HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Rizmajer-Hopfanatic Popcorn

2014.02.06. 23:14 -kk-

magyar ale

rizmajer-hopfanatic_popcorn.jpgA sörfőzők valószínűleg kevésbé örülnek neki, mégis van jó oldala annak, hogy télen jelentősen alacsonyabb a sörfogyasztás, mint nyáron. A csepeli Rizmajernél például ennek köszönhető, hogy a fölössé váló kapacitást mindenféle idényjellegű különlegességgel töltik ki - mint amilyen tavaly a Maibock vagy a Búza, illetve idén a 424 volt. Ráadásul míg a főzde alapsörei, noha semmilyen érdemi hiba nem lóg ki belőlük, de nem is különösebben izgalmasak, addig ezek a szezonális tételek eddig kivétel nélkül kiválóak voltak, még úgy is, hogy valamilyen többé-kevésbé ismert stílust jelenítettek meg. Igaz, a legutóbbi 424 ettől egy kicsit eltért már, hiszen míg a malátafüstölés nem megy csodaszámba, addig a cseresznyefa e célra való hasznosítása annál egyedibb megoldás - mégsem ér még csak a közelébe sem a főzde legújabb tétele, a Popcorn koncepciója furcsaságának.

Melyek közül a legalapvetőbb állítás, hogy koprodukció, és nem csak annyira, mint amennyire a házi főzők által bérfőzésben gyártott tételek szoktak lenni, hanem a szó legegyértelműbb jelentése szerint; két működő, önálló sörfőzde mestereinek közös munkája, Rizmajer Józsefé és a kiskunhalasi hopfanaticos Kiss Tamásé. Kettejük ismeretsége nem teljesen újszerű, tudniillik az utóbbi az előbbinél főzte le először kereskedelmi forgalomba szánt - akkor még - gerillasörét, az Angry Beastet, amivel nem sokkal korábban megnyerte a rozsnyói III. Slovak Homebrewing Star sörverseny Grand Champion díját. Azóta elindult az önálló Hopfanatic, de most, bizonyára mintegy nosztalgiaként, mégis lefőztek egy közös sört, amiben egyesül a két főzde egy-egy jellegzetessége. A Rizmajer a kínálatának egyik legfurcsább elemét, a nagyüzemi olcsósöröknél alkalmazott arányt többszörösen meghaladó mennyiségű kukoricagrízzel készülő Cortezt apportálta, míg a Hopfanatictól a felsőerjesztés és az ipásítás érkezett a folyamatba. A végeredmény egy tizenhat Balling-fokos IPA, aminek a szárazanyag-tartalmából 55%-ot csírátlanított kukorica tesz ki. A maradékot pilseni és crystal maláta.

Ha hűtőhidegen bontjuk, érdemes vele várni egy kicsit, mert ha nem melegedett fel eléggé, kellemetlenül felmosóvizes illatot (szagot) mutat, ami langyosodva világos, mandarinba hajló citrusos, de a crystal maláta édeskés illatát sem letagadó profilba fordul. Kitöltve szokásos IPA-narancssárga, erősen opálos; nem kifejezetten tartós, de tömött, bézs habbal. Az első kortyoknál mindenekelőtt a szokatlanul lágy, kerek kortyok tűnnek fel, majd a tisztességesen megkomlózott test veszi át figyelmünk fókuszát, amiben egyszerre érvényesül némi parfümös virágosság, gyantás fenyősség és egy csipet, itt már kevésbé mandarinfejnehéz citrusosság (Chinook, Citra, Cascade és Simcoe). Markáns, de harmonikus komlózás, ami mögött az árpamaláta támogató súlya alkalmanként még át-átsejlik, de a kukorica szinte egyáltalán nem - ha nem tudnák, hogy a szárazanyag zöme abból származik, maximum a puha kortyérzet adna okot némi átmeneti gyanakvásra.

A lényeg tehát annyi, hogy a kooperáció egy kellemes, közepesen visszafogott IPA-t eredményezett, amiben a töméntelen kukorica semmilyen kellemetlen hatással nem bír, sőt, talán lekerekítő lágyságával még lendít is egy kicsit az összélményen; akárcsak a kissé szájbarágós, de vizuálisan nagyon erős címke. Vicces lábjegyzet, hogy mivel a szárazanyag több, mint 30%-a nem maláta, ezért a Popcorn az Élelmiszerkönyv szerint nem is nevezhető sörnek. Ennek megfelelően a címkén sem látjuk nyomát a szónak, az önmeghatározás kimerül a "Double Corn IPA" szóvirágban.

Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2014. 02. 06

4,5p.GIF

43 komment

Címkék: magyar ale félbarna kukorica ipa kisüzemi négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr975803041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2014.02.07. 13:08:52

Lám-lám! Két év alatt eljutottál a 2,5 ponttól a 4,5 pontig, ami a kukorocasört illeti:)
komlo.blog.hu/2012/03/19/rizmajer_cortez

-kk- 2014.02.07. 13:12:14

@Bud Taste: ebben a kukorica kvázi-észlelhetetlensége jelentős szereppel bír, azt hiszem ;)

Bud Taste 2014.02.07. 13:15:33

@-kk-: én is mindíg ezt mondom: a hülye is tud jó sört főzni, ha eszméletlenül megkomlózza, senki nem érzi ki a gagyi alapanyagot, vagy mégsem így van?

-kk- 2014.02.07. 13:38:50

@Bud Taste: általában persze hogy így van.

De:

ahhoz sajnálatos módon nem vagyok elég művelt, hogy kellően meg tudjam ítélni a kukorica alkalmazásának lehetőségeit, ezért nem tudom, van-e külön "gagyi" és "nem gagyi" kukorica, illetve feldolgozási eljárás.

Ha abból indulok ki így, hogy a kukorica alapvetően egy értéksemleges alapanyag, aminél a felhasználás módja dönti el, hogy a végeredmény mennyire lesz élvezhető, akkor az alábbi hármas listát tudom felállítani a kóstolási élményeim alapján:

- nagyipari sörök kukoricával -> a kukorica csak kellemetlen, disszonáns ízjegyeket ad a végeredményhez, bár mivel a többi felhasznált összetevő sem egy matyóhímzés, ezért nélküle sem lenne sokkal jobb a sör. Tehát a kukorica egyfelől a silányság indikátora, másfelől maga is felelős azért. A magam részéről ide sorolom a kukoricasörként promotált, de receptjüket illetően az eddig tárgyaltakkal lényegében megegyező söröket is.

- Rizmajer Cortez -> itt a kukorica, nagy tömegéből fakadóan, már más ízjegyeket eredményez, mint az előzőekben írt söröknél. Nincsenek meg benne azok a tipikus, kicsit savanykás, hungarocelles, ótvaros hangulatú vonások. Ettől még nem tartom túl élvezetesnek sem, mert a kukorica önmagában elég gejl, és itt törvényszerűen ez dominál.

- Popcorn -> itt a kukorica nem önmagában dominálja a karaktert, sőt, elég határozottan belelép a komló. Minthogy egy lényegében nem létező kategóriáról beszélünk, nincs viszonyítási alapom, így igazából nem tudom megítélni, hogy komló - kukorica-interakcióról, vagy simán a komló elnyomó hatásáról van-e szó.

Azért tételezem fel az előbbit, mert más, kukoricamentes ipák kortyérzetre sokkal kevésbé szoktak kerekek lenni, illetve mert kifejezetten mandarinos karakterű felhasznált komló híján tippelhetek arra, hogy az íz a komló és valamely cukoradó tétel összhatásaként jön létre. Mivel crystal és pilseni malátát már egyaránt volt szerencsém látni ipában, marad a feltételezés, hogy a kukorica hatásáról lehet szó. Minthogy ez az egész gondolatmenet tele van általam igazolhatatlan feltételezésekkel, persze simán lehet az is, hogy tévedek.

Remélem, kimerítően válaszoltam a kérdésre.

Bud Taste 2014.02.07. 14:00:57

@-kk-: kimerítő volt a válaszod (a saját aspektusod oldaláról), de a kérdésem alapvetően nem arra irányult amire válaszoltál:)

Lehet-e rossz/oda nem illő alapanyagból komló hozzáadásával 4,5 pontos sört főzni?

Szerintem a válasz egyértelmű nem, tehát a kukorica ideális alapanyaga a sörnek. Ezt azért is merem így kijelenteni, mert a 2 évvel ezelőtti Budavári Sörfesztiválon is kóstoltam a Cortez szűretlen változatát, ami hasonló kvalitású sör volt a maga nemében, ha a komlótól eltekintünk.

-kk- 2014.02.07. 14:10:53

@Bud Taste: az eredeti kérdésedre nem merném azt mondani, hogy tudom a választ :)

Azt pedig teljes mértékig elfogadom, hogy a kukorica ideális alapanyaga .lehet. a sörnek - de csak helyesen alkalmazva, ami, ellentétben más potenciálisan jó alapanyagokkal, a legritkább esetben történik csak meg. Ilyen szempontból igazából egy kalap alá vehető a Brettanomycessel, csak utóbbit általában nem direkt használják, amikor rosszul kerül alkalmazásra, a kukoricát viszont igen.

Bud Taste 2014.02.07. 14:51:29

@-kk-: azt sose gondoltam volna, hogy a brett és a kukorica valaha elfér egy gyékényen:)

Gérard Duchemin 2014.02.10. 09:08:43

@-kk-: Provokatív kérdés: Lehet-e újszerű sört (és jó sört) készíteni burgonyából?

DanielOrtega 2014.02.10. 21:31:23

@Gérard Duchemin: ha jól megkomlózzák lehet PIPA-t vagy ha magyarul írják a krumplit KIPA-t főzni. Vagy "tudjukki" majd kitalálja a különleges belga sültkrumplival bevont malátás sört.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.02.11. 08:51:26

A Kézműves Csemege webshopjában a Cortez 450, a Popcorn 830. Szerinem nem Kiss Tomi árpképző politikája az, ami ezt a különbséget okozza, hanem esetleg az alapanyagok ill. a technológia költségei. Ha hozzávesszük a szakértelmet (mert az ipari mennyiségű drága cucchoz kell két-három sörfőző is), akkor talán már érthetővé is válik a két sör pontjai közti különbség. Ezzel egyelőre -kk- véleményét támasztom alá, de szerintem Bud Taste-nek sem mondok ellent. Ha jól megkomlózzák (megmalátázzák, megélesztőzik - végülis 6,5%), akkor a gagyi alapanyagot (kukorica) el lehet fedni. És ha majd végre megkóstolom, akkor esetleg a Napalmmal is példálózok majd, mert a chilli is képes szinte bármit elfedni, de a Napalm esetében épp az volt a lényeg, hogy ne fedjen, hanem szervesen beépüljön. Ennek érdekében nem csak Popcornt de Cortezt is rendeltem a kellően tudományos vizsgálathoz.

rambo13 2014.02.11. 10:12:09

@lilakutyak:leszögezném, h nagyon kedvelem a kézműves csemegét, mert felkarolják a magyar söröket, és az általuk üzemeltetett monyóban is remek a termékpaletta, külön öröm, h csapon is...

de volt velük egy furi esetem: vettem náluk 424 portert, mikor kijöttek az első blogbejegyzések róla, majd pár nap múlva megnéztem a honlapot, h van-e még, és az ár időközben majdnem akétszeresére nőtt...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.02.11. 15:13:12

@rambo13: na, biztos forrásból kérdeztem utána, a nagyker ár is tükrözi ezt a különbséget, így az elképzelésem még konzisztens, legalább saját magával.

Bud Taste 2014.02.11. 18:40:37

@lilakutyak: "Ha jól megkomlózzák (megmalátázzák, megélesztőzik - végülis 6,5%), akkor a gagyi alapanyagot (kukorica) el lehet fedni."

Pont az ellenkezőjét írtam, a gagyi alapanyagot nem lehet elfedni! A kukorica pedig nem gagyi alapanyag. A komlózása pedig nagyon visszafogott a Popcornnak, a Hopfanatic átlagához viszonyítva.

@rambo13:
"kedvelem a kézműves csemegét, mert felkarolják a magyar söröket, és az általuk üzemeltetett monyóban is remek a termékpaletta...
de volt velük egy furi esetem: vettem náluk 424 portert, mikor kijöttek az első blogbejegyzések róla, majd pár nap múlva megnéztem a honlapot, h van-e még, és az ár időközben majdnem akétszeresére nőtt..."

Erről a Monyó tulaja (Ádám) nem tehet, véletlenül Cortez árban kapta a sört Maibock ár helyett és mikor ez kiderült, rögtön korrigálva lett a dolog, ez egy szerencsétlen véletlen volt!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.02.12. 08:34:35

@Bud Taste: igen, a webes írásos készségem az ilyen finom árnyalatok kommunikálására már nem alkalmas, de vágom, mire gondolsz, és azzal értek egyet. Ill. ez sem teljesen igaz, azt eddig leszartam, hogy mit nevezünk gagyinak, és mit nem. De most már érdekel, hogy a gagyi alatt te mit értesz. Nekem ebben a kontextusban ez az olcsó szinonímája volt, de lövésem sincs, hogy az a kukorica, amit a Cortezhez vagy a Popcornhoz használnak, egyáltalán olcsó-e. Vagy legalább jelentősen olcsóbb-e, mint mondjuk egy középkategóriás maláta. Sz'al tarthatnál nekem egy kukoricaügyi gyorstalpalót, akár privát is, bár vélhetően itt sem lenne offtopic. Mondjuk olyasmi érdekelne, hogy van-e sörfőzésre alkalmasabb és kevésbé alkalmas kukorica, van-e köztük a malátákra jellemző ízkülönbség? Olcsóbb-e akkor is a kukorica, ha úgy használják, hogy az ne rontsa a sör minőségét? Mert az tagadhatatlan, hogy egy hasonló minőségi kategóriájú maláta/kukorica alapú whisky/whiskey árában nincs nagy különbség, de ott tippem szerint (a branden, a marketingen meg az adón túl) leginkább az érlelést meg a szakértelmet kell megfizetni. Ittam már érleletlen házi whisky-t (white spirit:)), az se semleges szesz volt...

Bud Taste 2014.02.12. 10:35:21

@lilakutyak: A gagyi és az olcsó nem szinonimái egymásnak! A gagyi azt jelenti, hogy nem az aminek látszik, hanem értéktelen, rossz minőségű. A rézgyűrűt felpolírozva aranyként árulók a gagyizók, a szlengből került át a mindennapi szóhasználatba. A sörrel kapcsolatban véleményem szerint a gagyi alapanyagok a következőek: maláta-másodosztályú, törött, poros, szennyezett, a kihozatala főzetenként változik ezért a sörlét kezelni kell, hogy a kívánt értékeket főzetről-főzetre tartani lehessen.
komló-magas alfasavtartalmú keserűkomló, amit csak az alfasav miatt termesztenek, mert élvezeti értéke nincs, ennek ellenére a kisüzemi főzdék nem alfasavként használják, mert az ára a legalacsonyabb. Aromakomló-lejárt szavatosságú komló eredet-és alfasav megjelölés nélküli csomagolásban
Élesztő-nagy sörgyárak által használt élesztőt a kelleténél többször felhasználni (a költséghatékonyságra hivatkozva).

Kukorica témában az egyetlen hiteles forrás Rizmajer Józsi, ezért a kérdéseidet nem tudom megválaszolni csak annyiban, hogy az olcsóság 55% kukoricatartalomnál már nem igaz, nagyon macerás elkészíteni, a legtöbb kisüzemi főzde hardware szempontból nem tudná kivitelezni.

A whiskynél szerintem is az érlelés körülményei és a szakértelem a meghatározóak, mivel az állandó minőségű maláta (legalábbis Skóciában) alapvetés. A kifinomult whiskyket az különbözteti meg egymástól, hogy milyen hordóban és milyen raktárban,milyen hosszú ideig érleled és milyen körülmények között (esetleg házasítod, ha szükséges). A főzővíz és a berendezés is hozzáadja a karakterét a whiskyhez. Ha a raktár a tengerparton van és az algaillatú szél 20 éven keresztül átfúj a raktár deszkái és a hordó dongái között, teljesen egyedi jódos illatot kölcsönöz az italnak, míg a felföldi szél a hangaillatával az ottani főzeteknek ad teljesen más jellegű illatot.
A whiskynél a gagyi szerintem a dongázott, sőt chipsezett, hagymahéjjal festett ital, míg a pálinkánál a mézes és az ágyas a gagyi.

Beer Ninja 2014.02.16. 13:07:38

Nekem ez a sör irreálisan drágának tűnik, pedig jó lehet. (Igen, tudom, van sokkal drágább is.)

gregibroki 2014.02.21. 12:44:25

@dr. dodó: Nekem ez az egész magyar sörfőzőzősdi már kezd luxussá válni: bementem nemrég az említett Kézműves Csemegébe 1-2 hónap kihagyás, sörblognemolvasás után és ledöbbentem a hihetetlen széles kínálaton, meg persze az árakon. Eléggé eldurvult a helyzet. Eszembe jutott a passaui szupermarket, ahol a helyi Andorfert barna szüretlen búzáját vettem 1 euro10 centért és sorolhatnám a baziolcsó, mocskos jó söröket. De ugyanez Prágában, nálunk meg a valamire való sörök 1,5 eurónál kezdődnek.
Remélem 1-2 éven belül letisztul a kép, minden főzde megtalálja maga portfólióját, árképzését és nem megy el mindenki az agyonkomlózom oszt jó lesz az irányba.
Nekem a személyes kedvencem még mindig az Ogre söre: megfizethető és minőségi, jó pilseni típusú ivósör.

Gérard Duchemin 2014.02.24. 17:27:46

@gregibroki:

"Remélem 1-2 éven belül letisztul a kép, minden főzde megtalálja maga portfólióját, árképzését és nem megy el mindenki az agyonkomlózom oszt jó lesz az irányba."

Remélni én is remélem, de valahogy azt érzem nem így lesz. (el sem merem mondani, hogy szerintem hogy lesz, annyira gáz jövőt jósolok) Ez egy ilyen ország és kész.

Beer Ninja 2014.02.24. 19:59:53

Én is tisztában vagyok valamennyire a külföldi árakkal, éppen ezért NEM vagyok hajlandó annyi pénzt megadni a sok közepes főzetért (a Hopfanatic sörei általában kivételek, bár szerintem ennek megfelelően túlárazottak is).

Biztos vagyok benne, hogy tisztulni fog a helyzet pár éven belül, és lehet, hogy csak a legtőkeerősebb főzdék maradnak talpon (nem feltétlenül a legjobb söröket gyártók). Illetőleg a helyileg beágyazottak (pl. a békésszentandrási). Jóslásokba nem bocsátkozom.

alehunter 2014.03.06. 22:04:14

@dr. dodó: nem is tudom, én 500-ért vettem csepelen a popcorn-t. szerintem a fél literes kiszerelésért egészen elfogadható ár azért. legalábbis ennyit ezért a színvonalért bármikor szívesen kifizetnék.

Beer Ninja 2014.03.07. 11:59:02

@alehunter: Akkor már rohanok is Szegedről Csepelre.
No de félre a tréfával, mostanság a Legenda részéről futottam bele drága de legalább nem jó sörökbe.
Egész egyszerűen nincs pénzügyi kapacitásom 500 Ft-okat kipengetni 1-1 üveg (magyar) sörért, főleg úgy, hogy néha egészen 'közepes' minőséget kapok ezért a pénzért. Sajnos. Illetve megtehetném, csak akkor nyáron ülhetnék a 4 fal között.

Bud Taste 2014.03.07. 13:34:24

@dr. dodó: "Illetve megtehetném, csak akkor nyáron ülhetnék a 4 fal között."

Fantázia panaszlakat!
Te döntesz: vagy a szabvány matt, vagy a van miatt...

alehunter 2014.03.09. 21:37:54

@dr. dodó: ehhez én csak néhány dolgot tennék hozzá:
1. ez most speciel nem egy Legenda sör, tehát indifferenst, hogy hány rosszabb sörbe futottál bele mostanság tőlük :-)
2.miért számítana, hogy egy sör magyar-e? miért nem csak az számít, hogy jó? ha nem magyar sör lenne, akkor meg kifizetnél érte 500 Ft-t?
3. az, hogy valami drága-e egy adott árért az jobbára nem attól függ, hogy mondjuk Te, vagy én megtehetjük-e, hogy megvesszük úgy, hogy közben másra nem jut. Hadd hozzak egy példát: ha mondjuk egy kacsalábon forgó Budai villát kínálnának 20M Ft-ért, nekem nem telne rá, de ettől függetlenül értelemszerűen nehéz lenne azt mondani rá, hogy drága :-)

Beer Ninja 2014.03.10. 16:27:13

A magyar sörökről több infó jut el hozzám, így jobb eséllyel nem veszek meg 'nem annyira jó' tételt. Külföldinél könnyebb lenne becsapódni.
500 Ft-ot ritkán adok ki 1 üveg sörre, és mivel a magyarok esetében könnyebb utánanézni, így azoknál alig-alig pengetek ki ennyit. Egy 100 pont körüli ratebeer eredmény azért eléggé egyértelmű (ott borzasztó kispályás dolog lenne 500 Ft-on lovagolni).
Hogy mi drága vagy mi nem, azt talán a statisztikusok tudnák csak eldönteni mindenféle átlagszámítás után, én csupán az átlag sörárakhoz viszonyítottam az 500-as árat, főleg annak tükrében, hogy külföldön is 1 euró környékén csodálatos tételek virítanak. Tudom egy Sink the Bismarck más kategória meg még egy csomó sör, csupán az átlagról írtam.

er.pé ser 2014.03.28. 16:56:54

@dr. dodó: Tisztelt uram, ha lehetőség van rá szeretnék átadni önnek egy új sörünket, kóstolásra.A véleménye érdekelne mert szeretném több fórum is véleményeztetni a sört.

er.pé ser 2014.04.05. 21:11:32

@Gérard Duchemin: Igen, de már csak a bálnában van belőle.

Gérard Duchemin 2014.04.10. 07:37:59

@Gérard Duchemin: Bocs, már látom hogy mi ez. Elég durva.

er.pé ser 2014.04.10. 14:01:07

@Gérard Duchemin: Köszi az érdeklődést de már lebírálták a sörünket, már van össze hasonlítási alapom.A neten már fent vannak az eredmények.

Gérard Duchemin 2014.04.14. 10:07:45

@er.pé ser: Ez ugyan nem tartozik szigorúan a témához, de az "összehasonlítási" szót mindig egybe kell írni, mert az "össze", az bizony igekötő.
(itt a "hasonlít" az ige, mely továbbképezve először melléknévvé, majd határozóvá válik. )

er.pé ser 2014.04.16. 10:55:00

@Gérard Duchemin: Köszönöm, és sörünk hogy Ízlet?

Gérard Duchemin 2014.04.17. 09:24:33

@er.pé ser: Nem ittam. Pontosabban régebben ittam, elég régen, mostanában nem. Amúgy nem ízlett.

Gérard Duchemin 2014.04.17. 09:26:26

@er.pé ser: Amúgy vajon mi lehet az a "napsütötte, érlelt maláta"? Nem tudom sehogy értelmezni az értelmét. :-)

er.pé ser 2014.04.17. 13:40:28

@Gérard Duchemin: Ez a sör 40 napja készült kifejezetten a versenyre, az elért eredmény szerintem nem rossz. Az elmúlt hónapokban rengeteg új sör készült nálunk, kár hogy nem kísérte figyelemmel, pedig a neten rengeteg írás volt róluk.

rambo13 2014.04.17. 14:18:27

@Gérard Duchemin:
ha érdekel egyébként, akkor,h ne keresgélj sokat :) itt az idei miskolci verseny eredménye...
www.sorfozdek.hu/rendezveny/vegeredmeny_2014.pdf

egyébként elég mókás, h egy csomó sör nem is a saját bjcp kategóriájában lett elindítva...mondjuk ez akkor érdekes, ha tényleg bjcp szerint lettek a sörök elbírálva, de ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaim az eredmények láttán...
süti beállítások módosítása