HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Kecskeméti Pils12

2016.11.22. 00:18 -kk-

magyar világos sör

kecskemeti_pils12.JPG

Sokaknak régi szívfájdalma, hogy igazán tisztességes cseh pilsenit nem nagyon gyárt senki Magyarországon. A nagyüzemek meg se próbálkoznak ilyesmivel, letudják az igény lefedését némi importtal, elsősorban a Dreher által behozott Pilsner Urquell képében. (A többiek, lévén inkább márkákat, mintsem sörstílusokat árulnak, különféle félmegoldásokkal operálnak, mint a licencfőzött Gösser, Zlatý Bažant vagy épp Staropramen). A kisüzemek szintén felemásan viszonyulnak a pilseni világos sör műfajához: a régebbóta létező főzdék mindegyike gyárt valamilyen világos alapsört, ami eredendőek pilsenire kíván hasonlítani, de inkább csak olyan egyen-alaplagerként, aminek nincs meg az a klasszikus, harapós, friss komlóíze, mellette a gondolatnyit karamelles, de inkább csak ideális hátteret nyújtó malátázottsággal, mint ami egy valódi cseh pilseniben megvan. Sokan azt mondják, még akkor is hiányzik hozzá a technológia, ha máskülönben látható lenne a piaci létjogosultság (ami szintén nem egyértelmű) – és bár a KK hangsúlyozottan keveset ért a sörfőzés folyamatához, azt feltételezzük, hogy a fő különbség az úgynevezett dekokciós cefrézés alkalmazásában rejlik. Ami szupertömör dióhéjban azt jelenti, hogy a maláta „kifőzését” nem egy adagban, különféle hőmérsékletlépcsők beiktatásával hajtja végre a főzde, hanem a cefrét több adagra bontva, kisebb részletekben végzi el – ami persze több munkát és több eszközt igényel, viszont állítólag kerekebb ízeket is. (Igaz, voltak már jó magyar pilsenik, de csak alkalmi főzetekként: az armando_otchoa-féle Jožin z bažin vagy a Rizmajer–Hopfanatic-koprodukció Pils Of Simcoe.)

Épp ezért van jelentős hírértéke – legalábbis blogunk számára –, hogy egy új magyar kisüzem azt hirdeti magáról:

[...] tevékenységünk hiánypótló, hiszen a szaksajtóban is fellelhető információk szerint pillanatnyilag nem találunk a hazai gyártású sörök között valódi minőségi pils típusú sört. Köszönhetően a cseh nyelvtudásunknak, csehországi kapcsolatainknak és az országban szerzett több éves tapasztalatnak, meglehetősen jól ismerjük a meghonosítani kívánt sörkultúrát, az ősi cseh sörrecepteket és a hozzájuk idomult gasztronómiát. Csehországból importálunk szérűcsíráztatott malátát, onnan importáljuk az autentikus komlókat és végül, de nem utolsó sorban a cseh sörök gyártására alkalmas sörfőző berendezést építettünk.

A szóban forgó üzem az idén májusban nyílt Kecskeméti Sörmanufaktúra (nem összetévesztendő a Bimbó Tamás nevével fémjelezett Kecskeméti Sörmesterekkel, ami egy Kiskunfélegyházán főzető gerillafőzde), ami ugyan sima és málnás búzasört, stoutot és IPA-t is főz, bemutatkozása alapján egyértelműen a cseh pilsenijét tekinti a legnagyobb fegyverténynek. És mivel a KK rajong a cseh pilsenikért, meg is ragadtuk az első adandó alkalmat a kóstolásra.

A megjelenés egészen autentikusan idézi a cseh kis- és (főleg) középüzemi söröket: NRW-szabványüveg, egyszerű és inkább hagyományőrző dizájn, lényegretörő üzenet. Az egyetlen pluszinformáció a címkén az, hogy szűretlen és pasztőrözetlen sör van mögötte. A Pils12 kitöltve opálos aranysárga, habja közepes és elég múlékony. Illata enyhén gyümölcsészteres, a némely pilseniknél már orrban is megjelenő orvosságos komlóillat nem jelentkezik. A kortyok elsőre nem tűnnek túlzottan kereknek, a kilógó diacetiles szezámízek enyhe éretlenséget üzennek, az édeskés jegyekhez nem társul a várt kerek malátaháttér. Komlóban ugyanakkor hiteles és erős teljesítményt mutat, az intenzív žateci komlókeserű bármelyik csehországi versenytársának is dicséretére válna – főleg hogy a korty lecsengésében már a maláta is karakteresebben, morzsányi karamellességgel jelenik meg. Ezen a ponton a Chotěboř Premiumra, de akár még a méltán legendás Kout 12-re is hasonlít egy kicsit, főként a szokottnál erősebb komlózás révén; egyszersmind valóban egyértelműen csehesebb, mint a Magyarországon főzött többi pilseni.

A kortyélmény viszont így furcsán farnehéz: míg az eleje egyáltalán nem meggyőző, a végére egészen jól összeáll. Talán csak azért, mert amint beüt a komlózás, eltakartatnak az erjesztési egyenetlenségek – vagy esetleg azért, mert abszolút jó sörről lenne szó, csak kissé fiatalon került palackba. Ezt nem tudjuk eldönteni, de idővel újrakóstoljuk majd, felmérendő, érdemes-e rászokni a rendszeres Pils12-vásárlásra. Ami persze annyiban mindenképp problémás döntés, hogy egy félliteres üveg 530 forint volt, magyar kézműves viszonylatban még egészen kedvező módon, de az említett cseh mintapéldányokhoz képest alsó hangon kétszeres áron.

A magunk részéről abszolút bízunk a Kecskeméti Sörfőzde pilsenihonosító törekvéseiben, és várjuk az idővel beköszönő zajos sikert, de a mai kóstolásunk nyomán van még helye a fejlődésnek addig is.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2016. 11. 21.

3,5p.GIF

12 komment

Címkék: magyar világos kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7011987688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.11.22. 08:26:26

Régi szívfájdalmam a jó magyar pilseni hiánya. Az Ogre söre volt erre egy biztató kísérlet, említését hiányoltam is a cikkből. Ja! Legutóbb a Beers&Booksban 400-ért vettem Ogrét, ami a kisüzemi sörök viszonylatában igazán méltányos árnak számít.

-kk- 2016.11.22. 09:41:58

@Árpa Jankó: Korrekt világos sörnek gondolom, de szerintem elég távol áll a BSZA Ogre karaktere egy klasszik cseh pilsenitől: magasabb az alkoholtartalma és észteresebb is, mint várná az ember.

-kk- 2016.11.22. 14:01:10

@Borbíró_Andris: bár csak a különbség egy kis részét indokolja, de az ÁFA például teljes hat százalékkal kisebb a sörön Csehországban

Beer Ninja 2016.11.23. 10:36:11

Végre új, vidéki sörfőzde (helyben megfizethető) söre. Szerintem is 3,5 pont a reális, határozottan kellemes élmény fogyasztani, de nincs ott a legjobb cseh pilseniek között (még, hátha egyszer odaér).
Mivel itt lakom, igyekszem majd jelezni, hogy merre változik a sör. :) Csak miattatok. :)

Csaba121 2016.12.18. 15:47:28

Bocs, de Én 2 pontnál többet nemigen adok rá...

Beer Ninja 2017.01.05. 18:19:14

Most szereztem új főzeteket, köztük karácsonyit is, a pilseni receptjén változtattak állítólag, de még csak a karácsonyi sörüket kóstoltam, az stout alapon erősebb, fűszeres (narancs, fahéj, szegfűszeg). Nem a tipikus mézeskalácsos vonulat, de nekem bejött.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2017.01.06. 08:35:36

@-kk-: Mivel a hetet már úgyis kötözködéssel töltöm, mint tapasztalt online-marketing szakértő, csak szólok, hogy a kommentnek, amire reagáltál az egyetlen célja itt fogalmazódott meg:
Beers&Booksban 400-ért vettem Ogrét.

Metr hát valamiből élni is kell...

-kk- 2017.01.06. 10:01:33

@lilakutyak: megértem a purifikátor indulatokat, de nem vagyok ilyen engesztelhetetlen a témában, mint te :) amíg van előre vivő reakcióra érdemes tartalma egy hozzászólásnak, addig szerintem másodlagosak a mögöttes mozgatórugók.

Főleg hogy én pl. érdekalapú motivációk nélkül is szoktam nyilvánosan lelkesedni dolgokért (szerintem te is), és ha jól emlékszem, K.G. már bőven a Beers&Books előtt is szerette az Ogrét, így ez a konkrét hozzászólás nem volt hiteltelen. (Ha már, akkor engem a saját cikkek rendszeres, sokszoros újrahasznosítása sokkal jobban zavar mint szokás.)

Beer Ninja 2017.01.14. 10:16:12

Jobb lett az új pilseniük, nekem harmonikusabb, malátásabb, a komlókeserű egyenletesebben, de hasonlóan markánsan érződik. Kimondottan hosszú kortyérzetet ad. Mostanság 410 Ft egy üveg Kecskeméten a belvárosban.

-kk- 2017.01.16. 13:09:44

@dr. dodó: mindenképp újrakóstolom alkalomadtán!
süti beállítások módosítása