HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Skyland Sydänpuu Sahti

2016.03.15. 22:17 -kk-

magyar ízesített porter

skyland_sydanpuusahti.jpg

Jelentéktelen, mégis kínzó gondot okozott mai sörünk esetében, hogy milyen sörtípust írjunk az alcímbe. Ugyanis a Sydänpuu Sahti, mint neve is mutatja, alapvetően sahti kellene legyen, a kevéssé ismert hagyományos finn maradványtípus képviselője. A címkén ugyanakkor már csokoládés-borókás porterként szerepel, amiből a boróka ugyan még abszolút kompatibilis a sahti műfajával, a csokoládé azonban már egyáltalán nem. A porterlét életszerűsége pedig jó kérdés, hiszen a sahti malátázott és malátázatlan, különböző mértékben pörkölt gabonákat egyaránt tartalmazhat, továbbá hagyományosan sütőélesztővel készül, ami a felsőerjesztésű sörélesztők fajtársa. Mindezek akár a porter meghatározásába is beerőltethetőek lennének, de tekintve a két stílus egyaránt igencsak tág definíciós kereteit, a legegyszerűbb az, ha nem hasogatunk szőrszálat feleslegesen.

A KK rég igyekszik leszokni arról, hogy felesleges kitérőket tegyen a sörfőző, a sörnév etimológiája, a címkedizájn és minden hasonló másodlagos szempont fejtegetése felé, de a szokatlan stílus- és alapanyagválasztás kedvéért ezúttal részleges kivételt teszünk. A Skyland egyike az újabb hullámos vándorsörfőző formációknak, amely a megszokottabb stílusok mellett előszeretettel kísérletezik a különféle herbáriák tradicionális és újító használatával is. A Sydänpuu egy finn zenekar neve, a szó maga pedig azt jelenti, hogy „geszt” (illetve, ha jól értettük, szó szerinti fordításban „faszív”), ami a fák törzsének belső, elhalt, a tápanyagszállításban már részt nem vevő részeinek a neve. A sör a Legendánál bérfőződött.

Kitöltve gyakorlatilag habmentes, feketésbarna sör, erdeigyümölcsös csokoládéillattal, amiben némi körtés, banános, malátacukros illat is megjelenik. Íze zavarbaejtően sokszínű, elsőként tejszínes erdei gyümölcs (mint a – meggyesnek szánt – lila Campino), utána némi futó csokoládé, majd édeskés, újfent tejszínes kortyközép, erősödően karamellmalátás körítésben. A lecsengése áfonyás komló, és csak a hosszabb távon jelentkező utóízben válik egyértelművé, hogy valójában borókával van dolgunk. A korty kissé olajos, sejthetően leginkább a csokoládét képviselő ismeretlen formátumú alapanyag révén, a szénsav elhanyagolható.

Részben ez utóbbi, részben a sör kereksége miatt a Sydänpuu Sahti nagyon könnyen iható, pillanatok alatt eltűnik a 0,33-as üveg. Utóízfronton rendkívül erős: a telt malátásság és a tejszínesen erdei gyümölcsös savanykásság a boróka és a komló kölcsönhatásából összeálló fanyar/kesernyés iránnyal kiegészítve tökéletesen harmonikus kombinációt alkot. A három irány viszont teljes egészében csak utólagosan áll össze: ivás közben a boróka még nem érvényesül, ellenben ott van még a kissé idegen ízű csokoládé. Minthogy azonban tényleg nagyon jól csúszó sörről van szó, a megoldás egyértelmű: mihamarabb fel kell hajtani, majd élvezni a lecsengést. Ha nem lenne hat és fél százalékos (és kis üvegben 700 Ft), egyenetlenségei dacára is szívesen innánk literszám.

Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2016. 03. 15.

4p.GIF

Szólj hozzá!

Címkék: magyar barna ale porter hagyományos kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr658480896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása