messze áll, mint a Szalon Búzasör tobzódó vásárisága, csak más irányban - mindenesetre a aöröskorsós bajor parasztgyerek a csíkozott ovális mezőben, mindenfelé nagynyomtatott Times New Roman-szövegekkel körítve, akkora múltidéző öntökönszúrás, hogy szinte az 1994-es választási kampányban érezhetjük magunkat (biztos véletlen, hogy a monori sörgyár is ekkor épült meg, de a jelek szerint azóta nem nagyon jutott idő redizájnra), a keretes Horn Gyula és és a nem-keretes Boross Péter között. Ebbe a társadalomátalakító hőskorszakba (vagy inkább még korábbra) röpít vissza az alkoholtartalom kellemesen nagylelkú, 5,0+/-0,5%-formátumú feltűntetése is, ami lassan akár ipartörténeti emlék lehetne a rideg, számítógép-vezérelt sörgyárak mai világában..

Tisztességes ember persze nem ítél meg sört a külseje alapján - egyébként is, ha így tennénk, elég nagy bajban lennénk a magyar sörök terén -, így az ORTT-s értelemben vett kiegyensúlyozottság jegyében fontosnak látjuk megemlíteni, hogy a hátcímkén például példaértékű, fényképpel illusztrált tájékoztató is helyett kapott a helyes búzasörtöltési technológiáról. Ha követjük az instrukciókat, elsőként az Ilzer vaskos zavarossága és közepesen tartós habja szúrhat szemet, tetszetős búzasör-illattal körítve. Íze hasonlóan tisztességes, bár meglehetősen egysíkú: először (és utána jó darabig) citromos, limonádéízű éllel köszönt, a búzaszem-vonulat szinte teljes egészében elmarad, később viszont a sörélesztő kissé túl tömény jegyei nyitnak utóízfronton (ami nem is csoda annak fényében, hogy sűrűségben egy gyengébb évjáratú mézet hoz, kis túlzással élve), majd némi vasas mellékízzel zárul. Nem túl izgalmas sör, de magyar és búza, mégis meg lehet inni, amit önmagában is teljesítménynek tart a KK rosszabb napjaiban. A Szalont azért nem hozza, de jóval olcsóbb, és annak, aki kedveli a limonádé ízét, de nem akar kilógni a srácok közül uzsonnaidőben, tökéletes. Még egyéninek is fog hatni.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2008. 11. 09.

8 komment

Címkék: magyar búza világos ilzer hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7759505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2008.11.10. 11:17:48

Az Ilzer búzasörével az volt a bajom (egy ideje már nem vettem magamhoz), hogy erőteljesen ingadozott a minősége.
Volt, amikor egészen iható dolog került a palackba, és volt, amikor ...

A +/- 0,5 százalékra pedig akár lehetne az a magyarázat is, hogy (eredetileg) a szűretlen búzasörnek van egy kis szekunder erjedése még a palackban is, így valamelyest változó lehet az alkoholtartalma.

Különben is ez egy újmódi huncutság, hogy tized százalékra beállítják a sör alkoholtartalmát. A régi világban (természetesen bizonyos határok között) annyi lett, amennyi.

Csehországban az egyik kis serfőzdében -- hirtelen nem is emlékszem melyikben -- palackozáskor, kézzel írták fel mindegyik címkére az épp aktuális alkoholtartalmat.

armando629 · http://csakajosor.hu 2008.11.10. 21:52:39

Az Ilzer Rozsban a búzamaláta aránya egyenlő a nullával...A sör pedig nagyon jó lenne, de mint a sörgyár minden termékére, erre is az ingadozó minőség a jellemző...Egyszer sikerül, egyszer pedig nem, valószínű a műszaki oldal nem elég megbízható, pl. nem lehet a fejtés után stabil hőfokon tartani az üvegeket, merthogy...hogy úgy mondjam, nem kicsi, hanem határozott másodlagos erjedés megy le az üvegben, amihez egy adott hőfok kellene. De az nem emel az alkoholfokon, mert ugyanazzal a balling fokkal történik a második erjesztés előtti beállítás, ráadásul hozzáadott élesztővel, mint az első.
Ha hisszük, ha nem, a +-0,5% az törvényi előírás, a nagy gyáraknál fogalmam sincs, miért nem úgy tüntetik fel. ez belső infó:)

armando629 · http://csakajosor.hu 2008.11.10. 22:07:53

na elég zavarosra sikerült az előbbi hsz...talán ki lehet hámozni valamit belőle

-kk- 2008.11.10. 22:53:48

armando,

ez érdekes, még a thurn und taxis roggenes emlékeimből extrapoláltam arra, hogy a rozssör búzával készül, de ha nem, hát nem:)

az alkoholingás témájában (és ez válasz részben Serkoptatónak is): persze, mindenképp autentikusabb lenne az utólag fokolt sör, dehát a tömeggyártás egyik fő jellemzője az állandó termékjellemzőkre való törekvés. A pluszmínusz fél fok pedig most is könnyen lehet, hogy a tizedre megadott sörökben is benne van, ugyanis ez a tűrés nem feltüntetési előírás, hanem engedmény a feltüntetetthez képest: 5,5 V/V %-ig +/-fél, utána +/-0,8% tűrést enged a Magyar Élelmiszerkönyv a névértékhez képest. Bővebben lásd:

www.omgk.hu/Mekv/2/296.html

Serkoptató 2008.11.10. 23:25:56

Nem tudom. Én a fejemmel csak arra tudok gondolni, ha van egy sör x alkoholszázalékkal, és azt palackozás után a hozzáadott élesztővel másodszor is erjesztik, akkor alkohol (is) keletkezik ismét, tehát nő az alkoholtartalma.

Persze, ha palackozás előtt visszahígítják...

De azt gondoltam, tisztességes sörfőző ilyet nem tesz.

Vagy akkor hogy van?

judas 2008.11.16. 19:51:44

Nem tudom ki észlelte, de megújúlt az ilzer, a hivatalos oldal szerint van barnába is....

armando629 · http://www.csakajosor.hu 2008.11.17. 12:50:18

a Thurn&Taxisban van búza, szó mi szó, ám az Ilzerben tényleg nincs. Az üvegben azért nem nő meg az alkoholtartalom (az eredetihez képest) a másodlagos erjedés után, mert ugyanolyan balling fokú sörlevet adagolva történik az erjesztés. Akkor nőne meg az össz alkoholtartalom, ha csak cukrot adagolnának hozzá. Tehát arányában a másodlagos fermentáció előtt csökken az alkoholtartalom, majd amikor leerjed az a második adag, akkor visszaáll az eredeti alkoholtartalom. A vízzel való visszahigítást minden nagy sörgyár alkalmazza....Főznek egy tömény sörlevet, majd a kierjedés után vízzel hiogítva állítanak be minden paramétert...Kevesebb hely és idő...kevesebb költség, több termék.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.02. 23:37:17

megújult a dizájn, új a palack és végre megint lehet kapni :)
süti beállítások módosítása