HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Olaszházi Bitumen

2012.06.04. 23:06 -kk-

magyar stout


Minden héten egy kicsivel kézzelfoghatóbbá válik a magyar sörreneszánsz kiteljesedése - az elmúlt pár napban egy egészen jelentős, bár nem teljesen előzmény nélküli mérföldkővel, például. Ugyanis a január óta legálisan működő házi sörfőzők, miután Budapesten és Rozsnyóban egyaránt határozott mozdulatokkal tették le névjegyüket, elkezdtek átszivárogni a legális kereskedelmi forgalomba is: elsőként a Hopfanatic-féle Bitterfly jutott ki egészen a Csakajósör csapjaiig. A tegnap záruló harmadik Főzdefeszten viszont már igazi áttörést könyvelhettek el, miután kapásból négy ex-házisör is csapra került; a már említett Bitterfly-on túl a Hara'Punktól a Papap O'Hara, továbbá az egyívású Brutál Bitter és Olaszházi Bitumen.

Naivabb, illetve Google Translate-tel dolgozó koreai és svéd olvasóink kedvéért afféle technikai lábjegyzetként megjegyezzük: attól, hogy legális lett az otthoni sörfőzés januártól, még egyáltalán nem evidens, hogy a házi sörfőzők fesztiválra kerüljenek - ugyanis a nem kereskedelmi sörfőzdékben készült sört továbbra is tilos értékesíteni. Ennek logikus következményeként a négy fenti úttörő sem a megszokott garázsüstökből érkezett a Szabó Ervin térre, hanem hivatalos, NAV-engedélyes sörfőzdék gyártásában. Az Olaszházi Bitumen, például, a Majoros Gábor-féle Csobánkai Kézműves Sörfőzdében vált legálisan kimérhetővé.

De lényeg a lényeg, a totálisan underground házi sörfőzők kijutottak a Főzdefesztre, szabadon kóstolhatóan, ami alábecsülhetetlenül jelentős mérföldkő, az amerikai mikrosörfőzde-forradalom is épp így nőtte ki magát különc sufnihobbiból ma ismert méreteire. A Bitumen pedig közülük is a legfajsúlyosabb versenyző, a szó hagyományos értelmében legalábbis mindenképp: 27 Balling-fokos, 12 alkoholszázalékos imperial stout, autógumi- és energiaital-reklámot egyszerre idézően markáns dizájnnal. Beltartalmát illetően jelentős eltéréseket mutat a fesztiválon futólag szemlézett telt, édes, konyakmeggyes iskolához képest: a palackos változat illatfronton jelentős erejű élesztősségel és némi kakaóporral köszönt, plusz gondolatnyi kókuszos testápoló (a láthatóan tökéletes-közeli fényabszorpciós képesség közben változatlan), majd a vaskos, harapható test tömény étcsokoládéval és a háttérben szolidan maró alkohollal mutatkozik be lágy szájpadunknak és környékének. Kevésbé örömteli, hogy ez utóbbi karaktervonulat áthajlik némi félreerjedés-szagű savanyúságba is, még ha relatív stílusosan, balzsamecetet idéző toroktáji kaparás képében is. Ennek eredetéről persze kár polémiát nyitnunk, hiszen a KK úgysem fogja tudni eldönteni, a probléma az éceszgéber Olasznak, vagy a kivitelező Csobánkának köszönhető-e. Szerencsére szükség sincs erre, mivel a zárásként afféle kedélyes légkalapácsként nyelvünkre parkoló gazdag komlózottság sikeresen tereli magára figyelmünket. Rejtélyes módon a halovány kókuszosság is változatlanul kitart mellette.

Az Olaszházi Bitumen tehát egy rendkívül ígéretes - és még jelenlegi, kissé vásottnak tűnő formájában is határozottan sokat nyújtó - sör, ami persze ilyen intenzív beltartalom mellett minimumelvárás valahol. Viszont az erő sikeres közvetítésén túl a Bitumen helyesen bánik a műfaji sajátosságokkal is: édes jegyeken csorbul a száraz pörköltmalátásság, harap a végén a komló, benne van az imperialstoutság minden esszenciális lényege. Jövő ilyenkorra remélhetően már kiforrottabb-stabilabb változatát kóstolhatjuk újra - már csak azért is, hogy ne csak Borsodi-termékekre pazaroljuk folyton az újrakóstolás-kvótát.

Alkoholtartalom: 12 V/V %

2012. 06. 05.

 

5 komment

Címkék: magyar barna stout kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr274565936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.06.05. 09:22:51

jah, jövőre Pakura néven állít bele mindenkit a fődbe :)
(milyen udvariasan húztad le!)

gregibroki 2012.06.05. 15:19:13

én egyszer megkóstolnám, de jobban rá vagyok kattanva a sima 11fokos, 4-5%-os lágerekre, pilsekre.
Mostanában jobban örülök egy jól sikerült fóti pilsnek, rizmájer ászoknak vagy rotburger szüretlennek. Jön a nyár...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.06.05. 15:34:39

@gregibroki: a Darshamban a feszt alatt volt rizmájer kukoricás is, meglepően nem volt olyan rossz (mint amilyennek vártam - sztem)

Gérard Duchemin 2012.06.05. 16:31:29

@Pável: "milyen udvariasan húztad le"

Hülyeség és marhaság. Abszolút nem húzta le. Legfeljebb neked nem tetszett. Küldjek linkeket ahol a KK tényleg lehúzott söröket? Olyan is van, ez nem olyan.

Gérard Duchemin 2012.06.05. 16:32:12

@Pável: Szerintem jó az a kukoricás. És nemsokára lesz Csepelen sörkert is :-)
süti beállítások módosítása