HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Kecskeméti Irsai Sörpezsgő

2017.02.21. 22:00 -kk-

magyar ízesített világos sör

kecskemeti_irsai_sorpezsgo.JPG

Eddig egyszer foglalkoztunk a Kecskeméti Sörmanufaktúrával, de ez most teljesen vállalható intenzitás, hiszen működésének első évét járja még csak a főzde. Akkor amiatt választottunk kecskeméti sört, mert azt írták magukról, feltett szándékuk, hogy Autentikus Cseh Pilsenit főzzenek. A kóstolás ugyan félsiker lett, de érkezett azóta olyan komment is a cikkre, ami fejlődésről ad hírt, így előbb-utóbb a KK is mindenképp újrakóstolja a Pils12-t, hiszen változatlanul szívügyünk az Autentikus Cseh Pilseni műfaja. Most viszont egy olyan sört kóstolunk a főzdétől, ami már-már leírhatatlanul távol áll a cseh sörvilágtól: egy irsaiolivér-musttal erjesztett sörpezsgőt.

Amiről egyelőre nem igazán tudhatjuk, mire számítsunk, hiszen a sörpezsgő nem számít különösebben alaposan definiált stílusnak, sőt még a máskülönben létező definíciók sem örvendhetnek túlzottan széles körű ismertségnek. Hogy mást ne mondjunk, 2008-as debütálása idején még az egyértelműen duplabak békésszentandrási Black-Rose címkéje is úgy fogalmazott, hogy pezsgő jellegű fekete sör, pedig hát mint Makó Jeruzsálemtől illetve ha szabatosak akarunk lenni, mint Békés megye Belgiumtól, tudniillik két flamand sörfőzde, a Bosteels és a Malheur tartja magát a Bière de Champagne-stílus alapítójának. Söreik pedig abszolút iskolateremtőnek bizonyultak, még ha követőik hajlamosak akár egészen jelentősen is eltérni a főbb stílusjegyektől. Az ortodox sörpezsgő mindenesetre magas alkoholtartalmú, erősen szénsavas, hosszasan palackérlelt sör, amit a megfelelő champagne-i eljárás szerint forgatva-degorzsálva derítenek tükrössé. Vannak olyan értelmezések is, amelyek pezsgőélesztőt használnak, de erre nincs feltétlenül szükség, hiszen a palackerjesztés sörélesztővel is éppúgy biztosítja a heves szénsavasságot. Gyümölcsök hozzáadása inkább kivétel, mint szabály: ha bármi is befolyásolja az alapsör karakterét, az inkább fűszerek vagy hordóérlelés (és a vele járó vadélesztős karakter) révén történik.

Sajnos a kecskeméti verzióval kapcsolatban elképzelésünk sem lehet, mi volt a modell, ugyanis a főzdének egyelőre nincs honlapja, Facebook-oldalán csupán említésszinten szerepel a sörpezsgő, a címke pedig csak annyit árul el, hogy irsaimusttal készült (és hogy alkoholtartalmát illetően jócskán alatta van a klasszikus sörpezsgőknek). Így aztán remek szokásunk szerint maradunk az érzékszervi vizsgálatnál, és kitöltjük az Irsai Sörpezsgőt pontosabban csak kitöltenénk, mert először megküzdünk a palack felét kiürítő kitöréssel, ami szemvillanásnyi gyorsasággal követi a műanyagdugó eltávolítását. A megmaradó sör mindenesetre opálosan világos, witbierszerű külsővel mutatkozik be, természetesen vaskos hab és intenzív szénsavasság, valamint enyhén gyerekpezsgős irsaiolivér-illat kíséretében. Utóbbihoz némi ecetes és fanyar jegyek is társulnak.

Az első kortyok nem segítenek sokat abban, hogy meg tudjuk ítélni, mi volt a készítés koncepciója: ha leegyszerűsítően akarunk fogalmazni, egy olyan világos sör van előttünk, ami idővel félreerjedt ugyan, de a szőlőmust jelenléte valamennyire mégis értelmezhető keretet ad a savanykás ízeknek. Részletesebben kifejtve azt tapasztaljuk, hogy a korty fővonala halványan szőlőlés és ecetesen savanykás, viszonylag homogén és egyszerű ízekkel, különösebb barokkos fordulatok nélkül; míg a lecsengést ehhez képest komplex keserűség határozza meg, egyszerre idézve a lambicokból ismert szikár, öregkomlós karaktert és a vaderjedés sajátos fanyarságát. Mindezeket némi nehezen besorolható fémes mellékíz szövi még át.

Úgy, hogy nem sokat tudunk a sör geneziséről, értelemszerűen nehéz helyzetben vagyunk, mindenesetre azt gyanítjuk, hogy az eredeti szándék egy egyszerű, a békésszentandrási fajtákhoz hasonló gyümölcsös sör főzése volt, palackerjesztéssel téve egyedivé csak a végeredmény nem bizonyult kellően stabilnak, ezért frissítő, szénsavas gyümölcsös sörből még bőven a szavatossági időn belül átfordult vaderjedésbe. Erre enged következtetni, hogy az Untappd-észrevételek között szintúgy szerepel a savanyodás, de csak relatív későn, míg más, korábbi komment inkább a mustos jelleget emeli ki.

Ami érdekes, hiszen akár szándékos is lehetne a szőlőlével kísért savanyúsör-készítés, az északolasz sörfőző újhullám például egészen hasonló receptekkel tett szert hírnévre; azaz attól, hogy ecetességet érzünk, még egyáltalán nem állíthatjuk biztosan, hogy valami hiba csúszott a rendszerbe. Csak éppen ezek a főzdék, mint a Birrificio del Ducato, egyértelműen jelzik, hogy savanyú söröket akarnak készíteni, azokat állandó szortimentjükben tartják, és hosszas kísérletezések eredményeként váltak kvázi-legendákká. Magyarországon pedig eleve alig készített valaki eddig szándékosan savanyú sört, és akik igen, azok a kuriozitásértéket kihasználva aktívan kommunikálták is a tényt. Akik nem, azoknál inkább véletlen eredményekről volt szó.

Az Irsai Sörpezsgő jelen, kóstolt állapotában is bőven iható sör, a maga gyümölcshangulatú savanykásságával frissítően hat, így meg lehet benne látni a szépet, csak egyfelől nem igazán áll össze és van benne egypár kilógó vonás (mint a fémes mellékíz), másfelől pedig elég biztos, hogy nem azt a sört kóstoltuk, amit a sörfőző eredetileg mutatni akart volna nekünk. Örök kérdés, hogy ilyenkor mit érdemes csinálnia a kóstolónak: a magunk részéről azon az állásponton vagyunk, hogy amíg szavatossági idején belül lévő, a vásárlást követően megfelelően tárolt sört kóstolunk, akkor nem kell túlgondolnunk a kontextust, és arról írunk, ami épp előttünk van. Mint most.

Alkoholtartalom: 5,8 V/V %

2017. 02. 21.

3p.GIF

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar világos ízesített kisüzemi hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5212274275

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A címke mondja meg, ki vagy 2017.02.27. 10:57:50

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 100 szónak is egy a vége, a Heti sajtó szesztől bűzlő összegzése. Hétszentség'17/8 2017. 02. 20. Egy rakás kutató rég úgy tartja, hogy az alkohol olyan enzimeket aktivál a testben, amik befoly...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása