HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Pyraser Weizen-Bock

2010.06.03. 23:13 -kk-

német szűretlen világos búzabaksör


Kihasználva a - remélhetőleg most már a végét járó - ocsmány időt, a KK ma egy izmos és remélhetőleg nagyszerű ízű búzabaksört kóstol, amit még valamikor március környékén vehetett és azóta a hűtőben rohasztja. A harminc fokban hasonlókat úgyis egy fél fokkal kevésbé lesz már élvezetes kóstolni. Sörünk német, és mind szinte minden hasonló társára, erre is a Sörspecialista.hu-nál sikerült szert tennünk; ahol egyébként is méretes kollekció kapható most már Pyraser-sörökből (lista szerint épp öt). A főzdének ugyan meglehetősen dános (vagy görögös, ízlés szerint) hangzású neve van, mégis Bajorországban (közelebbről Frankföldön), egy Pyras nevű faluban üzemel - értelemszerűen innen jön a név is.

Eléggé szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy sikerült - ráadásul Budapesten - épp kifogunk a Weizen-Bockot, ugyanis idénysör, a palack hátcímkéjén is ott díszeleg piros alapon a "Nur für kurze Zeit" felirat. És ha már palack, érdemes kitérni a Pyraser márka egyik sajátosságára, a csavarzáras üvegre is, amit eddig csak az Ulmer Winterbock-nál volt szerencsénk látni - erre itt a végtelen szortiment összes tagjánál ez az alapértelmezett állapot. Összesen, ha jól számoltuk, az idénysörökkel együtt huszonegyféle Pyraser készül, nagyjából minden hagyományosan németnek mondható típust lefedve, a sokgabonás sörtől kezdve a karácsonyin és az alkoholmentes radleren keresztül a szűretlen pincesörig. Az elülső címkét pedig végképp csak szeretni lehet: egy festett zerge karcsú búzasörös poharat nyalogat, nyakában komlókoszorúval.

Kitöltve meglepően világos, fény felé fordítva olyan, mint a tojássárgája, ráadásul vastagon zavaros is; kis felhőkben ül el benne a kiöntött élesztős üvegalja. Illata nagyszerűen búzabak, édes vonások, benne korianderrel, karácsonyi süteményekkel. Ha kellően felcsigázva bele is iszunk, elsőre sűrűnek és testesnek tűnik (mint minden búzabaksör), erősebbnek és alkoholosabbnak érződik, mint amilyen valójában - de csak néhány rövid pillanatra, amelyek leteltével azért előbújik az erődeficit pl. egy Aventinusszal szemben (hogy a Schorschweizen 13%-ról ne is beszéljünk). A 6,8 alkoholszázalék persze annyira nem légies, hogy amolyan észrevétlen stílusban lecsúszhasson, de érezhetően könnyebben iható a fent említetteknél. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy ízfronton bármiféle lemaradást produkálna: a szeszbe ágyazott, gabonamalátásan édes alapra szegfűszeges narancs, koriander és hasonló ünnepi fűszerek épülnek; némi vanília is kiérződik - a háttérben mindemellett viszont a hőmérséklet növekedésével egyenes arányban tűnnek elő a citrusos jegyek (főként lime), miközben a teljes ízélményt keretbe foglalja egy sajátos, egyúttal kellemesen meghitt, kockacukorszerűen édes köd. Mindez bármilyen buzisan is hangzik, összességében azt jelenti, hogy van olyan búzabak, ami a maga természetszerű erejével együtt is szinte ivósörnek tűnik a mezőnyben: tele van játékos, sokrétű, mégis vaskos ízekkel; úgy tűnik, búzabakból szinte lehetetlen nem ötpontosat kihozni. Tavaszvárónak tökéletes, mégha ez így június harmadikán egy kicsit hülyén is hangzik - az ablakon kinézve a megállapítás mindenesetre értelmet nyer.

Alkoholtartalom: 6,8 V/V %

2010. 06. 03.

16 komment

Címkék: német ötpontos búza világos bak

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr652054897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.04. 10:51:36

ez fenomenális sör, azóta is siratom, hogy óvatosan rendeltem belőle (meg más is)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.05. 10:59:01

amúgy az Ulmer is mindegyik fajtát csavarosba rakja, de azt hiszem náluk van 0,33-as csavaros is
vmiért nekem nagyon szimpatikus ez az elképzelés

-kk- 2010.06.05. 11:17:38

@Mantlesorrow: én szkeptikus voltam, de tényleg egész hatékonynak tűnik. de a koronazár azért autentikusabb :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.05. 12:50:41

@-kk-: uakkor drágábbá is teszi (jellemzően magasabb göngyölegáron érkeznek a csatosak)
meg amúgy sem jellemző, hogy visszazárnánk :)
igaz, tárolni könnyebb a csatos, mert nem vész el a dugó, míg a csavarost ha rátekered és nem mostad és szárítottad ki alaposan, okozhat meglepetést újrafelhasználáskor

Gérard Duchemin 2010.06.05. 14:06:48

Döbbenetesen jó ez, pláne görög salival. Amúgy az a 3-4 búzabak, amit én eddig legurítottam, számomra mindig ötpontos volt. Ajánlom figyelmetekbe az edelweis búzabakját (gamsbock) amely szerintem a legjobb labanc ser

-kk- 2010.06.05. 14:08:33

@Mantlesorrow: szerintem félreértés forog fenn: a koronazár a cakkozott szélű pléhkupak, amit sörnyitóval nyitunk, és én arra gondoltam, nem a csatosüvegre :)

a csatos inkább kellemesen konzervatív, bizonyos sörökhöz szerintem jól passzol (remek ellenpélda az Ilzer Superior), de a legtöbb mai sörön mégiscsak a koronazár tűnik normálisnak.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.06. 23:39:39

a régi Superioir-hoz passzolt, de természetesen azt is sikerült a csodagyárban lealázni...ez a sör meg tényleg k.rva finom

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.07. 13:14:15

@-kk-: szerintem is. mindegy az ember úgyis mindig azt hall és olvas, amit akar :)

szanisz 2010.06.18. 11:13:20

KK lejött a sörről?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.18. 11:43:08

nem hinném. szerdán ott ült mellettem a Mangában és döntögetett azért ő is :)
talántán tisztul.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.19. 16:24:41

vizsgaidőszak? vagy szorgalmasan írja a cikkeket...

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2010.06.26. 22:44:18

lehet hogy az óvatos rendelésnek köszönhetően nem jutott belőle akkor nekem sem...
legalábbis úgy emlékszem, hogy amikor én voltam ez már nem volt kirakva, pedig tuti megkóstoltam volna...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.28. 11:47:03

@Grinya: az óvatosabbnál is óvatosabb rendelésnek :) legközelebb (!) nem követek el ilyen hibát szezonális termékek kapcsán. most mindenki várhat rá egy évet. én is :(

szanisz 2010.06.29. 13:29:54

@Mantlesorrow:

jó pap holtig tanul!
apropó, újdonság jött valami most a csütörtöki áruval?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.30. 10:38:43

@szanisz: jött bizony, 15 féle újdonság, már fentvannak a site-on
plusz pótoltam az Aventinust, EKU28-at, Gaffelt, St. Georgen Kellert
süti beállítások módosítása