HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Lophass Joschka: Szerintem a mostani S. IPA-ra egyáltalán nem hasonlít a Havanna, talán a receptváltás előtti első ... (2018.11.10. 12:20) Lőrinci Havanna
  • ungert: @SzJános: Köszi szépen a reakciót. : ) Igazából meglepett, hogy azt írod, ne alkossak negatív véle... (2018.11.04. 15:19) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • -kk-: @ungert: szuper, köszi! (2018.10.28. 22:40) Urpiner Exclusive 16%
  • barankai: Nem rossz. Az ízgyengeségei ellenére határozottan felismerhető az igazi pilsner. És ami fontos ez ... (2018.10.11. 01:23) Borsodi Mester
  • rowi: na de hát az egyik lényeg nem pont az, hogy nincs is marketing?:) egyébként meg valóban, legalább... (2018.09.27. 14:14) Pécsi APA

Címkék

ale (125) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (134) békésszentandrás (21) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (75) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (70) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (89) hárompont (69) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (61) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (47) kétpont (47) kisüzemi (102) kőbánya (17) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (163) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (41) négypont (110) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (14) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (20) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (272) vörös (24) Címkefelhő

Schöfferhofer

2007.10.02. 19:01 -kk-

német szűretlen világos búzasör


A mai napon kiteljesedik a hetek óta pusztító, virulens búzasör-tematizáció, lévén, hogy  a KK le tudott vadászni egy  Weizenbiert a sok eddigi Weissbier mellé,  összehasonlítás végett. A különbségről bővebben annyit érdemes megjegyezni, hogy  a német búzasörgyártásnak két fő ága van, az északi (és belga), amit akár málnaszörppel is isznak, illetve a déli, főleg bajor, citrommal fogyasztandó és nálunk  alapértelmezett változat. Perzse simán lehet, hogy nincs is akkora különbség, mint azt a KK hiszi, vagy az is lehet, sőt, biztos, hogy egy példa a legkevésbé sem reprezantatív, dehát így jár az, aki olyan országban él, ahol nem árulnak mást.

Mindenesetre a Schöfferhofer sem teljesen tiszta, mert a nagybetűs 'HEFEWEIZEN' felirat mellett egy csomó helyen a Weissbier is ott figyel csendben, de legalább nem bajor, hanem a már majdnem északi Frankfurt am Main szülötte. A megjelenéséről nincs nagyon mit írni, pont olyan, mint a német sörök kilencven százaléka: kicsit gótra hajazó betűk, címerpajzsok és pecsétek mindenhol, épp mint egy magyar álsör, csak egy fél helyiértékkel drágább és egy hajszállal azér t bizalomgerjesztőbb. Belülről persze nem kell sok idő a különbség felfedéséhez, de nem csak a hatvanforintos sörgyári szennyvízekhez, hanem a Weissbierekhez is, ugyanis a Schöfferhofer más. Leginkább talán úgy lehetne megfogni a különbséget, hogy egy pár oktávval mélyebbre van hangolva a bajor-osztrák ízekhez képest: illatra és ízre is kicsit édeskés beütést mutat a búzasörként azért dominánsnak maradó savanykás alapon felül, ráadásul (nem kimondottan az összhatás hasznára) markánsabb a keserűsége is, határozottan a pilsenieket idézve még az eddigiekhez, társaságnak.

Viszont mindezt háttérbe szorítja egy perc után egy új tény: ha a KK eddig bármire azt mondta volna, hogy túl szénsavas, elnézést kér és deklarálja:_ez_a túl szénsavasság ideaképe. Ha az lenne ráírva, hogy búzás komlóhab, valószínűleg az sem okozna feltűnést, ami Németországbn biztos nagyon népszerű tulajdonság, hiszen a palackra is kiírták, hogy 'spritzig, obergärig' - bár azt nehezebb megérteni, hogy a felső erjesztés mivel keltene elismerést annyira, hogy érdemes legyen külön reklámozni. A németek rejtélyes ízlésvilága viszont nem az egyetlen problémája most sörszagú kis oldalunknak, hiszen a pontozás is hagyományosan nehéz egy elvont, más dimenzióba dugott pályán, így marad a többi műfajhoz való szubjektív, ízlés szerinti viszonyítás, ami tovább rontja az amúgy is nulla validitású értékelést, dehát mit lehet tenni: az alábbi pontok a jó weissbier-féle búzasörökhöz képest fogják illusztrálni a KK elégedettségét.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2007. 10. 02.

12 komment

Címkék: német búza világos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr11144033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandi 2007.10.02. 20:46:34

Én Lipcsében töltöm jelenleg időmet, és itt alapból ezt hozzák ki, ha helles hefeweizen-t kérsz. Én a helyetekben a Gose-t sem hagynám ki. Ez a lipcsei specialitás, ami egy szintén szűretlen, pasztörizálatlan sör, amit ráadásul sóval és korianderrel fűszereznek, mégis inkább a savanyú íz uralkodik benne, de nekem nagyon bejön. www.gose.de - itt lehet ismerkedni vele

Bélabácsi 2007.10.02. 21:25:17

Vigyázat: a Schöfferhofert nem(csak) Németországban főzik, hanem Plzenben is, és az ottani víz amennyire fantasztikussá teszi a Prazdrojt és tsait, ugyanannyira furcsává, keménnyé a Schöfferhofert. Korábban az egyik kedvencem volt mert lágy, selymes íze még a sok szénsavat is megbocsáttatta velem - de ma már nem preferálom.

Durchzugabwicklungskommandant 2007.10.02. 22:18:41

Nana, próbálj csak Münchenben citromot kérni a búzasörödbe, gerinccel együtt tépik ki a fejed a törzsedből! ( A rizses baromságról már nem is beszélve.) Szeretnék találkozni avval, aki ezt a két hülyeséget elterjesztette.

Bélabácsi 2007.10.03. 08:49:13

Durchzugabwicklungskommandant: na végre egy ember, aki ért a búzasörhöz ! Nemcsak Münchenre, de Bajorország túlnyomó részére igaz, hogy az ilyesmi szentségtörés. Egyébként ha kérsz, szinte mindenhol adnak akár citromot akár rizst is (...) mert persze ők is a vendégből élnek, de attól a pillanattól kezdve nem is a személyzet, hanem a szomszéd asztaloknál ülő helyiek hülyének fognak nézni, az egyszer szent. Bevágni egy Schweinshaxét (kemencében, lassan sült csülök) gombóccal és párolt vöröskáposztával, rá öt-hat korsó Augustiner vagy Gutmann (ez valami brutálisan finom, Donauwörth környékén szinte mindenhol kapni, olyan szárazanyag-tartalma van, hogy a helyiek szerint ha beleszárad az alja, a mosogatógép nem szedi ki csak alapos áztatás után....) - de rizs vagy citrom ? De kérem.....

Durchzugabwicklungskommandant 2007.10.03. 18:58:52

Najó, enyhe költői túlzással éltem a reakciókkkal kapcsolatban, de ez köbö olyan, mint amikor Nápolyban ketchupot kérsz a pizzádhoz.

Bélabá: Gyönyörű emlékeket ébresztettél fel bennem! Bár ami engem legutóljára levágott a székről, az az Augustinerhausban elfogyasztott Preßsack, a már fent említett alkoholos ital kíséretében.

-kk- 2007.10.03. 20:56:23

Egy csapolt müncheni sörnél szerintem más a helyzet, mint ha itthon üveges, pl. Edelweiss-t innánk, mert az utóbbi kategóriához nem kérdés, hogy harmonizál a citrom. Persze Münchenben biztos más lenne a helyzet, de sajnos nem ott vagyunk.

Ako · http://ako-ako.blogspot.com/ 2007.10.27. 10:51:50

Ezt a citromos-rizses okossagot most en is most olvasom elöször. Soha nem lattam meg citromot buzasörhöz, bar mar 11 eve Münchenben elek. Ez valami magyarorszagi hype???

Fullánk 2008.02.01. 04:10:40

Igen..Magyarországon adnak citromot hozzá...Rizzsel nem találkoztam én sem, otthon sem, itt meg föleg nem..én is Bajorországban vagyok...nem München, de itt sem hallottak még ilyenről... Egyébként fent olvastam a Gutmann sör nevét, hát igen, tényleg nem egy rossz fajta..sőt tényleg a legjobbak között van sztem is! Bár Hofmühl Weizen vagy Gutmann Weizen...nehéz a döntés...kicsit mások,de mégis mind2 igen jó! A Hofmühl-t ajánlom mindekinek, egy próbát biztosan megér! Bár sztem lesz az több is...nem hallottam még rosszat róla.

Keke 2008.02.06. 00:03:22

Bajorországban van egy olyan ital, hogy Russ... Ez búzasör és limonádé keveréke... Lehet innen vették át a magyarok.

Ogreface 2008.04.04. 17:36:03

Csapolva nagyon szeretem ezt a búzát.Az ilyen "beledobálós" dologról csak annyit,hogy egyszer egy sörözőben úgy hoztak ki nekem egy korsó Hoegaardent hogy egy negyed narancs úszott a közepén!Egerben pedig amikor csapolt Guinnesst rendeltem,megkérdezték hogy kérek-e bele juharszörpöt?A Rodenbach mellé sok helyen még Belgiumban is hoznak szörpöt."Ahány ház annyi szokás!"

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.06. 22:05:52

Guinnessbe juharszörp?!

Na, Egerben is hatalmas hozzáértők élnek...

Keke 2008.06.19. 21:49:18

Hozzátennék még annyi a fél éve írt üzenetemhez, hogy itt Bajorországban van ahol citromkarikával isszák a szűrt búzasört...Szóval nem "magyar hülyeség"...