HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Weihenstephaner Hefeweissbier

2010.05.21. 15:55 -kk-

német szűretlen világos búzasör


Ma kivételesen tésztát ebédelt a KK, amihez állítólag búzasör dukál, így azt választottunk a mai cikk alapjául - mégpedig egy olyat, aminek egészen sok közös jegye van a tegnap kóstolt Weltenburgerral. Mindkettő Bajorországban készül, mindkettőt a Sörspecialistánál vettük, mindkettő neve w-vel kezdődik, ráadásul majdnem ugyanakkora is datálja magát a két sörfőzde. A Weltenburger a maga 1050-es alapításával a legöregebb kolostorsörfőzdének tartja magát - ennél a Weihenstephaner egy fokkal még tovább megy: 1040, és egyből a világ legrégibb sörfőzdéje. A KK-t túlzottan nem vonzza az ehhez hasonló korfetisizmus, így nem is foglalkozunk vele tovább, de bevezetésnek azért megtette.

A weihenstephani (egyébként a bajor állam tulajdonában álló) sörfőzde úgysem a koráról ismert elsősorban, hanem a hozzá tartozó Minden Búzasörök Atyja-címről, amit erősen támogat a városban üzemelő élesztőbank léte is. Ez utóbbi a világ szinte minden pontjára, számos sörfőzde részére tenyészti a legkülönfélébb törzseket, így alapvető jelentőséggel bír az európai sörellátás szempontjából, főként a kisebb üzemeknél, akiknek nincs saját hasonló intézményük. A Weihenstephaner ennek dacára sem működik amolyan Pilsner-szerű egytípusos brandként, sőt: összesen tizenkétféle sör készül a név alatt. Közülük viszont csak hatban van búza (szűretlen, szűrt, barna, leicht, bak, alkoholmentes), a többit különféle árpalevek teszik ki, majdnem ugyanilyen beosztás szerint.

Kitöltve példaszerűen lehet pofás, rezgő habkoronát építeni belőle; közben bónuszként élénk, virágos, tiszta élesztőillat jelenik meg. Íze egyszerre intenzív és lágy, mintha a korty elején jelentkező citromosan savanyú, néhol kenyérszerűen búzamalátás, utóbb halvány karamellel kiegészülő ízjegyeket csak a dús, pergő szénsav keltené életre - és amint nyelünk, magával is ragadná azokat. Utóízében a szokásos, továbbra is limonádés búzasörjegyek, valamint a szokásosnál némivel trükkösebb, cizelláltabb élesztős játék (a kókuszos-epres frutti, mint ízhasonlat, mennyire hangzik buzisan?) jelenik meg elsősorban, de a markánsabb ízek kifejezetten a kortyolás idejére szorítkozva tűnnek csak elő. Kellemes, virtuóz német világos szűretlen búza - de nem véletlen, hogy az elmúlt egy évben összesen egyszer foglalkoztunk hasonlóval: ebben a kategóriában nem igazán piramisszerű, inkább talán fektetett orsóra hasonló a hierarchia. Nagyon sok jó sör közül csak kicsivel emelkednek ki még jobbak és maradnak alul valamivel rosszabbak, erős végletek nem fordulnak elő; ahhoz vagy a recepten, vagy a származási országon kell módosítani.

Alkoholtartalom: 5,4 V/V %

2010. 05. 21.

5 komment

Címkék: német búza világos négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr842020996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

víz tamás 2010.05.22. 19:22:00

üdv!

az élesztőbankos link rossz helyre mutat!

javítanátok? érdekelne. :)

-kk- 2010.05.22. 19:37:04

@visztani: köszi, javítva - de nem visz sokkal előrébb pillanatnyilag :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.30. 16:13:21

A kókusz-eper páros hihetetlen jó kiegészítői egymásnak a gasztronómiában, úgyhogy sztem már csak ezért is nagyon finom ez a sör. A Kuchlbauer és a Guttmann mellett az egyik kedvencem.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2019.01.26. 22:54:57

Egyetértve néhány sörértékelős oldallal, ez a bajor búzasörök egyik kiválósága ez. Csak a Weltenburger Hefe Weißbier vetekedhet vele, és nem tudom miért de még mindig e kettő közül kerekedik ki a kedvenc bajor búzasöröm.
Ajánlott irodalom: www.beeradvocate.com/lists/de/
süti beállítások módosítása