HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Farkas Magnum IPA

2017.06.20. 23:06 -kk-

szerb IPA

farkas_magnumipa.jpg

Amikor az embernek kétféle választása van, és vagy béna nagyüzemi sörökről ír, vagy magyar/amerikai/német/olasz kisüzemi-kézműves sörökről, akkor elég könnyen elindulhat öles léptekkel a tökéletes kiégés felé, leginkább azért mert e két halmazon belül úgy többé-kevésbé kiszámítható szokott lenni, mit kapunk. Ezért örömteli mindig, amikor valami szokatlan jön szembe (és a fenti dichotómiához képest igazából egy cseh kisüzem lagere is az, pusztán mert más). Főleg akkor igaz ez, ha a szokatlanság nem a sörstílus, az alapanyagok vagy valami hasonlóan kocka dolog eredménye, hanem valami elvontabb dologé – mondjuk a kóstolóalany egyéb érdeklődési területeihez kötődik, őszinte interdiszciplinaritással.

Egy kicsit ilyen volt a múltkor kóstolt Einstök Porter is, hiszen Izland – legalábbis a KK számára – tipikusan egy ilyen rejtélyes, kicsit meseszerű jelenség, amiről inkább csak általános iskolai atlaszok alapján gondoljuk, hogy létezik, mert ahhoz túl valószerűtlen, hogy valóság legyen (az meg, hogy kézműves söröket is főzzenek, végképp). De hasonló logikát követ mai sörünk is, ezáltal képes volt egy mára kifejezetten ritkaságszámba menő mutatványra: nemhogy önmaga léte ért bennünket váratlanul, de a teljes kontextusa is. A Farkas IPA ugyanis a Vajdaságból érkezett, és ugyan a kézműves-kisüzemi sörfőzés Szerbia-szerte általában is úgymond gyerekcipőben jár (leszámítva a Kabinetet és néhány követőjét), a vajdasági magyarajkú sörfőzés aztán végképp, olyannyira, hogy a óbecsei Farkas Sörmanufaktúrában minden bizonnyal ki is merül róla a lista. A főzdének egyébként csak egy Facebook-oldala van, így aki líraibb részletekre is kíváncsi, ehhez a viszonylag informatív Magyar Szó-cikkhez fordulhat elsősorban.

A Magnum IPA meglepően jól itatja magát, afféle kontinentálisabb IPA-ként, de ideális maláta–komló-egyensúllyal, amiben párhuzamosan jelenik meg a száraz, alfasavas, ropogós komlóillat és a kekszmalátás cukrosság. Színe a szokásosan ipás fakónarancs, ízében pedig szofisztikálatlan, de tökéletesen működő egyensúlyban adja ki magát az újvilági komlókhoz képest azért inkább jócskán az orvosságos-füves keserűvonalat követő magnum (mi más), óriási mennyiségben, illetve a továbbra is harmonikus, megfelelő sűrűségű gabonás malátaédesség. Az élesztő kicsit sok, a záró kortyoknál már kezdi fel is borítani az egészen addig fennálló harmonikát, de máskülönben abszolút elégedett hangon szólhatunk csak a Farkas IPA-ról. Tényleg nincs túlbonyolítva, mégis abszolút működik; a 7 százalék alkohol gyakorlatilag észrevehetetlenül bújik meg benne. Valószínűleg csak a komló miatt, de intenzíven idézi a magyar sörforradalom korai, pionír csillagát, a Keserű Mézet, csak IPA-ként, felsőerjesztve, szóval aktuálisabb köntösben.

Alkoholtartalom: 7 V/V %

2017. 06. 20.

4p.GIF

6 komment

Címkék: szerb világos ipa négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612604747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2017.06.21. 12:25:16

szerbiai és nem szerb ipa, csakhogy kukacoskodjak, és ahogy a cikkben is leíródik :)

-kk- 2017.06.21. 13:11:25

@szanisz: Hát ez egy bonyolult kérdés, mert a "szlovákiai", "csehországi", "magyarországi", "Bosznia-Hercegovina-i" és hasonló szavak azért akkor is borzasztó mesterkéltnek hatnak, ha máskülönben érthető a logika a használatuk mögött (főképp az utóbbi esetben). Szóval azzal tudok leginkább kibújni a válaszadás elől, hogy a Kontár Komlókutató blogban leegyszerűsítő módon, országokra vonatkoztatva használjuk az eredetileg nemzetiségekre vonatkozó jelzőket.

Annyiban azért még tudom mentegetni a gyakorlatot, hogy a legtöbb sörfőzde vezetőségének a nemzetiségéről semmit sem tudok. Meg hát eleve elég furcsa esetek állhatnak elő: mondjuk ha a magyar Erste jelenlegi elnöke, a bajai születésű Jelasity Radován úgy döntene, nyit egy brewpubot a Vörösmarty téren, akkor az ott készülő sörökre a "szerb" lenne a megfelelő jelző? Vagy hogy létező példát hozzak, a pilisvörösvári Rotburger söreit "magyar" helyett "sváb" vagy "német" címkével kellene ellátnunk? És az osztrák Bevogot, amit valójában szlovének csinálnak?

-kk- 2017.06.21. 13:32:57

@szanisz: ...na de közben találtam egy még jobb példát: a Zlatý Bažant ugye Ógyallán készül, ami egy 70%-ban magyarok lakta település, a sörgyár alkalmazottainak számottevő hányada is magyar. De közben a gyár egy holland multihoz tartozik, a gyárigazgató is holland, az igazgatóság további tagjai közül egy fő magyar, egy fő cseh, három pedig szlovák nemzetiségű. Mindeközben a gyár persze Szlovákiában van, az ottani szabályozás alanya.

Akkor a Zlatý Bažant milyen sör? :)

szanisz 2017.06.21. 13:59:25

@-kk-: Persze, a téma bonyolult, és értem hogy miért ragaszkodtál az állam megjelöléséhez. A "szerbiai" szó amúgy annyira nem elcsépelt. Őszinte leszek: itt a magyar családnév, a főzde vajmagyarsága, és a "szerb" jelző együtt nekem szemet szúrt.

Annyival azért egyszerűsíteném a fenti képet, hogy a vörösvári főzőmesterek és alkalmazottak szerintem német származású magyarnak vallják magukat, de a szerbiai magyarok vajdasági magyarként gondolnak magukra.

A Zlaty Bazant vegyes irányítású és a dolgozók között is vannak magyarok, szlovákok, a csehszlovák és szlovák államhoz erősen kötődik, bennem nem merülne fel magyar sörként pozicionálni... főleg egy teljesen szlovák névvel.

De akkor egy aktuáliskérdés: A csíki sört (ami iszonyatosan túl van hypeolva, és a lázár-féle műhiszti bosszantó volt) hívnád román sörnek?:)

Egy kompromisszumos megoldás a "vajdasági IPA" titulus.

-kk- 2017.11.30. 11:00:37

@szanisz: Ja erre el is felejtettem válaszolni - szóval a Csíkit egyfelől a következetesség, másfelől már csak a trollkodásfaktor kihasználása kedvéért is románnak írnám :)

De azért biztos beillesztenék egy bekezdést is magyarázatképpen, nehogy felrakják a telefonszámom a Kurucinfóra.
süti beállítások módosítása