HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • CsabaCBG: @-kk-: köszönöm szépen. (Azt hiszem, megvárom, míg jóárasítják.) (2019.11.22. 14:45) Soproni Óvatos Duhaj Porter
  • -kk-: @Árpa Jankó: bizonyám, az én szívemnek a fantasztikus Schlenkerlán kívül még a Keesmann volt kivál... (2019.11.19. 14:33) Spezial Rauchbier
  • -kk-: @Árpa Jankó: Könnyen lehet, de elég biztos vagyok benne, hogy a recept is változott időközben - mo... (2019.10.27. 07:02) Primátor Double 24%
  • CsabaCBG: @CsabaCBG: az kimaradt, hogy egyelőre részleges sikerrel, de egyre kevesebb motivációval távol tar... (2019.10.25. 12:02) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és bár a szimpla hidegkomlósnál jobb egy fokkal, nálam olyan 3 pontot ér. Nekem még ... (2019.09.27. 20:46) Dreher Félbarna Hidegkomlós

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (93) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (170) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Steiger 11% Tmavý

2008.09.02. 19:24 -kk-

szlovák barna sör


A KK hajdani Steiger-trilógiája (lásd itt, itt és itt) fájdalmasan befejezetlenül kereste eddig helyét a világ söreinek organikus rendjében, de most elérkezett a beteljesülés ideje: a barna Steigerrel a KK egyszersmind instant barnaszlovák-sorozatba is kezd, a következő napokban-hetekben végigszaladva a Felvidék nagyobb sörgyárainak vonatkozó kínálatán, a teljesség igénye nélkül. Maradva viszont egyelőre a jelennél, azt tűnik érdemesnek megemlíteni, hogy a Steiger-brand (a cseh-szlovák hagyományban távolról sem páratlan módon) a középutas 11%-os sűrűségben gyártja barnasörét, ugyanakkor készít hasonló erősségben világosat is - ilyennel a KK ezidáig nem találkozott, de korábbi világossteigeres tapasztalatainak homogenitása nyomán megkockáztatja, hogy nem okozhat különösebb meglepetést. Mai barnánk annál inkább, hiszen egyrészt egészen új oldalát csillanthatja meg közepesen ismert vyhnei sörgyárunknak, másrészt pedig az élelmiszermérnökök szemlátomást kitettek magukért, amit a verítékesen lefordíthatatlanul trükkös 'náhradné sladidlo sacharín' mellett például az E150c becenévre hallgató ammóniumszulfitos karamell, mint színezék jelenléte is fémjelez.

Ha a hasonló gusztustalanságokban nem mélyedünk el, a Steiger kellemes, bár érezhetően kényszeresen dinamizált címkéjét még a kategória jobbjai közé is sorolhatjuk, bár a vörösesbarna kölönféle árnyalataiban tündöklő háttér inkább idegesítő, mintsem bizalomgerjesztő és impulzusvásároltató, dehát ebben a régióban ez a sztenderd, mint azt mindennap tapasztalhatjuk. Bár mindehhez zöld üveget társítani még így is erősen félrehordó szemmértékre utal.

Dehát nem a külcsín a fontos, hanem a belbecs, hiszen a Westvleterenen még címke sincs, ugye, és mégis milyen jó sör. Illatra a Steiger mindenesetre még nem közelíti meg belga apátsági példaképét, inkább a közepes barnák keserűbbik, staropramenes vonalát idézi. Ennek fényében kifejezetten megdöbbentő, hogy ízre köze sincs az imént említett iskolához, inkább a Sport szelet és a magában fogyasztott sütőrum között egyensúlyoz, markánsan édes, egyúttal erősségét meghazudtolóan alkohol nyitással, ami pár tizedmásodperc alatt visszavonul és az étbevonós konyakmeggyek adalékgazdag, tapadós utóízét hagyja maga után. Kicsit emlékeztet a Szalon Barna gyengébb verziójára, de csak egy kicsit, mert a Szalonban nem tobzódnak ennyire a szocialista édesipar allegóriái. Összességében iható sör, kifejezetten távol áll a rossztól, ugyanakkor viszont nem is jó és tökéletesen érthetővé teszi, miért szorul vissza (Magyarországról önkényesen extrapolálva) a barnasörfogyaztás - aki szereti az érdekes ízeket, az bőven talál jobbat, aki meg csak inni akar valamit víz helyett, az nem egy hasonlóan nyálas dologgal fog kezdeni, hanem egy férfiasan semmilyen világos Steigerrel, csak hogy márkánál maradjunk. Persze ez a végtelenül leegyszerűsítő besorolás alapján tíz sörből kilencet nem venne senki, ennek megfelelően szemlátomást a barna Steiger is megtalálja a saját célközönségét, hiszen főzik, és könnyen lehet, a kategóriában végül a legjobbként fog végezni - hisz ne feledjék: indul a barnaszlovák-sorozat.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2008. 09. 02.

21 komment

Címkék: szlovák barna hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr92645412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peekaboo 2008.09.02. 22:50:47

Egy ideje én a szlovákoknál már csak ezt a barnát veszem. Más barnát (Saris, Topvar, Zlaty Bazant) is megkóstoltam, de valahogy nem jöttek be. Egyébként ez a fajta Steiger korábban fekete címkés volt és 4.2%-os. Pár hónapja azonban frissítettek a brand-en és megváltozott a címke (a világosoké is), mostmár 4.5%-os és az íze is kicsit más, mint a régié. Itthon a BrandMix Kft. kezdte forgalmazni. Nógrádban már láttam 1-2 helyen a kinti, kb. 115 Ft-os árhoz képest 180-ért... Jövő nyáron lehet kimegyek Vhyne-be gyárlátogatásra. :-)

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2008.09.03. 01:14:24

ezek a %-ok elég gyengék főleg egy barnához nem?

-kk- 2008.09.03. 11:53:36

nem feltétlenül, a barna nem törvényszerűen erősek, ez csak egy provinciális magyar jelenség. Gondolj például a kozel barnára: az egy borzasztóan jó sör, mégis csak olyan 10% körüli lehet.

Vanek Úr 2008.09.03. 21:06:11

Már itthon is több helyen csapolják! Nagyon szeretem a Steiger barnát, a szlovák barna sörök ízét nem lehet hasonlítani a belga barna sörök ízéhez, hiszen egészen másképp készítik őket. Azt hiszem, hogy ebben az árban minőséget kapunk, sőt azt hiszem, hogy a szlovák barna sörök között a legjobb, de még azt is megkockáztatom- nyugodt szívvel-, hogy a magyar barna söröket is veri. Krusovice barnája is a Steiger barna mögött van nálam. 180 Ft-ért mondjatok még nekem minőségi barna sört, amely ennyire tartalmas, mint a Steiger barna!!

Algernon 2008.09.03. 21:40:04

Ehhez az új 11-es verzióhoz még nem volt szerencsém, azonban a 10-es nekem is az egyik nagy kedvencem volt. Egy abszolút vállalaható középkategóriás barna sör, ami ráadásul megfizethető is. A szlovák határ mellett lakók előnyben :)

-kk- 2008.09.03. 23:06:29

vanek úr,

helyszíneket kérhetek az itthoni csapolásról?

Vanek Úr 2008.09.04. 18:30:15

-kk- természetesen, Rétságon a Peti kocsmájában (ez a kocsma neve) és Vácon a Fónagy Vendégházban ittam. De, ha jól tudom már van Gödöllőn és Balassagyarmaton is csapolva!!

-kk- 2008.09.04. 21:48:19

köszönöm, alkalomadtán útbaejtődnek :)

truj 2008.09.06. 22:50:55

Egy időben annyira ráálltam erre a barnára, hogy a téli hónapokban kizárólag ez az egy fajta volt jelen a hűtőmben. Balassagyarmaton a Teleki utcai "Korona" presszóban mérik. Ott vágottat ittam,hála a csapos lány szakértelmének tökéletesen elkészítve. Kőkemény habbal kb négy kortyra csúszott le egy jó ebéd után. A fenti írás szerzője nem érti ezt az italt. A nagy cseh-szlovák sörversenyen nemrég hozta el a "pivny pecet" díját a két nép barnái elől... Kérem, hogy ne minősítsünk söröket üvegből! Kóstoljuk csapolva, majd üvegből, éhgyomorra, csoki mellé, és többször oda és vissza jó és rossz szájízzel, napsütésben, fagyban stb. Csak hatoljunk a mélyére, ismerjük meg. Felületesen leírni egy ilyen remeket bűn!!! Kérem a szerzőt, hogy ugorjon le velem a Koronába és beszéljük meg. Vagy tegyük ezt Selmecbányán, a "Bányászban", onnét egy ugrás Vyhne. Igen, a vyhnei gyár még őrzi függetlenségét a Heineken és társai féle multiktól. Ezért is becsüljük meg, szeressük, igyuk, óvjuk!

NMleveltar 2008.09.06. 22:57:05

A Steiger 11-es világos Classic alcímmel kerül a pultra. Az új cimke dizájnt nekem még szokni kell. www.steiger.sk/sk/produkty/vyrobky/pivo.php

-kk- 2008.09.07. 12:06:44

kedves truj,
csak hogy minden postban vitatkozzak veled :)
mint azt néhány cikkben írtam is (itt épp nem), természetesen tisztában vagyok vele, hogy az üveges kiadások általában nem egyenérrtéűek a csapolttal, de a blogban hangsúlyozottan az előbbivel foglalkozom, ami néhány esetben tűnhet ugyan igazságtalannak, de mivel az itt részletezett söröknek egy jelentős részéől meglehetősen esélytelen, hogy belátható időn belül csapolva is kóstolhassam, igazából az az igazságos, ha mindegyiknél az üvegest veszem alapul.

Az meg gondolom világos, hogy ha minden sörről megpróbálnék "csapolva, majd üvegből, éhgyomorra, csoki mellé, és többször oda és vissza jó és rossz szájízzel, napsütésben, fagyban stb" kóstolni, az egyrészt rengeteg időbe, utazásba és pénzbe kerülne, ezért nem lenne kimondottan blogkompatibilis. Ettől függetlenül persze igyekszem mindent kipróbálni csapolva is, csak ennek általában nincs már nyoma itt, a blogban, mert az eredeti célkitűzés (üvegesek) nyomán nem releváns. És persze még így is előfordul, hogy a korábban kóstolt csapolt verzió felhúzza az üveges értékelését (lásd PU), ennyi következetlenség talán még belefér. Megkóstolni meg szívesen megkóstolnám a barna Steigert is, szépen vágva főleg, csak kicsit bonyolult megszerveznem, hogy eljussak Balassagyarmatra; Vyhnébe meg főleg, mert ugye az idő.

És persze becsülöm a cég függetlenségét, még jópontnak is számít, de ez önmagában azért nem visz el a hátán féltucat fajta sört. De (persze az más minőségi színvonal), de magyar házi sörfőzdékben is szívesebben iszom, pedig általában elég távol vannak a profi eredményektől, de ha írok róluk, ez önmagában mégsem lesz plusz két pont.

roli 2008.09.11. 12:29:52

Egyetértek trujjal,a Steiger barna jobb mint más barna sorok nehéz tobsége.Vágottan a 12-el isteni.
kk te pedig kostold meg még egyszer.

Bäcker 2008.12.06. 08:00:45

Erről a sörről csak jót tudok írni!!!
Az egyik illetve az egyetlen kedvencem. Ha nem tudok ilyet inni akkor még másik két Szlovák márka az ami elfogatható számomra. szerintem a Steiger ugy ahogy van veri a Magyarországon ismertebb barna söröket (Amstel, Dreher), én erre a sörre azt mondom, hogy ez bizony nyugodtan fölkerülhet akár a karácsonyi asztalra is! Szerencsém hogy Salgótarjánban lakom és a Szlovák határ akár helyijárat busszal is elérhető, a buszról leszállva pedig 50m-re már kapható.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.25. 13:57:25

Nemrég Komáromból hoztam egy adag mindenféle szlovák sört, köztük ezt is, hát nekem nagy csalódás volt, kb. olyan volt, mint egy ötnapos kinyitott kóla (na jó, ez nyilván túlzás, de akkor is rossz volt.). Édeskés, sehogyan se összeálló íz, habja semmi, nálam még kettest se kapott volna. Pedig amúgy szeretem a barnákat. Ennél még a magyar átlagbarna is sokkal jobb, pedig azoktól nem vagyok nagyon oda.

-kk- 2009.05.25. 17:25:25

@promontor: nincs is magyar átlagbarna, mert az átlag csak valami észrevehető elemszámnál nyer értelmet :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.26. 11:31:35

Az utolsó magyarbarna a mit kóstoltam, az a Démon volt, ami ehhez képest mennyei élvezet volt. Pedig az se közelíti meg a cseh színvonalat, egyszerűen csak egy korrektül összerakott, karakteres ízű sör.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.05.27. 10:13:25

tessék megismerkedni a Black Rose sörrel! Vagy ha Keszthely környékén jár kell a sörkedvelő emberke, akkor Vonyarcvashegyen a Blonder barnát kell megtapasztalni! Nem tömegsörök, barnák és ráadásul finomak...

gregibroki 2012.02.01. 09:49:22

@promontor: én tegnap jártam a grobiban (azt hittem van litovel, direkt azért mentem be abba a drága sz@rba) és vettem egy barna steigert majdnem 4 kilóért :)
Nagyon édes volt, szerintem mesterségesen, gyenge hab, nem volt testes és nagyon gyenge alkohol (4.2) dukált hozzá. Így utólag 150 is sok lett volna érte.

bigjoci 2013.11.30. 19:44:36

Így Karácsony környékén mindig hozok 2-3 rekesszel.
Szerintem 160 ft körüli áron, verhetetlen.
Addig Démont iszok:-P
Az "új" címke tényleg siralmas,ez van.

bigjoci 2013.12.26. 14:21:36

Ismét ~:)
Akkor javítanák--->
A démon után meg a Dreher bak után.....
Hoztam most is 2 rekesszel.
A címke sokkal szebb lett.
Viszont a szaharin íze még az üvegen is átjön.
Nem titkolják,hogy van benne.
Nehezen fogy,a fácán meg a szomjas barát már elfogyott, ebből még mindig van:-(
Aki nem szereti a barna sört az vegye,aki megszerette annak nagyon gagyi ez a sör.

bigjoci 2014.04.19. 20:20:30

Még mindig van 10 üveggel:(
Pedig nálam a sör nem marad meg.