HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Pécsi Sör

2016.06.04. 12:05 -kk-

magyar világos sör

pecsi_sor.jpg

Csodálatos egybeesés: épp amikor egy kommentelőnk is figyelmünkbe ajánlja, hogy egy nagyüzemi prémiumsört kihagytunk a nagy évfordulós sörtesztünkből, pont megkeres minket a vonatkozó gyár is, hogy felajánlja, ad belőle kóstolásra. Mint fent látható, a Pécsi Sörfőzdéről van szó, és ugyan már az említett cikkünk írásakor is tudtuk, hogy van egy Pécsi Sör nevű zászlóshajósörük, mivel semmilyen boltban nem láttuk, végül nem is foglalkoztunk vele.

Maga a sör máskülönben nem új, csapolt formában már a KK is találkozott vele az elmúlt tíz évben néhányszor, de különösebben mély benyomást nem tett ránk. Úgy tűnik, Pécsen most látták elérkezettnek az időt az újraszabáshoz-palackozáshoz, felülni a gurmévonatra egy szexi dizájnnal, egy-két értékhangulatú szóval („nyíltkádas erjesztéssel készült”) és sörbarát kikacsintással – mint a Balling-fok feltüntetése. A dizájn egyébként tényleg jó, kupakostól-címkéstől, bár az összetevők listája már egy fokkal régivágásúbb húrokat penget: víz, árpamaláta, karamellmaláta, cukor, festőmaláta, aszkorbinsav. A 11,2 B° szárazanyagtartalom mindeközben egy kissé alacsonynak is tűnik az 5% alkoholhoz, így vagy a cukor nagylelkű használata tolja meg az utóbbit, vagy egy jó alaposan leerjesztett, csontszáraz sörhöz lesz szerencsénk.

Ki is nyitjuk, színe leginkább halványborostyánnak lehetne leírható, habja közepes, fehér.Illata egyelőre nem ígér különösebben sokat: kissé dohos, sütőtökös (jó eséllyel a cukor+karamellmaláta párosítás eredményeként), érezhetően fémes. Íze elsőre inkább kakofón, mint bántó, egészen sok különféle inger jelenik meg benne egyszerre. Legfőbbképp melanoidinos-kenyérhéjas édeskésség, szódavizes savanykásság és fanyar szárazság (tényleg jól leerjesztett sörről van szó, úgy tűnik). Lecsengésekor jelenik meg a közepesen intenzív, de elég lapos, hasonló kaliberű cseh pilseniekhez képest kifejezetten fantáziátlan komlókeserű.

Az nyilván szerencsés adottság, hogy nincs kukoricagríz a Pécsi Sörben, de sajnos ettől még nem válik a nagyüzemi sörpiac délceg világítótornyává, csak a szokásos, Dreher–Borsodi-féle olcsósöríz-csapdákat kerüli el. Elsősorban azért marad el a várakozásoktól, mert nem áll össze koherens egésszé, inkább amolyan gólemszerű, ötletmorzsákból összeamalgámozott valaminek hat. Egyfelől benne van az a fura, szódás savanykásság, ami főként a cukortól és/vagy az aszkorbinból eredhet (és amelyek közül egy prémium világos sörben igazából egyik sem kellene, hogy ott legyen), mellette híg, jellegtelen a teljes karaktere. Egyébként a festőmaláta jelenléte is a gólemhasonlatot viszi tovább, hiszen egy világosból félbarnába hajló sörben nincs rá logikus szükség, normális esetben a kielégítő mennyiségű karamellmaláta is megadhatná a kívánt színt. Viszont mindeközben a tényleg bekerült maláták kellemes kenyérhéjas édessége élvezhető pillanatot jelent, és a nagyüzemi kínálatban azt is értékelni vagyunk kénytelenek, hogy semmi expliciten bántó ízjegy nincs benne.

Meg lehet inni, nem bánt, de nem is ad igazán semmit. Nem mintha tudnánk, de a rendszerváltás előtti söripar különlegességeit képzeljük ilyennek.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2016. 06. 04.

3p.GIF

17 komment

Címkék: magyar pécs világos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr358779208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alehunter 2016.06.04. 23:43:45

úgy fogok kérdezni, hogy még nem kóstoltam: bizton, hogy v3/5 ez? akkor is ennyi lenne, ha nem ők küldik véleményt kérve rá?
mellékszál, de biztos, hogy jó egyébként bármit elfogadni bármelyik sörfőzőtől ingyen (különösen, ha az értéke egyébként egy jobb sör árának mondjuk tizede)?

-kk- 2016.06.05. 08:17:42

@alehunter: Egyaránt jogos kérdések, de mindkettőt már sok éve kialakult rutin hajtja. A pontozást illetően: gondolkoztam a 2,5-en is, de aztán visszanéztem, hogy korábban milyen sörök kaptak hármat, és a PS is illett közéjük. Általában véve is így szoktam pontozni (tehát belső koherenciára törekedve), így a kezdeti vajszívűség örökségét görgetem magam előtt. Mostanra kb. a 2,5 lett az a választóvonal, ami alatt az explixiten bántó sörök vannak, és úgy 3,5-től kezdődnek azok, amiket másnak is javasolnék akár.

Az ingyensör-elfogadásnál általában a korai hozzajutás szokott hajtani (pl. a PS-t sem láttam boltban sehol, amikor írtak, hogy kóstoljam meg); de igazából két peremfeltétel mellett egyébként sem tartom túl fontos dolognak. Az egyik, hogy legyen megírva a hozzájutás módja, a másik, hogy a főzdének előre jelezzem: nem biztos, hogy jókat fogok írni.

A megvesztegetettség annyit tud esetleg torzitani a blogon, hogy ha kapok egy sört, és nagyon rossz, akkor inkább nem irok róla (esetleg Tumblren egy sort), csak jelzem a főzdének, hogy itt bizony gondok vannak.

alehunter 2016.06.05. 22:32:50

@-kk-: értem, valahogy mégis visszásnak érzem az ingyen kapott sörök pontozását - nem azért, mert azt feltételezem, hogy direkt torzítod az eredményeket, hanem csupán azért, mert egy olyan szubjektív dolog, mint egy sör 'íze' esetén talán tényleg jobb lenne kizárni minden - akár minimális - befolyásoló tényezőt is (és az ajándékozás ténye talán ilyen lehet)

-kk- 2016.06.05. 23:01:53

@alehunter: de ha volna is ilyen hatás, épp az olcsó sörök esetében kellene kisebb legyen, és mondjuk egy ötezer forintos amerikai sour ale-nél lenne komolyabb faktor, nem? (vagy hogy életszerűbb példát mondjak, egy drága és túlhype-olt tömegsörnél - a kétszáz forintos Pécsi Sör nem okoz különösebb kivételezettségtudatot)

Mármint értem az érveid, de szerintem a dizájn vagy a kommunikáció pl. eleve sokkal nagyobb potenciális torzító hatással bír, a hozzájutás módja (néhány extrém lehetőséget leszámítva) elhanyagolható ehhez képest, így én személy szerint nem tulajdonítok neki különösebb jelentőséget.

Beer Ninja 2016.06.07. 07:32:09

Először Villányban láttam csapon, de ott csak nem egy max. közepesnek ígérkező sört választottam...
Hol lehet boltban venni? Melyik áruházlánc árulja, mert én sehol nem láttam (igaz, nem is kerestem, de az újdonság csak feltűnt volna)?

-kk- 2016.06.07. 09:45:20

@dr. dodó: én azt hiszem, hogy most szombaton láttam boltban először, egy Intersparban

alehunter 2016.06.07. 22:00:02

@-kk-: nem teljesen gondoljuk ugyanazt erről. nos, őszintén szólva a példád is valahogy sántít...legalábbis nekem még sosem kínáltak 5000 forintos amerikai sour alet ingyen kóstolásra és azért gyanítom, hogy neked sem sokszor :-)
egy ilyen drága sör esetén egyébként simán lehetséges, hogy a felfokozott várakozásokat nem teljesítve inkább csalódottságot érez az ember és inkább lehúzza azt, de mindez mellékszál. megemlíteném, hogy tipikus marketinges fogás az ajándék, ami után az ember kényelmetlenül érzi magát akár csak tudat alatt, ha nem 'viszonozza' valahogy. erre épülnek az áruházi kóstolók, mikor is egy apró falat sajttal összemázolt kenyér után jóval valószínűbben vesszük meg az adott sajtkrémet.
nem szeretnék ezen lovagolni, csak jeleztem, amit erről gondolok, hogy az ajándékozás ténye torzítHATJA a kialakított véleményt.

-kk- 2016.06.07. 22:26:06

@alehunter: értem a nézőpontod, de szerintem ez eset- és egyénfüggő, magamat nem érzem per pillanat érintettnek a hatásban. Hiába, az emberek különböznek.

Beer Ninja 2016.06.08. 12:33:44

Marketing bullshit... Nekem még a gravitációs eljárás is sántít, hiszen előbb-utóbb csak kell nekik szivattyúzni a nagyüzemben...
"A Pécsi Sört nyílt kádas eljárással készítik egy 1923-as receptúra alapján, 100%-ban hazai alapanyagokból. Az erjedés optimális folyamatához a főzetet megfelelő és állandó 8,5 Celsius fokos hőmérsékleten tartják. A hét napos főerjedési folyamat után a sört évszázados módszer segítségével, a gravitáció elvével az ászoktartályba fejtik. Ezzel a kíméletes eljárással a sörben már meglévő kötött széndioxid nem szabadul fel, s ez a Pécsi Sör egyedi karakterének kialakulásában fontos tényező. Az ászokolás hosszú ideig, 3-4 hétig is eltart. Ekkor alakul ki a Pécsi Sör bársonyosan telt íze, gyöngyöző széndioxidja és különleges karakterű zamata."

gumitamin 2016.06.24. 19:21:47

több összetevőből rakják össze, de annyira nem fogott meg

Beer Ninja 2016.07.04. 06:21:50

Végre találtam! Meg is ittam, és jó. Legalábbis a nagyüzemi magyar rögvalósághoz képest. Olyan 3/5 kategória (látom, KK-nál is). Nekem bejött, ezért a pénzért szerintem most a legjobb magyar nagyüzemi választás.

Beer Ninja 2017.08.28. 07:53:12

Jó az új Pécsi Premium Pils is (persze nem világverő). Inkább germán pils félig búzasörbe oltva, de kellemes, hűsítő - és kirívó - a magyar nagyüzemi sörpiacon. Már az újravásárlásnál tartok. :) Több bolthálózatban lehet is kapni.
Nekem talán a legnagyobb hibája a túlpezsgés, és ezzel együtt a gyorsan illanó hab.

-kk- 2017.08.28. 10:05:10

@dr. dodó: még mindig nem találkoztam vele, pedig már hónapok óta várom, hogy mikor jelenhet meg...

Beer Ninja 2017.08.29. 15:21:04

5* CBA-ban (CBA Príma?) és Auchanban is belefutottam a múlt héten.

-kk- 2017.08.29. 15:33:08

@dr. dodó: na, nagyjából pont a kommented írása percében sikerült nekem is vennem egyet (a munkahelyem körüli két Prima közül abban, amelyikbe ritkán járok...), szóval most már csak kóstolási alkalmat kell találnom :)
süti beállítások módosítása