magyar ízesített porter
Jelentéktelen, mégis kínzó gondot okozott mai sörünk esetében, hogy milyen sörtípust írjunk az alcímbe. Ugyanis a Sydänpuu Sahti, mint neve is mutatja, alapvetően sahti kellene legyen, a kevéssé ismert hagyományos finn maradványtípus képviselője. A címkén ugyanakkor már csokoládés-borókás porterként szerepel, amiből a boróka ugyan még abszolút kompatibilis a sahti műfajával, a csokoládé azonban már egyáltalán nem. A porterlét életszerűsége pedig jó kérdés, hiszen a sahti malátázott és malátázatlan, különböző mértékben pörkölt gabonákat egyaránt tartalmazhat, továbbá hagyományosan sütőélesztővel készül, ami a felsőerjesztésű sörélesztők fajtársa. Mindezek akár a porter meghatározásába is beerőltethetőek lennének, de tekintve a két stílus egyaránt igencsak tág definíciós kereteit, a legegyszerűbb az, ha nem hasogatunk szőrszálat feleslegesen.
A KK rég igyekszik leszokni arról, hogy felesleges kitérőket tegyen a sörfőző, a sörnév etimológiája, a címkedizájn és minden hasonló másodlagos szempont fejtegetése felé, de a szokatlan stílus- és alapanyagválasztás kedvéért ezúttal részleges kivételt teszünk. A Skyland egyike az újabb hullámos vándorsörfőző formációknak, amely a megszokottabb stílusok mellett előszeretettel kísérletezik a különféle herbáriák tradicionális és újító használatával is. A Sydänpuu egy finn zenekar neve, a szó maga pedig azt jelenti, hogy „geszt” (illetve, ha jól értettük, szó szerinti fordításban „faszív”), ami a fák törzsének belső, elhalt, a tápanyagszállításban már részt nem vevő részeinek a neve. A sör a Legendánál bérfőződött.
Kitöltve gyakorlatilag habmentes, feketésbarna sör, erdeigyümölcsös csokoládéillattal, amiben némi körtés, banános, malátacukros illat is megjelenik. Íze zavarbaejtően sokszínű, elsőként tejszínes erdei gyümölcs (mint a – meggyesnek szánt – lila Campino), utána némi futó csokoládé, majd édeskés, újfent tejszínes kortyközép, erősödően karamellmalátás körítésben. A lecsengése áfonyás komló, és csak a hosszabb távon jelentkező utóízben válik egyértelművé, hogy valójában borókával van dolgunk. A korty kissé olajos, sejthetően leginkább a csokoládét képviselő ismeretlen formátumú alapanyag révén, a szénsav elhanyagolható.
Részben ez utóbbi, részben a sör kereksége miatt a Sydänpuu Sahti nagyon könnyen iható, pillanatok alatt eltűnik a 0,33-as üveg. Utóízfronton rendkívül erős: a telt malátásság és a tejszínesen erdei gyümölcsös savanykásság a boróka és a komló kölcsönhatásából összeálló fanyar/kesernyés iránnyal kiegészítve tökéletesen harmonikus kombinációt alkot. A három irány viszont teljes egészében csak utólagosan áll össze: ivás közben a boróka még nem érvényesül, ellenben ott van még a kissé idegen ízű csokoládé. Minthogy azonban tényleg nagyon jól csúszó sörről van szó, a megoldás egyértelmű: mihamarabb fel kell hajtani, majd élvezni a lecsengést. Ha nem lenne hat és fél százalékos (és kis üvegben 700 Ft), egyenetlenségei dacára is szívesen innánk literszám.
Alkoholtartalom: 6,5 V/V %
2016. 03. 15.