HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • szanisz: @-kk-: Persze, a téma bonyolult, és értem hogy miért ragaszkodtál az állam megjelöléséhez. A "szer... (2017.06.21. 13:59) Farkas Magnum IPA
  • ribolov: Messze a legjobb soproninak tartom.Ha a szénsavasságából levennének sokkal jobb lenne. (2017.06.13. 16:18) Soproni Kinizsi
  • Pável: Iceland terroir :O)))) (2017.06.01. 16:50) Einstök Icelandic Toasted Porter
  • mirdal: @dr. dodó: ott a pont, a magyar nép nagyobb részének elég a mostani felhozatal, megelégszenek a ku... (2017.05.26. 06:22) Soproni 1895
  • mirdal: @ungert: én nem érzem ezt a savanyúságot, bár az utóíze nekem abszolút bodzára hajaz - mint ahogy ... (2017.05.21. 21:44) Soproni Óvatos Duhaj IPA

Címkék

ale (110) alkoholmentes (2) amerikai (17) archívum (7) bak (35) barna (127) békésszentandrás (19) belga (25) bolgár (2) borsodi (10) bosnyák (3) brit (15) búza (47) crnagorc (1) cseh (73) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (28) félbarna (67) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (10) grúz (1) hagyományos (10) háromésfélpont (79) hárompont (66) holland (6) horvát (2) ilzer (4) ipa (23) ír (2) ízesített (57) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (45) kétpont (45) kisüzemi (89) kőbánya (14) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (12) litván (3) magyar (141) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (37) négypont (103) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (22) ötpontos (56) pakisztáni (1) pécs (10) porter (20) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (15) spanyol (2) stout (18) svájci (1) svéd (2) szerb (3) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (251) vörös (23) Címkefelhő

Monyo – Uradalmi Sörmanufaktúra Hop Harvest

2016.12.05. 23:51 -kk-

magyar ale

monyo_um_hop_harvest.jpg

Amikor cikket írunk itt a KK-n egy sörről, az esetek elsöprő többségében olyan tételeket szoktunk választani, amiket korábban még nem kóstoltunk, így nem homályosítják el mindenféle korábbi emlékek és prekoncepciók a friss, ropogós benyomásainkat. Ma erős kivételt teszünk, ugyanis a – már főzésétől számítva szinte kultikus – Hop Harvestről számtalan hírt olvastunk már, köztük különféle időpontokban kelt kóstolási beszámolókkal. A hype nem volt meglepő: olyan sörről van szó, amihez nem kell betegesen intenzív marketingesfantázia, hogy rámondhassuk, története van.

A Hop Harvest ugyanis tökéletesen illeszkedik az átlagosnál szorosabb értelmében vetten kézműves nemzetközi trendekhez: frissen szüretelt komlóval, ráadásul saját termesztésű frissen szüretelt komlóval főzött sörről van szó. Amihez az Uradalmi Sörmanufaktúra Vál-völgyi ültetvényén termett a komló (összesen ötfajta – centennial, cascade, chinook, magnum és northern brewer), és amihez a szüret külön kis sajtóesemény volt, a frissen leszedett komlótobozokat egyből a Monyo kőbányai üstjeibe szállítva. Hiszen a frisskomlózás lényege, nem meglepő módon, hogy a komló a lehető legfrissebben kerüljön a sörlébe, amíg még nem nagyon veszített az illóolaj-tartalmából.

A főzés (és az erjedés) napjaitól indulva már két, egymásnak merőben ellentétes irányú nyomás hárul minden frisskomlós sör főzőjére és vásárlójára: egyfelől mint minden sörnek, ezeknek is időre van szükségük ahhoz, hogy lekerekedjenek, lebomoljanak a nem kívánatos erjedési melléktermékek bennük és összeérjenek az ízeik. Viszont a bomlás éppúgy fenyegeti a fáradságos munkával beépített illékonyabb komlóolajokat is, sürgetve a mihamarabbi fogyasztást. Valószínűleg ebből az ellentmondásból fakadt, hogy míg az első kóstolási beszámolók nem voltak különösebben elragadtatva a Hop Harvesttől, utóbb már kedvezőbb értékelések jelentek meg róla. Blogunknak akaratlanul is szerencséje volt: egyéb elfoglaltságaink miatt csak az elmúlt hetekben jutottunk el egyáltalán odáig, hogy vegyünk egy üveggel.

Kibontva kicsit tompa komlóval felszerelt édeskés illat jelentkezik elsőként, tejszínes-fagyis hangulatban, fülledten fűszeres felhangokkal – affélékkel, amilyenekre az „intoxikáló” jelzőt aggathatják az anglicizmusok rajongói. Habja múlékony, teste enyhén rezes és kissé opálos arany. Íze erős hangulati narratívát épít, a legszikárabb lelkű sörblogíróból is előhozva a dagályos modorbajnokot: játékosan virágos, kissé mézes, egyértelműen könnyed és szokatlanul cizellált. A komlókeserű csak a korty második végében jelenik meg, akkor viszont hoz magával egy jó adag visszafogottan citrusos, vibráló gyümölcsösséget is, hangsúlyos mangóval, sárgadinnyével. A kortyvégeknél mindig feltűnik némi halovány nyerses vonulat is, de nem igazán bántó.

Valódi feelgood-sör, úgy kínál vidám és szerethető élményt, hogy közben nincsenek kifejezetten erős pillanatai, amiket ki lehetne emelni a kóstolásból. Illetve hát a teljes sört átszövi az a fajta ízgazdagság és vibrálás, ami bizonyára a frisskomlós főzés egyenes eredménye (vagy ha nem, akkor a frisskomlósság tudatából következő önbecsapásé), és ami Instagram-filterként ad plusz, közvetlenül a zsigereinkhez szóló különlegességérzést minden egyes kortyhoz. Működik a trükk, és bár nem tudjuk, mennyi az élményből a valóság, mégis egyértelmű, hogy érdemes fogyasztani.

Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2016. 12. 05.

4p.GIF

3 komment

Címkék: magyar ale világos kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

http://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112026095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.12.06. 08:05:38

"összesen négy fajta – centennial, cascade, chinook, magnum és northern brewer"

Ööö, nem volt sok az a sör? Csak mert nálam öt az a négy... ;-)

-kk- 2016.12.06. 10:44:43

@promontor: :D csak egy üveggel ittam!
Négyre emlékeztem, aztán bemásoltam a listát és láttam, hogy öt, majd természetesen elfelejtettem átjavítani.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.30. 12:18:01

@promontor: @-kk-: biztos az alap komló plusz a többi :)