HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

ZwölferTEK

2013.02.04. 23:18 -kk-

magyar világos sör

zwolfertek.jpgKissé meglepő, hogy egészen mostanáig nem írtunk az ország egyik - ha nem a - legsikeresebb kisüzemi főzdéje, a Fóti Kézműves Sörfőzde egyik söréről sem. Főként, hogy náluk készül a bimbózgató magyar sörforradalmi lendület zászlóshajója, a minden magára valamit is adó belső-erzsébetvárosi kocsmában csapon tartott Keserű Méz. Mentségünkre szóljon, hogy jó darabig szó sem volt palackozásról Fóton, de még 2012 nyarán is legfeljebb fesztiválokra kitelepített kétliteres PET-palackokkal találkozhatunk, mígnem az év során egyszer csak megjelentek a félliteres csatosüvegek is. Először természetesen Keserű Mézzel, majd szép lassan következett a főzde többi söre is; megjelent a palackozott Narancsos-Mézes Gyömbérsör, a Hammurapi, a Keserű Méz Winternacht és a Fóti Pils is. Mostanra szemlátomást eljutottunk odáig, hogy amint megjelenik egy újdonság a főzdétől, már kapható palackozva.

Az már fogasabb kérdés, hogy milyen újdonság is került abba a bizonyos palackba, ugyanis az interneten leginkább a kezmuvessorok.hu-n találkozhatunk a ZwölferTEK-kel - ahol viszont nagyjából ugyanannyi szerepel, mint az üvegen: idényjellegű síelős lager. Összetétele a szokásos, viszont a 13 B°-ból csupán 4,5% alkohol erjed le, ami a magunkfajta laikus sörblogger számára egy magas maradékcukor-tartalmú téli sört feltételezne. Arról viszont, hogy karakter tekintetében milyen sörre számíthatunk, ugyebár, nem olvashatunk már semmit. Nem derül fény a név magyarázatára sem, noha bizonyára valamilyen banálisan kézenfekvő megoldást mondana Gyenge Zsolt sörmester, alias Sörapu, ha megkérdeznénk. Így csak annyit tudunk meg, hogy a koncepció és a dizájn alapvetően egy Talponsíelők nevű baráti társasághoz kapcsolódik, aminek ő maga is tagja.

Kitöltve tükrös, szalmasárga sört kapunk, élénk szénsavval és szép, selymes, de nem kifejezetten tartós habbal. Illata zöldalma és élesztő, ízében elsőként szoft, de kissé még így is geil malátaédesség köszönt be, amit hamarosan némi főttkáposztás utóíz zár le, hogy utóbb átadja helyét a szikár, kissé orvosságjellegű, hangsúlyos komlózottságnak. A kezdő édes jegyek dacára összességében kifejezetten száraz kortyérzetű, nagyrészt ennek köszönhető, hogy valamilyen prémium amerikai vagy japán nagyipari lagert juttat eszünkbe. Olyannyira, hogy amint friss párhuzamunkon fellelkesülve fellapozzuk a BJCP oldalán a Premium American Lager kategória leírását, mintha csak a saját kóstolási élményeink köszönnének vissza: zöldalma, DMS (dimetil-szulfid, jellemzően főtt káposztás, főtt kukoricás jegyként manifesztálódva), száraz karakter, relatív magas alkoholtartalom.

Lehet, kevesebbet kellene olvasnunk a vegyészkedő kóstolgatásról, ugyanis az előző bekezdés akár lehúzónak is tűnhet, pedig valójában egy kellemes, nem kiemelkedő, de tisztességesen összerakott sörről beszélünk. Ami, valamilyen rejtélyes okból, egy jellemző üzemmérete okán kissé idegennek ható stílust evokál. Viszonylag testes, laktató sör, aminek vaskossága ugyanakkor nem igazán érvényesül ízében, ami inkább száraz és kesernyés, így kifejezetten könnyen iható. A KK sem tudja, miért , de látatlanban is olyan sörnek tűnik, amit helyénvalónak éreznénk beöltözve, egy sífelvonó alatt is. Biztos a militarypornós hangulatú címke teszi.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2013. 02. 04.

3,5p.GIF

10 komment

Címkék: magyar világos kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr575063201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2013.02.05. 08:10:35

Nos, mivel ezt a sört még nem kóstoltam, így teljesen OFF leszek:
A sörözés közbeni sielés nálam eddig egészen mást jelentett, bár ez esetben is ajánlatos dolog talpon maradni.
Boldogabb ifjúkoromban viszont próbálkoztam a sielés közbeni sörözéssel is, de akkor meg a beöltözésből való kihámozódás bizonyult problemásnak.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.02.07. 08:44:38

Nos, mivel a kezmuvessorok.hu az egyetlen forrás, azt kiegészíteném némi nemhivatalos infóval. Amikor megláttam a Facebookon az új címkét, rákérdeztem Sörapunál, hogy mi ez, és kitegyem-e. Azt mondta, hogy semmi különös, alapvetően csak a síelő haverjainak főzte, de ha már lett palackozva, címkézve, akkor küld az üzleteknek is. (És gondolom, ha a 3,5 ponthoz kapcsolódónak érzi a piac az árat, és veszik rendesen, akkor esetleg tagja marad a szortimentnek:)).

Én szombaton ittam meg két üveggel, az elsőt másnaposság ellen, a másodikat viszont már eléggé homályos állapotomban. És csak másnap jöttem rá, hogy összesen csak két üveg volt otthon:( De így visszaolvasva - a káposztás részt leszámítva - nekem is ez a véleményem, az "alma, bazmeg!" felkiáltás is rémlik. Épp ezért köszönet a cikkért, mert így már le merem pontozni.

Sörapu 2013.02.07. 09:00:33

Egyetértek, hogy nem a legsikerültebb söröm, ezért sincs neki semmilyen hírverés. A 13 % valós, a 4,5 % kevésbé, ennek adminisztratív okai vannak. Nem szerettem volna pár üveg sörért napokat a fináncoknál sorban állni. Szűretlenül egyébként brutál jó volt, de kellett a hely ezért leszűrtük. Szűrés közben a gép meghibásodott és újból szűrni kellett. Na ez betett neki.
Tudom, hogy a leggyengébb láncszem határozza meg a szakítószilárdságot, de azért szívesen felajánlok pár palackkal akár a Winternacht harmadik főzetéből (ami pár napon belül kerül a polcokra), vagy akár a Hammurapiból. Ezeknél jobban megmutatkozik a sörfőzde arculata.
Egyébként köszönöm a kritikát várom máskor is.

-kk- 2013.02.07. 10:09:41

@Sörapu: Igazából én szégyellem magam, hogy még nem írtam sem a Winternachtról, sem a Hammurapiról, tehát mindenképp pótolni fogom őket, amint lesz rá időkapacitás.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.02.08. 08:32:14

@Sörapu: azért olyan nagyon ne szégyenkezz, szerintem jó lett, nem egy alkalmi sör, de ha péntek esténként a haverokkal ezt kellene innom, véletlenül sem panaszkodnék :)

Beer Ninja 2013.02.09. 07:32:59

Én is kaptam belőle Lilakutyáktól, de azon más a címke, és alkoholfoknak is 6% van feltüntetve. Akkor ez már egy kiérleltebb verzió?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.02.10. 21:25:56

@dr. dodó: Te Winternachtot kaptál, a ZwölferTEK már elfogyott, mire összefutottunk, meg ha már adok, akkor inkább Winternachtot. Egyébként hogy totál off legyek, újra van Bitterfly, és kegyetlen jó, csak tegnap megittam mindet :(

Sörapu 2013.02.15. 20:14:07

Elkészült a 2.0 változat. Erre már büszke vagyok, azonban ezt nem fogom megszűrni. 13 B és 5,5 V/V alc. Még több aroma komló Hallertauból. Tudom, hogy egy másik topik okán ez most nem nagy hír, de gondoltam megosztom.

alehunter 2013.02.15. 22:22:46

@Sörapu: és kapható lesz valahol (esetleg Fóton kívül is)? mindenképp érdekelne. nagyok ok volt a keserű méz is, abban is volt valami zwickl-szerű...és fóton csapról kifejezetten olcsó is volt :)
szóval ha ár-érték arányt kéne becsülnöm, azt mondanám: mindent visz :)
amennyiben kapható lesz, lesz csapon is, vagy csak a fenti képen is látható módon csatos üvegben?

Sörapu 2013.02.16. 11:46:20

@alehunter: Igen, tervezem. Csapon hamarabb mint palackban. A Főzdebusz már vitt a héten, de küldök majd egy körlevelet a partner üzleteknek és aki szeretné csapolni, az már tudja.
Figyelt a FB oldalunkat, igyekszem ott aktuális infókat megosztani.
süti beállítások módosítása