HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • -kk-: @neutrinoo: ez a legtöbbször akár igaz is lehet, de pl. a Prémium Pilsnek minden erénye dacára sin... (2018.11.28. 17:21) Pécsi Sör Prémium Búza
  • Lophass Joschka: Szerintem a mostani S. IPA-ra egyáltalán nem hasonlít a Havanna, talán a receptváltás előtti első ... (2018.11.10. 12:20) Lőrinci Havanna
  • ungert: @SzJános: Köszi szépen a reakciót. : ) Igazából meglepett, hogy azt írod, ne alkossak negatív véle... (2018.11.04. 15:19) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • -kk-: @ungert: szuper, köszi! (2018.10.28. 22:40) Urpiner Exclusive 16%
  • barankai: Nem rossz. Az ízgyengeségei ellenére határozottan felismerhető az igazi pilsner. És ami fontos ez ... (2018.10.11. 01:23) Borsodi Mester

Címkék

ale (126) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (134) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (75) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (70) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (89) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (62) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (47) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (17) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (164) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (41) négypont (111) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (14) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (273) vörös (24) Címkefelhő

Erdinger

2007.03.04. 18:18 -kk-

német szűretlen világos búzasör

 

Az Erdingert szokás_a_high-class búzasörként besorolni, amit leginkább az árérzékeny magyar piac sajátosságai indokolnak: a drága sör mindig exkluzív. Ezért lehet szubkultjelvény Heinekent is inni, többek közt. Esetünkben azért többről van szó, hiszen a többi piaci szereplőhöz képest az Erdinger valóban autentikusabbnak számít, mondjuk a magyar Ilzernél, vagy az osztrák Edelweissnál, hiszen német, a (műsörök hivatkozási alapjaként egyébként már tökéletesen lejáratódott) Reinheitsgebot hazájából származik, etc. Persze a Hoeggaarden státuszértékét nem éri el, de azért mégiscsak van valahol a ranglétrán.

A németekről kialakult sztereotípiákat alapul véve persze elégedetten csettinthetünk, hogy hát ez mégiscsak valódi, német, drága, búza, és ez stimmel is; maradéktalanul hozza a búzasörök kóstolásakor, az alább olvashatók szerint már korábban is megfigyelteket: nagyon szénsavas, búzás alapíze van, enyhén savanyú és hiányzik belőle a keserű felhang, azaz minden jellemzője mérnökien a helyén van (szterotípia!), de mégsem érdekes; nincs benne semmi egyéni; nem (vagyis csak haloványan) érződik a fogunk közé szorult érett búzaszem, mint az Edelweissból, és más fícsöröket sem vonultat fel, hogy meggyőzzön.

Olyan, mint egy prototípus, amihez hozzá lehet mérni az alapadottságokat, aztán hozzánemesteni valami pluszértéket is hordozó tulajdonságot; mint egy búzasör-génbank; bár ez a hapax legomenonnak álcázott szóvirág kicsit degradálónak tűnhet, ami persze nem jogos, mert nagyon preciz, kellemes, csak sajnos unalmas sörről beszélünk.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V%

2007. 03. 04.

12 komment

Címkék: német búza világos négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5795226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balint · http://balint.tk 2007.08.03. 15:13:36

hmm, az Erdinger szerintem a legjobb buzasor szeles e kontinensen; en anyam egyik tanitvanya reven ismerhettem meg, tekintve h a mostohaapja a gyartulajdonos :D Erdingert csak hosszu, gombben vegzodo feju poharbol, citrommal es rizzsel iszunk ugyebar, egyebkent nem az igazi...


ps: barna Krusovice kritikat szeretnek!

zerido 2007.08.03. 22:56:53

Szertem, de azért nálam csak 3 és fél!

Zsolt 2007.10.25. 19:24:38

Kóstoltátok az Erdinger Oktoberfestet? Nem találok sehol a weben leírást.

Grinya · http://www.grinya.hu/beer.htm 2007.10.25. 23:50:26

A hivatalos neve nem Oktoberfest, hanem Festweiße és a RateBeer-en megtalálható ratebeer.com/Beer/erdinger-festwei%DFe/48060/ Győrben pár hete egy helyen kaptak a Fest idejére 5 hordóval, természetesen mire megtudtam már a sok sörissza hazavágta, így kóstolni még sajna nem volt szerencsém...

Ako · http://ako-ako.blogspot.com/ 2007.10.27. 10:16:51

Kijavitanalak: Festwiese, nem weiße, leven hogy mezöröl (Terezia-mezö) van szo, nem feherröl.
A bajorok csak "Wiesn" neven emlegetik.
A hivatalos neve Oktoberfest.
A Festwiese a hely, ahol van, senki nem mondja igy, max. az U-Bahnban mutato nyilak alatt, ill. hivatalos dokumentumokban szerepel igy.
Mint ahogy a metron valo utazashoz is vonaljegy kell, de ugye senki nem emlegeti igy :)

Grinya 2007.10.27. 12:29:45

Kijavíthatsz, de a fent említett linken található egy kép is az üvegről és a címkéről, amin egyértelműen a Festweiße szerepel! Ebből arra következtettem, hogy ez a sör neve. Bár én még a kezembe nem fogtam, lehet hogy nem jó a címke? :)
A hivatalos névnél a sörre értettem hogy nem Erdinger Októberfest, hisz felette arról volt szó.
Természetesen én is tudom hogy mi az a Wiese, bár nem élek Münchenben, de azért Győrtől nem a világ vége...

Ako 2007.10.27. 12:40:23

1000 bocs, felreertettelek, most mar minden vilagos :)

Egyebkent nagyon jo ez a lap, most bukkantam csak ra, de feltehetöen rendszeres olvasoja leszek...

balint: Aki meg Bajorföldön a Weißbierhez citromot ker, jobb esetben is furcsan neznek ra. Rizs meg vegkepp nem tudom, minek kellene hozza. Mar, ha nem kinai vendeglöben vagyunk.
A gömbfejü Weißbierglas stimmel, ez az Erdinger design

dubitoergosum 2011.06.07. 14:08:01

Sima búzából a HB a kedvencem, viszont az Erdinger barna búzasöre, a Dunkel előtt le a kalappal! (szívesen olvasnék róluk :))

Gérard Duchemin 2011.06.07. 14:56:23

@dubitoergosum: Az döbbenetesen jó barna búza. Elég más jellegű mint a többi hasonló típus.
A HB is elég jó, legalábbis sokkal jobb mint a Löwenveisse

dubitoergosum 2011.06.08. 00:07:14

@Gérard Duchemin: a löwenweisse-nél mindenképp, nekem az edelweiss-nál is jobban ízlik. pedig az különösen nagy élmény, az volt az első búzasöröm :)
barna búzából még csak erdingert ittam, abban viszont valahogy sikerült kiemelniük mindkét "fajta" pozitívumait. :) mit érdemes még kipróbálni?

@Ako: tudtommal a rizst vagy a citromot azért adják a búzasörhöz, hogy visszafogja az élesztőt, ami ezekben a sörökben sokkal erősebb. természetesen anélkül is ki lehet tölteni és meg is lehet inni, de pl próbáld ki, hogy kicsit belefacsarod a citromot, csak hogy leheletnyire érezni lehessen az ízén :)

Gérard Duchemin 2011.06.08. 08:48:59

@dubitoergosum: "mit érdemes még kipróbálni?"

Szinte mindent. Barna búzákból általában a sorspecialista.hu-nak szokott lenni nagy készlete, most kisebb a választék, de néhány azért van. És ki ne hagyd, ha nála jársz a fantasztikus búzabakokat.
Ja és még a Maisels-nek nagyon egyedi, és minden mástól eltérő a barna búzája, mostanság sehol nem láttam sajnos.

Gérard Duchemin 2011.06.08. 08:50:18

@dubitoergosum: Én nem javaslom a citrom beletevését, mert a jellegzetes búzasöröknek alapból van citrusos, sőt banános íze, és ezt elfedheti. De nem tilos ;-)