HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szent András Napkincs

2015.08.02. 22:59 -kk-

magyar világos búzasör

szent_andras_napkincs.JPG

Még július közepén szervezett a békésszentandrási – egy ideje a tagadhatatlanul elegánsabb Szent András nevet viselő – sörfőzde egy sörbemutatót, ahol meglepetés volt, konkrétan mi lesz a bemutatás tárgya, és csak annyit tudhatott a publikum, hogy a főzésben a helyi szakmai erőn kívül a 2014-es házifőző-Grand Champion-címe óta számtalan saját és koprodukciós sörrel is megjelenő Kelemen Ottó is részt vesz. Ennyiből még tulajdonképpen bármire asszociálhattunk, a barley wine-tól a dampfbierig. Igazából még az sem szűkíthette volna sokkal az elképzeléseinket, amit magán a bemutatón említett a tulajdonos Bukovinszky Béla, arról, hogy a Szent András-söröknél bizonyos ízlésbeli tojástánc szükséges. Ennek lényege nem túl bonyolult: olyan sörökre van szükség, amiket a főzde két piacán, a békési kiskocsmákban és a pesti belvárosban ugyanúgy megvesznek. De ami miatt ez önmagában mégsem segített sokat abban, hogy előre be tudjuk lőni a meglepetéssör típusát, az az, hogy a szabályhoz mindig tartoznak kivételek – alkalmi, kisszériás főzetként jóval vadabb stílusok is lehetségesek, mint például a nem sokkal korábban készült Vári Nővérek nevű american pale ale is példázta.

Mindegy, a bemutatón kiderült, hogy most nem alkalmi sörről van szó, hanem valami olyanról, amivel többször is találkozhatunk még a jövőben, azaz különösebb extremitások nem jöhetnek szóba: egy szűretlen, világos bajor búzasör készült, Napkincs néven. Alább az utólagos, üveges kóstolás tapasztalatait gyűjtjük össze, de különösebb eltérés egyébként nem mutatkozott a csapolthoz képest, már amennyire a KK vissza tud emlékezni két héttel korábbra.

A Napkincs elsőként feltűnő fő sajátossága a tökéletesen banános-fenolos bajorbúzasör-illat, amit morzsányi alkoholosság is kiegészít, de inkább csak melegebb állapotában. Íze telt, kiegyensúlyozott, gabonás karakterrel kezd, a korty elején mandarinos citrusossággal, majd búzaszemes, halvány édességgel, amit hamar követ a záró, kissé szegfűszeges, de közben továbbra is (immáron illóolajosan) citrusos friss savanykásság, majd a végén némi halovány, kellemesen lágy záróhangsúlyt adó komló. Lecsengését a bajor búzasörök megszokott, kicsit pincés hangulatú szén-dioxidos szájérzete uralja, komplex utóízzel, amiben a gabonás édesség, a limehéjas citrusosság és az egyre halványodó fenolosság egyaránt szerepet kap, megkapó összhangban és szeplőtelenségben.

Gyakorlatilag kikezdhetetlen, friss és jól csúszó bajor búza, aminek maximum a morzsányit ezoterikus nevébe lehetne belekötni, mert tartalmilag igazából nem lehet – a Szilvás mellett számunkra eddig ez a békésszentandrásiak másik telitalálata.

Alkoholtartalom: 4,9 V/V %

2015. 08. 02.

5p.GIF

2 komment

Címkék: magyar ötpontos búza világos békésszentandrás kisüzemi

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr97648196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2015.08.05. 20:22:07

OFF: A Magas-Tátrában nyaralunk éppen, és a Lomnici-csúcson történt meg velem az eset. Véletlenül magyarokkal mentünk fel, és amikor felértünk, egy bácsi nagy boldogan felszisszentett egy... na vajon, mit...? Arany Ászokot. Majdnem levettem magam a csúcsról. Ő meg 'győzedelmes-megérdemlem-definom' mosollyal itta a trágyalét a normális sörök hazájában.
Szerintem tök felesleges új, netán jó sörökkel kísérletezni.

-kk- 2015.08.05. 20:43:50

@dr. dodó: :DDDDD a mindent elsöprő életigenlés!
süti beállítások módosítása