HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Mad Scientist – armando_otchoa Duplicator

2018.06.04. 21:53 -kk-

magyar barna baksör

ms_ao_dupilcator.jpg

A kollaboráció eddig sem volt ismeretlen fogalom a magyar sörpiacon, Kiss „Hopfanatic” Tamás és Rizmajer „Rizmajer” József Popcornja például nagyjából négy és fél évvel ezelőtt debütált (és valószínűleg még csak nem is az első közös sör volt az országban). A látványosan promotált, már-már intézményszerű közös főzések mégis nagyjából 2017-ben váltak általánossá, 2018-ra pedig már majdhogynem több kollaborált sör készül, mint ahány egyszerzős. Ami persze egyáltalán nem baj, még akkor sem, ha az e modellben készült sörök közül ránézésre úgy fele-fele arányt képviselnek a jó receptek, illetve a mutatványnak szánt ötletek.

A Duplicator az érdeklődő szemlélő számára bizonyára az előbbi csoportba tartozhat, több okból is. Leginkább azért, mert úgy készül jól ismert kraftsörfőzők együttműködésével, hogy közben határozottan távol esik attól a csapásiránytól, amiben e sörfőzők általában dolgoznak. A Mad Scientist és armando_otchoa – a kollaboráló felek – elsősorban egyaránt modern stílusú sörök művelői, mutatóujjukkal szorosan a nemzetközi sörtrendek ütőerére tapadva, és (ettől nem függetlenül) előszeretettel maradva a komlóintenzív tartományban. A Duplicator, mindezekkel szemben, egy duplabak, azaz a legkevésbé sem kortárs és legkevésbé sem komlóhangsúlyos stílus, ellenben klasszikusan német és malátaédes. A baksörök eleve relatív kívül esve a trendszetter sörgyárak fókuszán, hiszen a hozzájuk hasonló sörstílusok, amik jó ideje és folyamatosan jelen vannak az intenzívebb sörkultúrájú országok repertoárjában, és amiket egy csomó régivágású sörgyár főz, teljesen más üzenetértékkel bírnak, mint akár a NEIPA-hoz hasonló magas TNT-egyenértékű íz- és illatbombákkal, akár a gose-féle újraértelmezett stílusfeltámasztásokkal. Már csak azért is, mert míg – eltérő mértékben, de – a pre-forradalmi söriparban a sörstílus elsődleges, a főzde pedig másodlagos, addig a kisüzemi-kézműves világában ez egészen gyakran fordítva van.

Már csak az marad a kérdés, a gyakorlatban mennyire fekszik egy ilyen ókonzervatív stílus a magyar kraftsör-élvonalnak. Így hát kibontjuk a Duplicatort, fejben előkészítjük a Salvator-, Animator- és egyéb baksöremlékeinket, és összevetjük velük az élményt.

Pohárba töltve közepesen opálos, amerikaikávé-barna testtel indít, rajta szép, de múlékony, halványbarna habbal. Kortyérzete abszolút idilli, harapható és kerek, ráadásul a szénsav is képes úgy jelen lenni benne, hogy egyáltalán ne váljon túl intenzívvé. Illata meglepően halvány, az enyhe édességen túl nem gerjeszt különösebb tűzijátékot. Íze az első kortyokkal komplexnek és gazdagnak hat, amiből bár hamar kitüremkedik némi főttárpás, zöld csíraíz, de szerencsére nem határozza meg a teljes kóstolási élményt, amiben azért számottevő mennyiségben tűnnek fel afféle autentikus doppelbockjegyek is, mint a karamellesen malátaédesség, a halványan pörkölt, melanoidinosság vagy a kakaós, kissé melaszos kerekség. Csakhogy az ízspektrum néhány szokatlanabb irányba is elkanyarodik; tejszínt, sárgabarackot, mogyorót, lecsengéstájt enyhe borsos fenolosságot hozva elő – ezek közös jegye, hogy, legalábbis ilyen receptkontextusban, mintha a nem teljesen lekerekedett, nem teljesen kiérlelt sörök sajátjai lennének. És tekintve, hogy a Duplicator még a német duplabaksör-mezőny átlagára is ráver néhány alkohol-térfogatszázalékot, tehát bizonyosan rengeteg-rengeteg időre van szüksége a tökéletes kóstolási élmény eléréséig, erre van is némi esély. Főleg annak fényében, hogy – – amint a szintén főzdeparkos Monyo Blöff-szériája, de több további példa is mutatja – nem példátlan jelenség, hogy a piacra dobásig eleve évekig érlelt sörök még úgy sem akarják egyhamar elérni a zentitet, ha a lelkes vásárló magánszorgalomból még jó ideig továbbtárolgatja a példányaikat.

Komló egyébként csak jelzésszerűen van jelen a Duplicatorban, e téren teljes mértékig követi a sztenderdeket. Összességében viszont egyelőre elég fiatalnak tűnik, érdemes lehet eltenni még egy-két évre, és utána visszakóstolni. Most is kellemes, ízgazdag, szépen iható sör, ami jól rejti az intenzív alkoholtartalmát, csak hát hiányzik belőle az a fajta összeérett, lecsiszolt komplexitás, ami az etalonként inni szokott duplabakoknak egyértelmű sajátja. Majd később, reméljük.

Alkoholtartalom: 10 V/V %

2018. 06. 04.

3,5p.GIF

2 komment

Címkék: magyar barna bak kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714004294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2018.06.07. 06:19:16

Biztos jó, meg drága is. Tényleg, a pillanatnyi árat nem tudod KK feltüntetni? Engem pl. kimondottan érdekelne. Már, ahol van ilyen adat persze.

-kk- 2018.06.07. 15:00:28

@dr. dodó: ez a konkrét palack 1000 forint volt a Beerselectionben, valamikor április első felében
süti beállítások módosítása