magyar ízesített ale
Mióta ilyen szépen szárba szökkent a magyar kézművessöripar, és arra reflektálva a multik is nagyobb figyelmet fordítanak a termékfejlesztésre, sokat változott a sörbemutatások kultúrája. Sok-sok főzde dönt úgy, hogy kisebb-nagyobb médiaeseményt kerít egy-egy új söre köré, a kóstolóküldésektől a mesélős sörbemutatókon át az ottalvós zsíroskenyértúrákig elég széles a skála. Közös jegyük, hogy általában az érintett médiamunkások és véleményvezérek jóindulatának megnyerését szolgálják, ami ugyan működhet, de az egyes riportokat és beszámolókat átböngésző vásárló nem nyer tőle pluszinformációkat. Ő akkor is ugyanott lenne, ha az általa olvasott cikk szerzője csak kapott volna egy üveg sört és egy A4-es közleményt a főbb tudnivalókról.
Nagyjából ezen okok miatt nem szoktuk különösebben részletesen beszámolni arról, ha az a megtiszteltetés éri a KK-t, hogy egy hasonló sajtóeseményen jut hozzá valamilyen sörhöz: az előálló cikk szempontjából egyszerűen nem lényeges. Most kissé eltérünk szokásunktól, ugyanis a Szent András Sörfőzde tegnapelőtti bemutatója – noha fő funkciója szintén az elkápráztatás, így egy, a majdani fogyasztó számára kevésbé releváns végkimenet volt – a szokottnál szignifikánsan interaktívabb módon telt, és így érdemben hozzájárult ahhoz, hogy okosabban jöjjünk el a bemutatóról, mintha csak egy közleményt olvastunk volna el. Ebben persze volt némi trükk, ami a legtöbb sörre kiterjeszthetetlenné teszi az alkalmazott gyakorlatot: a két sör, amit a főzde prezentált, egyaránt viszonylag obskúrus fűszerekkel készült. Mindkét sör afféle húsvéti alkalmi kiadás, a sok éve folytatott karácsonyi Esthajnal-sorozat tavaszi megfelelőjeként, vörös IPA-alappal, red x és pilseni malátával. A Nyúlon Innen kubeba- és szelimborssal, valamint babérlevéllel (továbbá simcoe és equinox komlókkal) készült; míg párja, a Nyúlon Túl jázminvirággal, illetve simcoe és huell melon komlókkal. Az emlegetett interaktivitás pedig főként abban merült ki, hogy egyfelől a fűszereket az értük felelős Fűszerész embere, Tegzes Dániel prezentálta; másfelől a hozománya kóstolható-szagolható formában is ott volt az asztalokon. Minthogy a KK kulinárisan tájékozatlan, és a felsoroltak közül csak a babérlevéllel találkozott eddig természetes formájában (de a kétféle borsnak még a nevét sem hallotta), ez sokat segített az ízek szétszálazásában. (Voltak továbbá kiváló ételtársítások is a két sörhöz, de azok már inkább az elkápráztatás-módszertanhoz tartoztak.)
Most – némi következetlenséggel – mégsem a Nyúlon Innenről írunk, amiben pedig számunkra nagyobb fűszerújdonságok szerepelnek, hanem a hétköznapibbnak ható, jázminos Nyúlon Túlról; mégpedig azért, mert a bemutatón, csapról kóstolva ezt jóval harmonikusabbnak éreztük. A kétféle borssal és babérral készült Innen inkább kiemelte a fűszerességet, mintsem integrálta, ami nem baj, csak hozzánk kevésbé állt közel. És eddig talán nem sikerült kellően sziruposan felvezetnünk a kóstolást, így a biztonság kedvéért megemlítenénk még azt is, hogy a két sör kicsit flyingdogos hangulatú, tavaszias színorgiát kínáló címkéje kifejezetten jó lett.
Szóval a Nyúlon Túl vörös, mégpedig világosvörös és majdnem tükrös, tetején ujjnyi vastag, sűrű, viszonylag tartós, vörösesbézs habbal. Illata méz, vanília, föld és avar; belekortyolva korpovitos alapon egyszerre fanyar és édeskés, klasszik félbarna ízzel nyit. Egészen hiteles vörös IPA, parfümösen gyümölcsös, mondjuk szőlős és őszibarackos felhangokkal. A jázmin csak a gyantás, fenyős, száraz komlókeserű gyógyteás felhangjaként, illetve a már említett parfümös aromagazdagság sejthető felelőseként jelenik meg, de máskülönben inkább csak halványan átszövi a teljes kortyélményt. Kellemes, rendkívüliségektől mentes, simogató ivósör, ami valójában egyedi és viszonylag intenzív (így annyira nem is ivósör), de a kerek harmónia, amit prezentál, mégiscsak oda vezet, hogy ivósörszerű élményként gondoljunk rá. Néhol talán kissé dohos, de összességében igazán kellemes; ajánljuk.
Lábjegyzet: a kóstolt palackot – mint a cikkből is kiderül – a főzdétől kaptuk.
Alkoholtartalom: 5,6 V/V %
2017. 03. 31.