HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • -kk-: @dr. dodó: végre egy bátor lépés! (2018.02.14. 14:39) Szalon
  • szanisz: @-kk-: Az nem kóstoltam. Emúgy elégedett vagyok a lidl kraft sörökkel, főleg ár-értékben, de roppa... (2018.02.09. 18:06) Rothbeer Honeymoon
  • -kk-: @ungert: nagy fel! (2018.02.09. 17:14) Topvar Premium 12%
  • -kk-: @Borbíró Andris: hát attól függ, milyen példákra gondolsz - az ilyen többé-kevésbé klasszikusoktól... (2018.01.22. 09:27) Reketye Lacto Acid Bacteria
  • szanisz: Pár napja kóstoltam, és egészen zseniális és letisztult volt. Nem tudom, hogy mennyit állt és hogy... (2017.12.21. 22:03) Legenda Game Over

Címkék

ale (117) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (35) barna (131) békésszentandrás (20) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (10) bosnyák (3) brit (15) búza (48) crnagorc (1) cseh (74) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (32) félbarna (68) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (10) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (83) hárompont (67) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (27) ír (2) ízesített (59) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (45) kétpont (46) kisüzemi (94) kőbánya (15) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) magyar (148) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (37) négypont (107) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (11) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (15) spanyol (2) stout (19) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (259) vörös (23) Címkefelhő

Reketye Lacto Acid Bacteria

2018.01.19. 16:17 -kk-

magyar ale

reketye_lacto_acid_bacteria.jpg

Egészen felháborító, milyen gyorsan múlik az idő: amikor 2006-ban elindítottuk a Kontár Komlókutató blogot, teljesen evidens volt, hogy a sör üvegbe való – olyannyira, hogy a jobb felső sarokban szereplő kis blogleírás szerint felületünk azóta is „palackozott sörök (...) szubjektív szemléje”. Amivel tizenkét évvel ezelőtt nem is vitatkozott volna senki, hiszen a PET-palack az olcsósörök barbár megoldásának számított, amin átdiffundál az oxigén, az aludoboz pedig a nagyüzemek kényelmi játékszerének, amitől ugyan fémízű lesz a sör, de legalább nem kell bajlódni a visszaváltással. Az előbbi ellenérzés persze tartósnak bizonyul, a műanyagpalack változatlanul erős indikátora a gyorsan avuló minőségnek – a doboz viszont eléggé átértékelődött, és – bár annyira evidens az állítás, hogy egy kicsit szégyelljük is leírni –, de a sörök csavarzárjának bizonyult. Mert, csak hogy továbbgörgessük a Nyilvánvaló Kapitány-szerepet, a borkedvelők köreiben egy bő évtizede még egészen magas érzelmi hőfokú viták zajlottak arról, kultúrember használhat-e bármi mást a palackjai lezárásához, mint parafadugót. Mára pedig teljesen bevett, sőt, reduktív fehérek esetében kifejezetten domináns megoldás lett a csavarzár. A kisüzemi, kézműves sörök még nemzetközi szinten sem tartanak egészen itt (bár mondjuk az Egyesült Államokban már kifejezetten elterjedt a dobozolás), Magyarországon pedig végképp nem: nálunk tavaly került először kisüzemi sör alumíniumdobozba.

Mégpedig a nagytarcsai Reketye révén, meglepően szoros versenyben mindössze pár hetet verve a már eleve dobozosokkal (is) indító újpesti Firstre. A Reketye kínálatából jó pár sör elérhető aludobozban, és ha már ilyen jelentős mérföldkőhöz érkeztünk velük, és pont úgy hozta a lépés, hogy az ő söreik közül választottuk ki az Első Magyar Kisüzemi Dobozos Komlókutató kritika alapanyagát, igyekeztünk kihozni a legtöbbet a döntésből. Egy olyan sörhöz nyúltunk hát, ami akkora kirakatpéldánya a nemzetközi craftbeerség magas hőfokon izzó mikrouniverzumának – magyar viszonylatban legalábbis mindenképp –, hogy az előtt minden brewer's beard garantáltan süveget emel. Egy teljesen ismeretlen és kifejezetten furcsa ízű, nagyjából kihalt, de a kézműves szökőár által feltámasztott helyi német sörtípus újvilági komlós újragombolása, 3D-szemüveggel nézendő címkéjű aludobozban. Közelebbről, a körbeírást konkrét állításokkal helyettesítve, egy motueka komlós gose.

Kitöltve opálos jaffaszínt mutat, továbbá intenzíven komlós illatot, a gyantás-száraz irányból, némi – gyaníthatóan a só és az élesztő frigyéből született – umamis kiegészítéssel, illetve szőlős savanykássággal. Íze elsőre fanyar, rögtön utána trópusigyümölcsösen savanykás, csillaggyümölcsöt idéz, majd előtűnik a só is, ami a tejsavas erjedés (máskülönben alig észrevehető) ízével egyesülve egy kicsit savanyúkáposztás hangulatot teremt. Mindehhez a háttérből halovány malátás-zabos édesség szekundál. Kortyérzete sűrű, az alapvetően könnyű test ellenére is kicsit szirupos, amin az intenzív, apró szemű szénsavasság sem old érdemben.

Mondhatnánk, hogy gosés, de igazából elég messziről hasonlít csak a klasszikus példányokra. Valójában semmilyen konkrét stílust nem idéz, inkább csak lóg valahol középen a posztmodern sörforradalmi eszmék laza szövésű hálója közepén, egyként a világ számtalan fura sour beerje közül. Szokatlannak abszolút szokatlan, és bár a harmonikusság fogalma eleve nem igazán értelmezhető a Lacto Acid Bacteria koncepciójában, ettől még jó ivású, kellemes sör. Kedvelni persze teljes mértékig sörkocka privilégium, az efféle recept minden jóérzésű embernek masszív előzetes szoktatást igényel.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2018. 01. 19.

4p.GIF

 

2 komment

Címkék: magyar ale világos hagyományos kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

http://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2013571937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Borbíró Andris 2018.01.22. 08:26:40

Nekem épp elég harmóniát ad a savanyúnak a sósság - wokos délkelet-ázsiai ételeket idéz. Simán jobb ez a sör, mint jónéhány nyugati példa, amiket sörfesztiválokon meg utazás közben kóstoltam, és amelyek a döglesztően erős, nyálmirigy-facsaró savanyúságon túl mást nem mutattak fel. Nekem az egyik kedvenc új sörfajtám lett a gose - persze ha ez tényleg annyira eltér a stílus más példáitól, mint írtad, akkor lehet, hogy várnak még rám meglepetések. :)

-kk- 2018.01.22. 09:27:15

@Borbíró Andris: hát attól függ, milyen példákra gondolsz - az ilyen többé-kevésbé klasszikusoktól, mint amilyen az Hedon Isotone volt, azért szerintem szignifikánsan különbözik