HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Dreher Pale Ale

2018.03.19. 20:01 -kk-

magyar ale

dreher_pale_ale.jpg

Nagyjából pontosan egy évet kellett várni arra, hogy bekövetkezzen az, amire mindenki várt, és a Dreher is csatlakozzon a Soproni IPA által tavaly tavasszal elindított vonulathoz: a Valóban Újhullámos, Nemzetközi Sztárstílusokat Követő Nagyüzemi Sörök főzéséhez. A lépés persze nem előzmények nélküli, hiszen a Dreher Hidegkomlós és annak permutációi (Amerikai Komlós, Mozaik Komlós) ugyanezen logika mentén kerültek piacra: felveendő az ütemet a kisüzemi sörfőzdékkel, meg az importtal, és elejét venni annak, hogy az itthoni nagyüzemi brandek kivétel nélkül öreges, fantáziátlan és uncsi reliktumokként csontosodjanak meg a köztudatban, pontosabban annak erre érzékeny részében.

Persze ezek a kezdeti, Hidegkomlós-féle próbálkozások csak erősen átmeneti jelleggel tudták elérni a kívánt célt, hiszen stabil akadályként tornyosult előttük a tény, hogy nem teljes értékű fejlesztések, hanem csupán az alap-Dreher különféle sörgyári praktikákkal való finomhangolásai. Aminek következményeként ugyanúgy egy sűrű „mestersör” hígításaként, ugyanúgy kukoricagrízzel, és változatlanul relatív homeopátiás sűrűséggel adagolt komlóval készülnek – mind olyan tulajdonságok, akik még azok szemében is hatékonyan tudják erodálni a termékhitelességet, akik máskülönben nem BJCP-leírásokkal és IBU-skálákkal kelnek és fekszenek, pusztán a végeredmény karakterére gyakorolt hatás révén.

Épp ezért kardinális (és a szűkszavú előzetes beharangozókból nem igazán megválaszolható) kérdés, hogy a Dreher Pale Ale mennyire bizonyul hasonló lendületű tabula rasának, mint amilyen a Soproni IPA lett tavaly a maga előzményeihez, így a sima sopronikhoz vagy a Hidegkomlós-logikájú alapsör-másodhasznosításként előállt Soproni A.P.A-hoz képest. Annyit elöljáróban is tudhattunk, hogy a Dreher Pale Ale felsőerjesztésű (ami ugyan evidenciának hangzik, de a kukoricás Borsodi Búza óta ismert, hogy bármikor érhetik meglepetések az embert), hogy valamiért szűrt, illetve hogy háromféle komló szerepel a receptben, mégpedig kazbek, chinook és citra. Minden más kínzó kérdéssel meg kellett várnunk, hogy élőben is lássunk egy dobozos példányt – amiről már az is kiderült, hogy megvan a Kőbányai Szintlépés, és a Pale Ale a kukorica- és egyébadalék-mentes iskolát képviseli.

A pohárba töltést követő látvány abszolút Dreher-szerű, tükrös aranyszín test, múlékony törtfehér habbal; illata pedig halványan virágos, őszibarackos és vattacukros, némi malátaédes felhangokkal. Elsőre a lehető legbiztonságibb biztonsági játéknak tűnik: könnyű, kicsit tapadós szájérzetű és intenziven szénsavas kortyok, szupervisszafogott összkép. A maláta és a komló alapvetően egyensúlyban van, az ízélmény gerincét a joghurtos-barackos Campinót idéző komló-élesztő összjáték, a maláta és az élesztő kölcsönhatásából keletkező visszafogottan édeskés, változatlanul vattacukros beütésű kortyközép, valamint a füves-orvosságos komlókeserű hármasa alkotja. A lecsengés lime-os és füves hangsúlyú komlóból, illetve egy kevés lisztes malátautóízből áll, és persze továbbra is abszolút visszafogott.

Az eddigi leírás alapján a Dreher Pale Ale egy kellemes, kiegyensúlyozott, szofisztikált sörnek tűnhet, ami nem is olyan óriási túlzás, csak sajnos a vázolt karakterei kizárólag akkor érezhetők, ha legalább 15 fokosan, tulipánpohárból és erősen koncentrálva fogyasztjuk a sörünket. A tipikus lagersörös csapolási hőmérsékleten (ahogy egyébként a Dreher gyári bemutatóján is kínálták) alig vannak érezhető ízjegyei; ötfokos állapotában, ha kellően hunyorítunk, még egy Dreher Classickal is össze lehetne keverni. Rejtélyes fejlesztés, amiben – tippünk szerint – a termékgenezis valahogy úgy nézett ki, hogy egy-két évvel ezelőtt különféle marketinges praktikákkal tesztelték, mi az a sör, ami az átlagfogyasztó szemével a lehető legkevésbé igényel alkalmazkodást a megszokott mainstream sörökhöz képest. Amikor ez megvolt, kerítettek hozzá egy olyan hívószót („pale ale”), ami kellően distinktívnek és kortársnak tűnhet, és még az is belefért, hogy a sörmesterek néhány – nagyüzemi szinten – érdekesebb komlót, illetve felsőerjesztésű technikát is illesszenek a marketingüzenet mellé. Csak hát, a Dreher nagyobb pechjére, időközben piacra került a Soproni IPA, ami jóval bátrabban rugaszkodott el a nagyüzemi sztenderdektől, és széles tömegek számára helyezte nyilván jelentősen más értelmezési keretbe a Dreher Pale Ale-t ahhoz képest, mint ha csak a Hidegkomlós lett volna mellette az innovációs benchmark. Gondoljuk csak el: ha egy évvel ezelőtt jön ki a Pale Ale, és most lenne épp friss újdonság a Soproni IPA, úgy éreznénk, minden organikusan halad előre, egyre izgalmasabb és bátrabb sörök jelennek meg a piacon. De nem így történt, a valós sorrend nyomán pedig a Pale Ale már így frissiben is óhatatlanul kicsit céltalannak és bátortalannak hat.

Pedig igazából semmi kifogásunk nem lehet vele – ha kellően melegen kóstoljuk, még kellemesen szofisztikáltnak is tud hatni. Meg hát eleve értékelendő fejlődési stáció, hogy készült a Dreherben egy kukoricamentes felsőerjesztésű sör – önálló alapsörből, pótanyagok nélkül, más technológiát kívánó ale-élesztővel, valódi, erjesztőtartályos hidegkomlózással (szemben a Hidegkomlós-termékcsalád komlóágyúzásával) és ezekhez hasonló olyan újításokkal, amik dreheres szemmel bizonyára a keretek forradalmi feszegetéseinek hatnak; de sörkedvelői szempontból vagy érdektelenek, vagy abszolút alapnak kellene lenniük. És hát közben azok az értékek, amikkel a Pale Ale rendelkezik, végeredményben egyfelől rosszul láthatók, másfelől pedig annyira azért nem izgalmasak. A Drehert körbevevő világ pedig mindeközben sokkal színesebb, szexibb alternatívákat tud kínálni, még nagyüzemi szinten is – de ha előbb-utóbb netán odáig szaladna az innováció, hogy országszerte kiszorítja a csapokról-polcokról a Dreher Classicot a Dreher Pale Ale, azzal azért mégiscsak mindenki nyerni fog.

Lábjegyzet: a kóstolt dobozt – egy további darab és egy jegyzettömb társaságában – a Drehertől kaptuk, a sör sajtóbemutatója során.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2018. 03. 19.

3,5p.GIF

6 komment · 1 trackback

Címkék: magyar ale világos kőbánya háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2413753092

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dreher Pale Ale 2018.03.20. 14:53:19

Helyszín: Dreher Sörgyár, Időpont: 2018. március 19. Önmagához képest a Dreher egy igazán különleges terméket dobott a piacra. A Pale Ale, a nagy múltú márka felsőerjesztésű, kellemesen kesernyés ízvilágú, ale típusú söre 2018. márciusának második ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.03.25. 09:18:44

Kösz a tesztet. Pár napja én is belefutottam, nagyjából egyetértek (3p). Kissé erőtlenre sikerült, gondolom azért, mert az Óvatos Duhajnál is jobban ki szeretné szolgálni a lager-jellegű közízlést.

Egyébként pedig akkor lennének rendben a dolgok, ha ez lenne mondjuk a Dreher Classic minőségi szintje. Bár sajnos úgy tűnik, hogy valamiért még mindig rendkívül cikinek számít itthon normális lagert főzni.

Papp Sanyi 2018.03.27. 18:43:01

A Dreher serfőző mesterei azért birtokában vannak a normális sörök titkának? Csak a gonosz felsővezetők nem engedik jó sörök előállítását?

Beer Ninja 2018.03.28. 19:30:53

Tudom, hogy még április sincs, de én sem a kecskeméti Tecsóban sem a madaras változatában nem találtam meg (egyéb kis boltról nem is szólva). :(

-kk- 2018.03.28. 23:10:18

@Papp Sanyi: jó kérdés, szerintem ha egy gyárnak van egy jó laborja, meg rendes gépei, akkor ha máshogy nem, valamilyen nyilvános receptet reprodukálva bármikor tud jó sört készíteni

Beer Ninja 2018.03.30. 09:31:23

Vettem, ittam, győztem. :) Határozottan nem rossz, ráadásul mentes az óvatos Duhaj-féle (fémes-savas) mellékízektől. Ha még teste is lenne, az aktuális low budget kedvencemmé válhatna. Így nálam továbbra is a jobbféle pécsiek vezetnek.

Brrrrrrrrrrrrr 2018.05.03. 13:51:51

Kutya közönséges savanykás káposztalé alap zöld dreher

Ehez képest a mostanába pisi szintere romlott Soproni ipa is egy mennyei manna..
süti beállítások módosítása