HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Borbíró Andris: No, örülök, hogy így látod, mert kicsit cikinek érzem, de főleg az EPA-jukat iszom mostanában (ebb... (2019.05.20. 10:49) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Egy világ omlott össze bennem,ez volt az utolsó reményem hogy a nyomára akadok ennek a r... (2019.05.18. 20:48) Kapsreiter Landbier Hell
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és érzem benne a régi Dreher halvány virágosságát, de béna komlót és valahonnan oda ... (2019.04.05. 16:42) Dreher Gold
  • rambo13: @-kk-: kis szárazanyag tartalomnál a 0.4-es szorzó egesz jó ökölszabály szokott lenni cseh sörökn... (2019.03.19. 21:56) Zlínský švec Světlý ležák nefiltrovaný 12%
  • rambo13: Hétvégére betárztam az új Dreherekből magasan ez volt a legkellemesebb, utána a pale ale, majd a... (2019.03.18. 11:34) Dreher Red Ale

Címkék

ale (128) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (26) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (72) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (62) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (49) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (18) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (167) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (112) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (15) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (278) vörös (26) Címkefelhő

Steffl

2007.06.10. 16:09 -kk-

osztrák licenc világos sör


A kétfejű sassal és piros-fehér-piros címerrel dekorált címke valahogy a KK számára mindig is Ausztriával azonosítota a Stefflt, de a tudományfilozofikus mélységű kóstolás végül képzetei revideálására kényszerítette, minthogy olybá tűnik, az említett dekorelemek csupán sormintaként szolgálnak, a mögöttük rejlő sört a soproni Brau Union nem csupán forgalmazza, de gyártja is; de utolsó mentsvárként a 'licenc' szót keresve sem jártunk sikerrel, sem a címkén, sem a brand saját honlapján. Szóval a Steffl magyar sör.  Legyen.

A kis kitérőt követően eljött a bontás pillanata is, a giccses, 1992-es balatoni  reklámtáblákat idéző külcsíny mögött kellemesen semmilyen, a hekket csodásan leöblítő íz rejlik. A tulajtárs Kaiserrel ellentétben nem az édes,  inkább a keserű vonal képviselője, de nem éri el az 1895 relatív ízgazdagságát, sőt, ivás közben szinte nincs is íze, némi szénsavas-savanyú ízlelőbimbópaskoláson túl,  a kellemesen komlós rész is csak utóízként köszön, de legalább tartósan és többé-kevésbé tisztán megmarad, virtus helyett funkció.

Kellemes, inkább nyárra való sör, borzalmasan rendszerváltáskori használtnyugatos dizájnnal,  szinte az Észak-Dunántúl palackozott esszenciája. Mondjuk lehetne egy hajszállal kevésbé szénsavas.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2007. 06. 10.

13 komment

Címkék: licenc magyar világos osztrák soproni hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2996191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KunEmber (törölt) · www.kunember.blog.hu 2007.06.19. 15:51:48

komolyan mondod h a steffl magyar sör? :)

-kk- 2007.06.19. 21:31:49

hát ha tartom magam ahhoz, hogy egy sör olyan, ami rá van írva, akkor igen :)

egyébként mivel engem is meglepett, gondolkoztam a dolgon, kicsit utánaolvasgatva, és arra jutottam, hogy valószínűleg a schwechater brauerei főzte eredetileg, de az idővel a soproni gyárral együtt a brau unioné lett és áthelyezték a gyártást mo-ra. így meg már magyar sör ;)

zerido 2007.08.03. 22:48:12

Az egészen olcsó sörök között az egyik legjobb.
Kiválló az ár/minöség aránya!!!

Bhandi 2008.06.05. 09:17:53

Nem rossz sör, azonban az alkoholtartalmát lejjebb vitték mert már csak 4.5 V/V %.

Nem ez az első eset hogy csökkentik egy sör alkoholtartalmát, tudja valaki hogy miért?

Bhandi

-kk- 2008.06.05. 13:51:08

mondjuk mert úgy kevesebb rajta a jövedéki adó, tehát alacsonyabb árkategóriában lehet tartani :)

Serkoptató 2008.06.06. 09:11:39

Sörök esetében az alkoholtartalom nincs közvetlen összefüggésben a jövedéki adóval. A sör jövedéki adóját az eredeti extrakttartalom után kell fizetni.
Az alkoholtartalom viszont már némileg függ az eredeti extrakttartalomtól -- minél magasabb az extrakt, annál brutálisabb sert lehet belőle főzni.
A Primátor 24-es pl. (24-es extrakt) kb. 10% alkoholt prudukál. A Medvidku X33-asa 11,6% körülit. Az "átlagos" 12-es sörök pedig 4,5-5% alkoholtartalommal bírnak.

-kk- 2008.06.16. 21:18:34

...de, KunEmber kommentjének első évfordulójára, a formállogika kedvéért átírom osztrák licencre.

-kk- 2008.06.16. 21:21:01

Serkoptatónak: igen, ezért szokták tudomásom szerint ökölszabályként a 2,4-es szorzót használni extrakt és szeszfok között (mint ahogy a standard tizenkettes sör általában 5 v/v %, vagy ahogy a Primátor 24° és 10 v/v %).

(Persze ez az összefüggés nem törvényszerű, így egy csomó esetben nem is igaz.)

bhandi 2008.07.11. 09:59:49

Köszönöm a válaszokat, bár számomra még mindig nem világos miért csökkentik a sörök alkoholtartalmát.
Például a Borsodi is a mainál magasabbról indult, emlékszem amikor a kilencvenes évek közepén csökkentették az alkoholtartalmat, kisebbfajta forradalom volt az avasi kocsmákban. Azóta ha jól tudom megint lejjebb csúsztatták, néhány éve még 4.8 volt most meg 4.6.

Revok 2010.06.07. 01:48:57

Véleményem szerint a KK erősen túlpontozta ezt a sört, max. 2.5-öt tartom reálisnak.
Egyébként ha a licenc szó nem szerepel a hátcímként (nem ellenőriztem), miért szerepel a meghatározásban osztrák licenc-ként? :-O

-kk- 2010.06.07. 02:29:53

@Revok: még a saját szabályainkra is teszünk :) egyébként számítsd bele, hogy a Heineken Hungária átlag félévente ront valószínűleg a Stefflön, úgyhogy három éve még akár jobb is lehetett.

repeti 2011.07.21. 13:58:00

Hello, szerintem is sokat romolhatott a minősége. A habja egyenesen büdös, és szerintem citromsavat vagy aszkorbinsavat használnak antioxidánsként (tartósítás, ez nagy divat az óccsó söröknél manapság), mert ilyesmit is érzek rajta. Mellesleg egy kevés után is megfájdul a fejem tőle...