HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Hemp Valley Beer

2009.09.29. 00:26 -kk-

cseh ízesített világos sör


Már szinte hagyomány a KK-blogon nagyotmondásokkal indítanunk minden bejegyzést, ezúttal mégsem lehet megállni, hogy napi bejegyzésünk tárgyára ne hivatkozzunk úgy, mint egy annyira borzasztóan vicces sörre, amennyire viccessel még talán nem is találkoztunk. A Hemp Valley Beer, ugyanis, nevének megfelelően, kendervirág-kivonattal van ízesítve, mármint a komló mellett. Az ötletben, gondolnánk elsőként, biztos az volt a vezérmotívum, hogy a fű állítólag fiatalos és menő, a kender meg majdnem ugyanaz, tehát lehet vele szép szmókerkulturális utalásokat csempészni a sörösüvegre, és akkor vinni fogják, mint a cukrot. Erre azt szokták válaszolni a kendersörben utazó sörgyárak, nem is teljesen alaptalanul, hogy nem úgy van ez, nekik nem céljuk csúnya drogos utalásokra rájátszani, hanem arról van csupán szó, hogy a kender (Cannabis sativa), amelett, hogy jó kötelet gyártani, éppúgy a növények országába, azonbelül a zárvatermők törzsébe, azonbelül a kétszikűek osztályába, azonbelül a rózsavirágúak rendjébe, azonbelül a csalánvirágúak alrendjébe, azonbelül a kenderfélék családjába tartozik, mint a jóval sörközelibb növényként ismert komló (Humulus lupulus), csupán egyikük a Cannabis, másikuk a Humulus nemzetség tagja, ebből következően pedig nyugodtan lehet őket cserélgetni. Ez az érvelés nagyonis hihetően és tudományosan hangzik, hiszen középiskolában legtöbbünk tanult nevezéktant valószínűleg, tehát legalább nagyjából tudja hová tenni a fenti hosszú és unalmas levezetést. Ugyanakkor, juthatunk kis továbbgondolkodással a végkövetkeztetésre, a sok piacról élő sörfőző biztosan trükkösebb annál, minthogy pusztán a Kis növényhatározót nézegetve nyúltak volna a kenderért, tehát - a receptúrabeli létjogosultság elismerése mellett - nyugodtan visszanyúlhatunk az eredeti hipotézishez, miszerint leginkább a hype-faktor miatt kerül a Cannabis sativa a sörbe. 

Ilyen felvezetés után alig tűnik fel, pedig szintúgy legalábbis meglepő, hogy ezt a sajátos receptúrájú, amellett egészen szép nevű, szerethető dizájnú, tipográfiájú, stb. sört éppen az egyébként meglehetősen bukolikus összhatású termékeiről ismert Pivovar Nová Paka gyártja. Pedig így van, erről az a nosztalgikus elem is meggyőzött minket, amikor a kinyitott üvegből a fél megyét beterítő szökőkútként robbant ki a méretes túlnyomással küzdő beltartalom, épp mint a Brouček esetében anno. A Hemp Valley Beer, máskülönben, nem éppen a bajor tisztasági törvény tankönyvpéldája, a víz-maláta-komló (plusz kenderkivonat) alapokon túl még extra komlókivonattal és cukorral is terhelte a Ismeretlen Cseh Sörszakirányos Élelmiszermérnök a tökéletes, komplex hatás érdekében, amire már a KK is rendkívül kíváncsi, milyen lehet.

Kezdésként, illatra, kellemesen krémes házipilseni-vonásokat mutat, némi gyógyfüves színezettel - ez utóbbi ízben is vezérfonal marad, meglepően hasonló végeredménnyel, mint amilyen a prágai Pivovarský dům húsvéti csalánsöre, a Velikonoční kopřivové volt, meg amilyen valószínűleg még sok más, általunk nem kóstolt gaztartalmú sör is. (Ja, és egyébként a csalán is a rózsavirágúak rendjébe tartozik, mégis kevésbé népszerű komlópótló. Biztosan keveset szerepel a televízióban.) Összességében nem különösebben kirívó élmény (még a színe is átlagosközeli aranysárga, szemben például az imént linkelttel), leginkább ijesztően hosszantartó komlós-gyógynövényes módon kesernysé utóíze ad neki némi egydimenziós, ám abban kellően méretesre rajzolt karaktert. Viszont mindemellett jól néz ki az üvege, valamint az is nagyon vicces- csak hogy megadjuk a post keretes vázát -, hogy egy kis vidéki cseh sörgyár termékéről van szó, úgyhogy igyekezni fogunk jól föléértékelni.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2009. 09. 28.

8 komment

Címkék: cseh világos ízesített háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr831414488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2009.09.29. 20:50:19

Szerintem meg egyszerűen azért van benne, mert a kendernek izgalmas íze van, és tényleg köze van a sörhöz. Közösen a riboflavinjaik, vagy mi, sajnos itt megáll a tudományom. Szerintem ezt a sört nagyon finoman meg lehet csinálni, azt persze nem tudom, ez milyen...

Ogreface 2009.09.29. 23:19:14

Szerintem a Nová Paka leggyengébb eresztése.Egy sima lagernek tűnt egy kis "zöld gazos" beütéssel.

Serkoptató 2009.09.30. 07:54:25

Elég jó megérzése kk-nak, hogy ez inkább egy hype -- ha jól értelmezem és használom ezt a kifejezést --, amivel az újpakai sörfőzde a nyugati ifjúságot célozta meg. Csehóban elvétve kapni itt-ott, inkább exportra megy.
Abban meg Ogrénak van igazsága, hogy a "mezítlábas" nova pakai zamatosabb, ízesebb minden provinciális árnyalatával együtt. (Vagy csak nekünk jobban ízlik...)
A nova pakai sörgyár pedig gyönyörű.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.09.30. 08:46:22

@Serkoptató: üdv!
Ha egy igazán karakteres, s ízvilágában is hű kenderes sört szeretne a sörissza kóstolni, akkor ajánlatom a bécsi 7 Stern Bräu-t... Ott a HanfBier névre hallgató termék készül a kendernövény virágzatával, a komló mellett ezzel is fűszerezik, jól eltalálva az ízvilágot. Ez egy kis sörfőzde, egy étteremben. Na és a többi sörük is rendben van, mint érdekesség, ajánlom a chilli-s témát, ami első blikkre egy sima világos sör, a meglepetés akkor jön, amikor elégeti a nyelvet és a nyelőcsövet...

-kk- 2009.09.30. 09:32:24

@Ogreface: bizony, a csapolt Podkrkonošský speciál például minden tekintetben vastagon veri :) de pl az üveges Kryštof vagy Kumburák annyival nem tűnt izmosabbnak.

@főzdevadász: hehe, pont mostanában néztem, hol lehetne Bécsben kóstolgatni, és a 7 Stern-en nekem is megakadt a szemem.

Serkoptató 2009.09.30. 10:35:16

@főzdevadász: Üdv!
A 7 Sternbräu nagy kedvencem nekem is. Különösen a bambergi füstölt malátával készült Rauchbier-jük, és az ősztől tavaszig kapható Herbstbock, de a Dunkel is. A chillis és a kenderes annyira nem jön be, de ez az én bajom!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.09.30. 16:57:18

@Serkoptató: Persze,a chilis sör érdekességként említendő, a Hanf pedig a kender miatt szórakoztató. De van nekik egy prágai dunkel söritaluk is, az is jóóóó. Bécsben érdemes még a Salm-Brau-t felkeresni, amúgy majd minden bécsi főzde gépészetét-technológiáját ők rakták össze...De ott van az 1516 nevű kis sörfőzde-söröző, csak ott olyan bunkók voltak, hogy végül nem jutottam el a sörük megkóstolásáig(ez nálam nagy vívmány!). így nem tudok erről a főzdéről nyilatkozni... Van még asszem egy Wieden-Brau névre hallgató egység is, az ő söreiktöl annyira nem végtam hanyatt magam. És boltként felkeresendő a Biererei...

Serkoptató 2009.09.30. 20:26:25

@főzdevadász: Az 1516-tal nem tudom mi van, évek óta nem jártam ott, a weboldalán igencsak megcsappant a sörféleségeik száma.
A Salm Bräu jó választás, fárasztó palotalátogatás után.
De van még a Medl-Bräu, aol van egy nagyon jó Märzen, meg egy Dunkel.
A Schwarzer Rabe egy pici sörfőzde-kocsma, ahol egyféle sört főznek (mellette van vagy öt másik csapolt).
A Highlanderben van egy érdekes ale és stout, meg märzen és egy weissbier.
A Stiegl's Ambulance-ban (az egyetem régi épületének udvarán) egy Paracelsus nevű világos.
A Fischerbräuban egy eléggé átlagos Hell, de a hely azért érdekes, mert óriási kerthelyisége van, vasárnap délelőtt jazzmatiné, és csapolt Andechser Dunkel, ami igencsak pompás cucc.
Egy fricska a borászoknak a GrinzingerBräu a borozók közepette. Két kis üsteb főznek egy világos és egy barna sört. Nem kiugróak.
Van még a Cult Bräu és a Brigitta Bräu, de ez utóbbiakbi kettőben sajnos még nem jártam.
Bécs szép város!
süti beállítások módosítása