HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Lophass Joschka: Szerintem a mostani S. IPA-ra egyáltalán nem hasonlít a Havanna, talán a receptváltás előtti első ... (2018.11.10. 12:20) Lőrinci Havanna
  • ungert: @SzJános: Köszi szépen a reakciót. : ) Igazából meglepett, hogy azt írod, ne alkossak negatív véle... (2018.11.04. 15:19) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • -kk-: @ungert: szuper, köszi! (2018.10.28. 22:40) Urpiner Exclusive 16%
  • barankai: Nem rossz. Az ízgyengeségei ellenére határozottan felismerhető az igazi pilsner. És ami fontos ez ... (2018.10.11. 01:23) Borsodi Mester
  • rowi: na de hát az egyik lényeg nem pont az, hogy nincs is marketing?:) egyébként meg valóban, legalább... (2018.09.27. 14:14) Pécsi APA

Címkék

ale (125) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (134) békésszentandrás (21) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (75) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (70) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (89) hárompont (69) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (61) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (47) kétpont (47) kisüzemi (102) kőbánya (17) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (163) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (41) négypont (110) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (14) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (20) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (272) vörös (24) Címkefelhő

Kőbányai

2006.06.18. 17:45 -kk-

magyar világos sör

ÚJRAKÓSTOLVA, az új cikk itt olvasható

 

A sztereotípiák lassan enyésznek el: sok-sok éve aláhullott már a söripari tervgazdálkodás; a piaci liberalizáció behozta az import olcsósöröket, a kollektív tudatalattiban még mindig a Stájngrúber* van elkönyvelve mélypontként, biztos a panelszagúan kádárista név miatt.

Pedig köztudomású, illetve nem az, de annak kéne lennie, hogy az 50-100 Ft közötti, németes nevű, de ismeretlen márkák közül inkább nem szabad választani, mert  azok 1) nem sörök, 2) csak a tisztiorvosi szolgálat külö­nös jóindulata nyomán terjeszthetők élelmiszerként, ennek dacára (ráné­zésre, budapesti hipermarketekben) mégis sokkal jobban fogynak, mint a kábé azonos árkategóriájú Kőbányai.

Ami egyébként, aggodalomra semmi ok, tényleg nem jó sör, de azért in­kább van köze a műfajhoz, mint a fent említetteknek. Konkrétabban: majdnem sörillata van, és bár elsőre az íze nem valami meggyőző, de utána sem nagyon, azért a hányingerkeltéstől még messze jár. Baromi híg, íze jelentős részét kiteszi a savanyú mellékvonal, de búcsúzásul, meglepő módon, komlós utóízt is hagy, persze csak a jó öreg polimerüzem-kipá­rolgásos vonal mellett. Utoljára, lehet hogy csak üveghibaként, de egész érdekes mézes lezárással búcsúzik.

A címkén azt írják, hogy „azonnali felfrissülés”, ami feltétlenül igaz, amennyiben a habarcsozás üres tízperceiben valamit gyorsan le szeret­nénk gurítani, ásványvízzel meg azért mégiscsak kiröhögne a brigád. Ha azonban érdekel minket annyira a sör, hogy amatőr kritikákat olvasga­tunk róla, igyunk inkább mást.

(*Steingruber, ném: ’Köbányai’)

Alkoholtartalom: 4,5 V/V%

2006. 06. 18.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr595200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zs. 2008.07.06. 20:50:04

azért ennél jóval királyabb a kőbányai, szvsz.

tony84 2008.09.21. 20:02:43

A kőbambi igenis nagyon fasza sör!!!

-kk- 2008.09.21. 20:44:22

mondjatok csak egy érvet ;)

54ezer forint 2010.08.17. 15:10:13

A kőbányai igen is jobb sőr mint ahogy leírtad.
A heinekent viszont túl értékelted.

Nemigazán értem mi alapján döntesz, minden sör szerető ember szereti ezt a sört.

-kk- 2010.08.17. 19:45:46

@54ezer forint: ne haragudj, de az utolsó állításoddal a legkevésbé sem értek egyet. A Kőbányai kukoricagrízzel készül, olcsó nagyipari módszerekkel - az ilyen jellemzőkkel bíró söröket pedig a sörszerető emberek nem szokták szeretni.

Persze ez függ attól is, kit hívsz sörszerető embernek. Én azokat, akik a sört a kulináris értékeiért (is) szeretik: értékelik a harmonikus ízeket, illatokat; igyekeznek minél többféle és minél jobb sört megkóstolni és az így szerzett tapasztalatok révén képes megfelelő rálátással (nagyjából) eldönteni, melyik sör jó és melyik nem

Ha azt érted "sörszerető ember" alatt, aki nagy mennyiségben iszik sört, általában ugyanazt a néhányfélét, és különösebben nem foglalkozik azzal, hogy érdekesebb fajta söröket, többféle típust próbáljon ki, akkor még igazad is lehet - viszont akkor más dologról beszélünk.

54ezer forint 2010.08.17. 23:03:19

@-kk-:
Én is szeretek sok fajta sört megkóstolni, aztán amelyik a legjobban ízlik lehetőleg abból vásárolok nagyobb mennyiséget. Mikor milyen alkalom van.

Viszont szerintem ez a sör megérdemelte volna a 3 pontot, azaz a "jó" sör kategóriát.

Serkoptató 2010.08.18. 08:08:52

@54ezer forint: Pedig kk ezt még "ifjúkorában" értékelte, amikor jóval engedékenyebb volt.
Ma talán már csak egy pontot adna (vagy annyit sem).

54ezer forint 2010.08.18. 12:29:42

@Serkoptató:
Az hogy ő mit ad, és az hogy mit érdemel, az nem ugyan az. Ez a felfogás hogy 1000 ft os sörrel hasonlítsuk össze a 150 ft osat, iszonyat.

szanisz 2010.08.18. 15:00:56

@54ezer forint:

Ez egy szubjektív blog (ízekről nem is lehetne másképp), amely a sör élményére koncentrál, nem az ár-érték viszonylatra.

A Kőbányait pedig senki nem hasonlította ezer ft-os sörökhöz, ez csak egy platform, ahol ez is, meg az is előfordul. bár ha a Kőbányait tömeggyártott lagerekhez hasonlítod, még akkor is nezen adható három pont. Az nem elég, hogy hazánkban vannak rosszabb sörök magasabb áron, de még hány.

54ezer forint 2010.08.18. 19:39:42

@szanisz:
Igaz ez szubjektív.

Nyilván össze van hasonlítva, mert ugyan azon a skálán van jelölve.

Tekintve hogy az itt élő emberek közül sokan előnyben részesítik az importált árúat, amitől kevesebbet vesznek magyar termékből, minek hatására drágábban próbálják eladni, hogy ne legyen veszteséges, az ár miatt még kevesebbet vesznek.... ördögi kör, ami már rég zajlik.

Serkoptató 2010.08.18. 23:39:56

@54ezer forint: A Magyarországon eladott sör kb. 80 százaléka itthon főzött main stream láger (Soproni, Borsodi, Arany Ászok), plusz az olcsó "germánsörök". A maradék 20 százalékból kb. 18,5-19 százalék az ún. "prémium" és licenc sör. Az import nagyjából 1-1,5 százalék.
Ennek fényében az árképzési teóriád nem biztos, hogy megáll.

Másrészt: viszonyítási skála csak egy lehet. Ugyanazon a skálán nem kaphat egyaránt 5-5 pontot a Trabant és a Mercedes, azon az alapon, hogy a Trabant amúgy egészen jó a Trabant kategóriában.
Ha egy Thomas Hardy's Ale öt pont, akkor a Pilsner Urquell három. És ezen a skálán a Köbvil bizony már csak egy pontot ér...

szanisz 2010.08.19. 12:18:35

@54ezer forint:

Serkoptató reális számokat írt. Szerintem iaz ördögi kör inkább így néz ki:

sörkultúra hiánya-nagyrészt gyenge magyar sörök- sörkultúra hiánya-gyenge magyar sörök

Az olcsó németnevű sörök, és a jellegtelen hazai lágerek iránti kereslet nem azt mutatja, hogy sokkal több, és jobb sör kell ide. Ha tudatosulna az emberekben, hogy miket isznak, és jobb söröket vennének (kevesebbet és jobbat)előbb -utóbb a gyártók, multik is észbe kapnának. Ezért fontosak az ilyen blogok...

Addig meg elvagyunk ebben a nagy nihilben, néhány valóban korrekt kis szakbolttal, melyek elé viszont sok bürokratikus, és adózási akadályt gördül, növelve a sörök árát.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.08.20. 10:41:39

@szanisz: tapasztalataim szerint a nagy multimammutoktól hiába várunk megoldást. ők elvannak azzal, hogy a (ha már a torta mérete csökken is) piacból kihasított szeletüket növeljék pár tizedszázalékkal, vagy legalábbis ne veszítsenek belőle. ők soha nem fognak majd igényes idénysöröket letenni az asztalra. a megoldást a kkv-nak minősülő sörtermelők jelenthetik, ha egyszer felismerik, hogy van a sörben annyi, mint bármelyik másik italban (vagy akár több is) ;D

54ezer forint 2010.09.08. 20:19:37

Bár mondjátok hogy fuj kukoricagríz meg ilyenek, de a sörök ízét a komló adja. A többi anyag benne már csak elenyészően módosít az ízeken.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.09.08. 21:43:21

@54ezer forint: Óriás tévedés! A sörök ízét a maláta, a komló, a felhasznált víz és még sok egyéb adja meg. És komlóból is van nagyon sok féle.
A rendes árpamalátából készült sör és a kukoricagrízzel olcsósított sör közti különbség kb olyan, mint egy tiszta gyümölcspálinka és egy Péter Pál barackízű finomszesz közt.

Feca 2010.09.09. 21:56:20

@54ezer forint:
Nézd, bármikor kész vagyok egy vaktesztre, megmondom, van-e kukorica a sörben. Nem tudom, szagoltál-e már alma-pálinkacefrét (büdös), na az ugrik be. Nem hisztizek: nem szeretem, rossz ízű, büdös tőle a sör. Az is lehet, hogy vannak sörfőzők, akik elegánsabban tudják előadni a darát, de nálam kizáró ok.
A sörgyárakat sem értem. Azt hittem, a sörnek van receptje, technológiája. De nincs, egyszer csak fogják magukat, és "elpancsolják". Mintha a kedvenc marhapörköltödet holnap szójakockával dúsítanák.

Jakhul 2010.09.16. 10:30:41

Nekem speciel nagyon is hiányzik a Kőbányai itt kin Angliában.Pedig meg ittam egypár fajta sört itt is meg otthon is. De nekem akkor is a Kőbányai a favorit.

Miskaa 2012.09.16. 02:59:21

Nagyon kedvelem ezt a sört, üveges dobozos formában is, de a kedvencem a műanyag palackos 2L-es kiszerelés. Ha tehetem mindig olyat veszek!
A Heineken szerintem ihatatlan, legalábbis az itthoni verzió.

gregibroki 2012.09.17. 16:32:38

@Jakhul: megértelek, én sok éve amikor kint voltam Írországban, el kezdett őrületesen hiányozni a téliszalámi-->fogalmam sincs miért :)
majd te is rájössz, ha hazajössz egy picit, hogy csak a honvágy szólt belőled :)

Gérard Duchemin 2012.09.18. 15:50:47

@54ezer forint: "A többi anyag benne már csak elenyészően módosít az ízeken. "

Ez konkrétan nem igaz, más szóval téves.

Gérard Duchemin 2012.09.18. 15:52:46

"Nagyon kedvelem ezt a sört, üveges dobozos formában is, de a kedvencem a műanyag palackos 2L-es kiszerelés. Ha tehetem mindig olyat veszek!"

Ha tehetem, én is kannás, tablettás bort veszek, hisz igénytelen, buta fazon vagyok.