HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Janáček Velikonoční speciál

2009.04.12. 15:58 -kk-

cseh félbarna sör


Az elérkező húsvétvasárnapra tekintettel blogunk is tematikus tartalommal rukkol elő - amire ugyan hazai viszonyok közütt meglehetősen nehezen nyílna lehetőségünk, ám tekintettel arra, hogy az olyan szerencsés sörevolúciós fejlődést megjárt országokban, mint például Csehország, van hagyománya a szezonális sörök intézményének (mint azt a kocsmák reklámjain ilyentájt megjelenő 'zelené pivo' [zöld sör] feliratok is tanusítják), a KK is beszerezhetett néhányat a kisebb cseh sörfőzdék e hétvégére szánt termékeiből. Ezek közül elsőként az Uherský Bród-i Janáček sörgyárét fogyasztjuk el, tekintettel arra, hogy a gyár már korábbról is kiváló ismerősünk, két meglehetősen meggyőző termékük szereplése révén.

Abban nincs semmi meglepő, hogy a sörgyárak erősen szezonlis dizájnt kanyarítanak húsvéti söreik köré, az viszont legalábbis vicces, hogy míg a cseh üzemek egy része (mint a Janáček) hétköznaponként már teljesen átlagos, közepesen unalmas címkéket tud prezentálni, amik érdemben nem különböznek a nagy gyárakéitól, addig ilyenkor hirtelen ugrást tesznek a közép-nyugat-európai vidéki hetvenes évekbe, és kedves, bukolikus, erősen antiglobalisztikus hatású címkékkel rukkolnak elő. Ez esetünkben egy homogén fűzöld alapszínű, minimális járulékos felirattal és mellettük egy nagy, aranyozott 'Velikonoční speciál' (ja igen, még nem említettük, bár valószínűleg mindenkinek világos lett időközben: a 'velikonoce' szó a 'húsvét' cseh megfelelője) felirattal, ami felett egy kicsit nehezen kiismerhető pásztoros-tavaszos tematikájú fafaragvány szerepel. Szórakoztató dizájn, jó lenne gyakrabban látni hasonlókat sörösüvegen.

A húsvéti sör intézménye, az ünnepen mint apropón kívül nagyban következik a tavasz beköszöntéből (lásd még: Maibock), amikor is régóta szokás erősebb sörökkel köszönteni, hogy az év újra élhető szakaszába lépett. Ez az ihletés köszön vissza a húsvéti Janácěkből is, ami szép mélysárga, sárgarezes színében friss, élénk malátás jegyeket hordoz, erős karamelles felhangokkal és a háttérben folyamatosan jelen lévő komlóval. Elméletileg viszonylag testes sör, mégis sokkal inkább játékos, friss, üde imázsa érvényesül, amivel nagyszerűen itatja magát és még azt az enyhe ízbeli törést is majdnem feledteti, amit valószínűleg a puszta palackozástól szenvedett el. Ilyen söröket leginkább frissen, helyben érdemes inni (akárcsak a már említett - egyébként csalános - Zelené pivo-t), de mivel erre az esély még a palackozott változatok beszerzésénél is jelentékenyen kisebb, blogunk így is elégedett lehet. Amennyiben Önök is azok szeretnének lenni, javasoljuk vagy a sörgyárak végigjárását, vagy egy-egy beszerzőutat a prágai Pivní galerie-be és Pivovarský klub-ba, pár hétig még biztosan marad a húsvéti kínálatból.

Alkoholtartalom: 6 V/V %

2009. 04. 12.

4 komment

Címkék: cseh félbarna négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr61061093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2009.04.13. 18:53:51

Múlt héten a Klasterní Pivovar Strahovban is csapoltak egy húsvéti speckót, egy pilseni típusú szűretlen 13-ast. Talán még ezen a héten kitart, ha valaki siet.

... és az Old Gott még mindig nagyon jó a Medvidkuban.

-kk- 2009.04.13. 19:33:59

igen, volt szerencsém látni a helyet, de mivel 60 Kč volt egy korsó a velikonoční ležákból és tmavýból is, inkább nem mentünk be megkóstolni. milyen volt?

a Medvidků viszont valóban nagyszerű hely, főként az Old Gott, az X33 kicsit tömény, amellett, hogy -cseh viszonylatban - lenyűgözően drága. mi ketten kértünk két decit, ilyen intenzitásban mindenesetre érdekes élmény.

Serkoptató 2009.04.13. 21:30:54

Igen, 60 pénz fájdalmasan sok (Budapesten ennyiért már Sopronit is lehet inni), de egyszer szerintem meg kell kóstolni.
Ősszel napokkal maradtam le a Szt. Vencel sörről, januárban a karácsonyiról, ezért nagyon ideges lettem volna ha most is.
Egyébként nagyon kellemes, karakteres pilseni volt, friss komlóvirág illattal.

A Klasterní Pivovart amúgy jómagam is csak egyszer szoktam meglátogatni egy évben a leltár végett, egy sör erejéig.
Utána négy sör az Ökörben, és máris helyreáll az átlagár.

Az x33 is horror ár, de egyszer meg kell kóstolni. Én például ma is bánom, hogy kihagytam Zvíkovban a Královská Zlata Labut-ot. Az egy 26-os sör, egy évig érlelik, és mindössze 150 palackkal adnak el belőle díszdobozban, csiszolt üvegben két pohárkával. Tiszta marketinges parasztvakítás ezer(!) koronáért.
De mondom, azóta is marcangol a kétség, lesz-e még alkalmam még egyszer azon tipródni, hogy vegyem-e vagy sem?

-kk- 2009.04.13. 22:12:54

ááá, az ilyenektől meg lehet halni. kicsit idegenszívű példa, de nekem legutóbb a Pivovarský klubban kellett szembesülnöm azzal, hogy nem vagyok képes rászánni 150 Kč-t egy 0,33-as üveg Schneider Aventinus Eisbockra... amiben az a szomorú, hogy itthon három korsó Edelweissra vagy rossz esetben Bažantra az ember simán elver ugyanannyi pénzt.

mondjuk az ezer koronás Zlatá Labuť már egy másik kategóriának tűnik :)

és még amit érdemes lehet az 'Aktuális prágai sörélmények' címke alatt említeni: a Pivní galerie eheti kínálatából a gyömbéres Zvikovský rarášek, illetve a Pivovarský dům csalános Velikonoční kopřivové-je egyaránt elképesztően kellemes sörök, főként annak tükrében, hogy a cseh söröket mennyire csak a szokásos pilsner-lager négyzethálóban képzeli a legtöbb sörturista.
süti beállítások módosítása