HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szent András Málnás Búza

2016.04.26. 19:53 -kk-

magyar ízesített világos búzasör

szentandras_malnasbuza.jpg

Ma is csomagot kaptunk, sörrel – de ez alkalommal nem a Feltörekvő Projektcég, hanem a Befutott Kisüzem küldött nekünk az új termékéből kóstolót. Persze legalább ekkora különbség, hogy míg a Budapest Sörről a csomag érkezése előtt nagyjából semmit nem tudtunk, addig a Szent András Sörfőzdét jó ideje ismerjük, sok sörüket szeretjük is (még ha nem is mindegyiket). A gyümölcsös söreikkel pedig általában abszolút elégedettek szoktunk lenni, főleg a könnyebb fajtákkal, leginkább azért, mert sikerrel ötvözik úgy a lagersöralapot a gyümölcssűrítménnyel, hogy a végeredmény harmonikus is legyen, ne csak alibiből frissítő, mint a nagyüzemi ekvivalensek esetében.

Tovább emeli a reményeinket, hogy a tavaly bemutatott békésszentandrási búzasör, a Napkincs, kifejezetten remek volt, a legjobb magyar búzasörök közé soroltuk – így talán megalapozottan bízhatunk benne, hogy a szexi gyümölcsös sör és a szexi búzasör nászából valami igazán trú gyümölcsös búzasör kerekedett. Persze épp az efféle felfokozott várakozások esetén eshetünk a legalaposabban pofára, de erre csak egy ellenszert ismerünk: a minél gyorsabb kóstolást.

Kitöltve pont az fogad, mint amit vártunk: mályvás beütésű mélyrózsaszínt test halványrózsaszín habbal, épp mint egy sűrűbb málnaszörp esetében. A hab viszonylag terebélyes és tartós (mégiscsak búzasör!), a test egészen opálos, szűretlen. Illatában kissé furcsán keveredik a bajor búzasörök enyhén banánészteres, enyhén pincedohos illata a málna szúrósan savanykás, hátán kellemesen komlós jegyeivel. Ízét masszívan dominálja a málna, jóval inkább a pirosgyümölcsös savanykásság, mintsem a szirupos édesség jegyében. A búzasöralap a háttérben marad, épp csak érződik – a komló ellenben, akárcsak az illatnál, ízben is nagyon szépen, élvezetesen simul be a málnásságba, jóval markánsabb, mint egy átlagos gyümölcsös sörnél. Az egyetlen problémát az a sajátosan üres, kissé abonettes íz jelenti, ami valamiért rendszeresen megjelenik a gyümölcssűrítménnyel készülő sörökben (biztos valamilyen fruktózmaradék), de egyáltalán nem simul be a többi íz közé, a kóstolás teljes időtartama alatt kilóg. Bár a KK úgy emlékszik, hogy ugyanezt a Szilvás kóstolásakor is érezte, de csak palackból – tehát könnyen lehet, csapon most is kevésbé érezhető.

Ettől függetlenül a Málnás Búza alapvetően élvezetes, igazán nyárias hangulatú, frissítő sör, a gejlség legcsekélyebb jele nélkül (olyannyira, hogy talán van, akinek még túl intenzíven bogyósgyümölcsös is), erős rokonságot mutatva a Floris-féle belga gyümölcsösbúza-iskolával. (Már persze a bajoros búzasörélesztő időnként kiérezhető tipikus vonásait leszámítva.) A komló bátor használata és tökéletes integrálása példaértékű, így igazából a málnasűrítmény sorjamentes beillesztése az egyetlen hiányosság, ami elválasztja a tökélytől.

És zárásként pár szó a dizájnról: abszolút követi a sok vargabetű után kiforrott békésszentandrási egyenarculatot, legalábbis annak egyszerűbb, gyümölcssörös ágát; azaz szép. Az ajánlott fogyasztási hőmérséklet dicséretes módon szerepel, míg az IBU-érték (amire a KK most pl. kifejezetten kíváncsi) annak dacára sem, hogy egy csomó szentandrási sörön rajta van. Mondjuk amíg a legtöbb kisüzemi sörfőző szinte semmit nem ír a söréről a címkére, addig ezt is meg kell becsülni. A kupak egyszínű fekete, pedig a beérett-kiforrott szentandrási dizájnhoz akár már illhetne is egy saját nyomat. De hát ez legyen a legnagyobb bajunk – tudjuk jól: itthon valamiért semelyik kisüzem nem csinál ilyet.

Alkoholtartalom: 4,9 V/V %

2016. 04. 26.

4p.GIF

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza világos békésszentandrás ízesített kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr788665696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása