HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Left Hand Milk Stout

2011.01.05. 22:47 -kk-

amerikai ízesített stout


A coloradói Left Hand sörfőzde nem új vendég a blogon, épp 367 nappal ezelőtt kóstoltuk nagyszerű imperial stout-jukat, így idén már a stílus kiválasztásán is csavarnunk kell egy cifrát, ha valami formabontóval szeretnénk lekötni kedves olvasóinkat. Hál'Istennek ez nem lesz túl nehéz, ugyanis az országban kapható szumma kétfajta Left Hand-sör közül a másik egy úgynevezett milk stout, azaz olyan felsőerjesztésű angolszász sörtípus, amely a kesernyés-feketére pörkölt árpamalátán túl egy további distinktív sajátossággal is rendelkezik: erjesztés előtt bőven megszórják tejcukorral. Azt viszont a sörélesztő nem bontja, így egy papíron nem túl vad erejű sör esetében is masszív szárazanyag-tartalmat tud biztosítani, laktató és igencsak kalóriadús végeredményt szolgáltatva (a LH Milk Stout esetében a hat százalékos alkoholtartalom mögött 16 Ballingos sűrűség tornyosul).

Mindez nem véletlen: a korábbi, sörfronton megengedőbb korokban a milk stout kvázi tápszernek számított, például terhes nők számára, esetleg diétás célokra - a Left Hand verziója a tradíció szellemében némi zabpelyhet is a főzőüstbe lapátolt a laktóz mellé. A címkét domináló kéznyomos tehén tökéletesen kiszámítható, mégsem határozza meg túl zavaró módon a palack karakterét. Amivel kapcsolatban egyébként megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot szerezhetünk róla, hogy a Left Hand Brewing Company munkatársai is törzsolvasói a Kontár Komlókutató blognak, hiszen miután tavaly hosszas kirohanást intéztünk az Imperial Stout érthetetlen dizájnja ellen, idén a Milk Stout új, tolerálható ruhát kapott. A KK által a Csakajósörnél beszerzett példány ugyan még a régi, szellemiségében távolról a magyar házi főzdéket idéző címkét viseli (ami megegyezik az illusztráción szereplővel), az internet széles világa már egy újabb, a Milka csokoládéval erős rokonságot mutató, ám kétségtelenül mutatósabb verziót hirdet.

A mély sötétbarna - stoutviszonylatban szinte sápadt - színhez olyasféle illat társul, mint ha egy hordó kókuszos mazsolára ráöntenénk az áfészos tejesláda alján délre összegyűlt sajátos állagú levet. Ez ugyan nem hangzik túl jól, de a valóságban inkább semmilyen, mintsem bántó. Íze százfelé szalad, folyamatosan vibrálva harmónia és diszharmónia között: a csipkebogyós-virágos aromafelhangok, a kávébabba hajló stouttest, és a sűrített tejes tubus fémesen savanyú utóíze úgy forr össze egy főzőtejszínszerűen krémes keretbe, hogy a folyamat során képtelenség eldönteni, az egyes elemek ütik vagy kiegészítik-e inkább egymást. Vidám, játékos, gömbölyded ízkergetőzés, hívhatnánk kergemarhakórnak, ha olcsó és értelemzavaró poénokat vadásznánk (majd próbálnánk azokat ironikus keretbe ágyazva letolni az olvasó torkán); összességében kellemes élmény, amit mégis nehéz komolyan venni.

Alkoholtartalom: 6 V/V %

2011. 01. 05.

 

5 komment

Címkék: amerikai barna stout ízesített háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr642563837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2011.01.06. 16:27:14

súlyosan pontos kóstolás.

Beer Ninja 2011.01.07. 16:11:09

Hmmmm. No és 1 Guinness Draught újrakóstolás? Fontos hiányossága még KK-nak...

-kk- 2011.01.07. 16:23:06

@dr. dodó: KK-nak sok-sok súlyos hiányossága van az újrakóstolások terén...

Beer Ninja 2011.01.08. 06:59:31

Így van. :) Örülök, hogy KK is így gondolja, és ezek szerint igen egészséges önkritikával is rendelkezik.

Kívánom, hogy az elfogyasztott sok-sok sörben levő sok-sok vitamin és ásványianyag tartalom tartson jó egészségben téged, mert kíváncsi vagyok az újrakóstolások eredményeire is! :D

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2011.01.08. 20:37:18

fél órája tettem le a korsómat, amiben pont ez a Milk Stout volt és bár nem volt rossz, de a három napja elfogyasztott Imperial Stout mögött van jócskán, az nagyon brutál volt...
süti beállítások módosítása