HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Flying Dog Gonzo

2010.05.14. 15:18 -kk-

amerikai porter


A coloradói Flying Dog Breweries-ről korában, a Raging Bitch-nél már írtunk, így most nem akarjuk megismételni az akkor produkált elvtelen, odaadó benyalást - noha fenntartjuk ezirányú álláspontunkat -, inkább röviden összefoglalnánk, miért is érdekesek annyira. Elsősorban a kiváló minőségű, egyben rendszerint egészen elvadult ötletek és megvalósítási módok mentén született söröknek köszönhető a dolog; viszont legalább ekkora szerep jut a főzde dizájnjának is, ami egyfelől pontosan tükrözi söreik fogyasztási hangulatát, másfelől pedig erős párhuzamba állíthatóak a szintén coloradói, a főzőmesterekkel baráti viszonyban állt Hunter S. Thompson (és Ralph Steadman) tevékenységének stílusával, akik íróként és illusztrátorként elsősorban a - mai sörünk nevét is adó - gonzo (újság)írás fő és lényegében kizárólagos letéteményeseiként tevékenykedtek. A fenti viszonyrendszer nyomán talán annyira nem volna eretnek dolog megpróbálkozni annak körülírásával, mit is jelent a 'gonzo' szó, de mivel a KK magát nem tartja kellően felkészült sajtóesztétának, inkább a Wikipedia vonatkozó linkjét ajánlja, ha valakit esetleg érdekel a bővebb háttér.

A Flying Dog Gonzo, stílusát tekintve, imperial porter. A sörtípus-elnevezések ugyan köztudottan olyanok, mint a modern zenei stíluskategóriák, annyit mégis leszűrhetünk a címkéből, hogy valami olyan felsőerjesztésű barna sörről van szó, ami alapvetően lágyabb ízű, mint a stout (azaz porter - nem mintha határozott válaszfalak lennének a két típus közt), ugyanakkor magasabb alkoholtartalmú (imperial), továbbá veszettül komlós is (mert Flying Dog). Ez utóbbiról sörünk adatlapja is meggyőzhet: a nemzetközi keserűségegység-skálán (IBU) 85-öt ér - ugyanitt újabb bizonyítékát láthatjuk a sörfőzde és a gonzóskodás további összefonódásainak is: "Gonzo Imperial Porter - A Tribute to Hunter S. Thompson". A címkét, mint az összes többit is, a fent már említett Ralph Steadman rajzolta, a rajta álló figura pedig erős hasonlóságokat mutat Thompson legismertebb könyvének főhősével. Más érdekesség az üvegen talán nincs is, érdemes továbblépnünk a kósolásra.

Sötétfekete test, barnás hab, továbbá tömény, vadító illat; benne alkohol, kávészagúvá pörkölt maláta és sok aszalt erdei gyümölcs. Sűrű, ivás közben selymesen felhabzó kortyok. Íze még a várthoz képest is komplexen brutális, egyszerre üt benne a porteres/stoutos száraz fanyarság, a mindezt meglepő hatékonysággal oldó, torokszorító erejű komló, valamint a határozott jelenlétű, izmos szeszhányad. Ezek összjátékából sorban jelentkeznek a kormos-tőzeges, nyomokban savanyúan gyümölcsös, valahol mélyen mégis édes ízjegyek, olyan élvezetes érzékszervi orgiát inspirálva, amit a KK eddig minden Flying Dog-élményénél ugyanazzal a kitörő lelkesedéssel tapasztalt, és ami terén most sem kellett csalódnia. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy a stout (amihez állítólagos portersége ellenére a Gonzo is összetéveszthetően közel áll) kifejezetten nem kedvelt típusunk - a műfaji határok lendületes átlépése és a fékevesztett komlóhasználat mégis rendkívül élvezetes eredményt produkál. Egyszerűen nem tudunk nem tvshoposan zárni: próbálják ki Önök is, a Csakajósör.hu-nál jelen sorok írásakor még 59 üveggel van belőle.

Alkoholtartalom: 8,7 V/V %

2010. 05. 14.

3 komment

Címkék: amerikai ötpontos fekete barna porter

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr372003017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.05.14. 22:52:09

Én találtam még benne egy jó adag Latákia dohányt,méghozzá a jobbik fajtából.Inkább kissé édesebb dohány keverékekkel szoktam megtömni a pipámat,de ebben a sörben ott lapult egy jó adag ebből a "méregből".Itt van egy szép leírás a pipaklub tollából hogy érthetőbb legyen:
"Különleges, erős, a szíriai Latakia város környékéről származó fűszerdohány. Az igazi angol keverékek kihagyhatatlan alkotórésze. A többi dohánnyal ellentétben nem csak a leveleket, hanem az egész növényt felhasználják (ennek megfelelően latákiás dohányokból nem célszerű kiszedni a finánclábakat). Először a tűző napon szárítják, majd nyilt tűz fölött füstölik őket. Ennek eredményeképpen egy fekete színű, jellegzetesen füstös ízű és illatú (a legtöbb latákia keverék illata nyersen füstölt sajtra emlékeztet). Íze, aromája robusztus, érett, enyhén fűszeres, ánizsos jelleggel bír. Erőssége és átható illata miatt kis mennyiségben is rányomja bélyegét minden keverékre."
Egyébként szerintem veszélyesen könnyen iható ez az erős porter!

-kk- 2010.05.15. 15:04:39

@Ogreface: hát dohányügyben nem tudok nyilatkozni :)

eszpee · http://bp.underground.hu 2011.03.05. 19:47:00

Erős eszpresszó volt nekem az ízben is!
süti beállítások módosítása