HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

2008.10.01. 17:30 -kk-

német füstölt sör


A KK ma nekiáll a permanens forradalomnak és egy akkora egzotikummal forgatja ki a sarkaiból a blog.hu-t, hogy csak még. Ehhez egy délnyugat-német helyiérdekű specialitásnak, az úgynevezett Rauchbiernek fogja egy példányát felhasználni, a híres-neves Schenkerla gyártól. A füstölt sör, ha valakinek esetleg problémái támadnának a kemencébe akasztott sörök vizualizálásával, egyébként úgy keletkezik, hogy a főzéshez használt árpamalátát füstölik meg a cefrézés előtt, bükkfán, elsősorban Bambergben és környékén. Tekintve, hogy blogunk közönségének igazolhaóan tetemes hányadát teszik ki hozzánk hasonló, vagy még rosszabb monomániás sörbuzik, nyilván az is említésre méltó történet, hogy honnan lehet ilyet szerezni. Nos, erre a KK is legalább ilyen kíváncsi volt, ezért legyűrte minden provinciális, osteuropäisches szégyenlősségét és megkérezte a gyárat, hogy mi a tényállás - ami az, hogy nem is kell a világ végére menni érte, már Bécsben is lehet akár kapni, egészen pontosan a Bier Beisl nevű szaküzletben, a 16. kerületben. Mivel a világért sem vennénk a lelkünkre, ha a hasonlóan eljárni kívánó sörhuszárok ugyanolyan megfilmesítésre illő méretűt szopnának, mint mi, még azt is leírjuk, ami egyébként ott van a honlapon is, csak a jelek szerint a KK-ra is lecsapott az intermittáló funkcionális analfabetizmus, hogy a bolt délután négykor nyit csak ki.

Az érdemi kritika előtt legalább ilyen fontos megemlíteni egy meglehetősen releváns tényezőt, nevesül hogy bontás előttt a KK vetett egy óvatlan, játékos pillantást a 'Mindestens haltbar bis...' kezdetű részére is a címkén, amin határozottan a 2007. augusztus látszott, ami már ugye meglehetősen régen volt. De a KK, mint azt nem győzi eleget hangoztatni, fel sem vesz ilyen csipcsup hülyeségeket, ha neadj'Isten mégis megajándékozna minket az üveg valami fantáziadús, lírai mérgezéssel, majd megkérjük a katéteres nővért, hogy engedje használni a gépét egy komment erejéig. De azért mégis érdemes megemlíteni, hátha befolyásolja a túlzott őrizgetés az ízélményt is.

Ami előtt az illat tesz meglehetősen egyéni benyomást, körülbelül olyan, mint amikor frissen bontuk fel egy guriga vákuumcsomagolt ömlesztett Karaván sajtpótlót, és még ott gyöngyözik a füstaroma a piros fólián, csak most nagyobb eséllyel eredeti az élmény. Kitöltve mindenesetre enyhül a fakályha-imitáció intenzitása, már persze csak önmagához képest, egy átlagos sörhöz viszonyítva még mindig meglehetősen szokatlan jelenég. Épp mint az, hogy elvileg ez egy Märzen (a Schenkerla gyárt mást, például búzát meg bakot is füstölten), ami világos szokott lenni, de ez barna - ami nem baj, hangulatában mindenképp illeszkedik mind a sörhöz, mind a kissé anakronisztikus címkéhez is, ami ugyanolyan kamupergamen mintával és ugyanolyan kamugót betűkkel készült, mint amilyet az alabamai neonácik használhattak 1993-ban az éves nagygyűlésük reklámozására, és ami minden, khm, bénasága ellenére valahogy mégis elmegy ehhez a sörtípushoz.

Ízre nem is az elsődleges élmény lesz viszont az érdekes, az kimerül némi savanyú mellékízű barna lageres élben, a kesernyésebb típusból, utóízben viszont átveszi a hatalmat a sokáig tartó csípős-füstös érzés (lásd még itt, alul, bizony, retrackback), ami leginkább talán a már említett Karaván kérgének a lerágásához hasonlítható, és ami végképp tagadhatatlanul európai értelemben vett egzotikum. Kicsit ugyan bántja a KK öncélú extrémkedéstől idegen lelkét (lásd ugye a panellakás, az átlagos arc és a tigrispiton redundáns, tetszőleges tájidegen állattal gyakran behelyettesített esetét) az ehhez hasonló, egy jellegzetességre kihegyezett ismertség, dehát a Rauchbier egy régi hagyomány, minden bizonnyal, ezáltal pedig más, tisztelendő eset, amiről nyugodtan leírhatjuk, hogy a füstösségen kívül sok extra teljesítmény nincs benne, de mivel az önmagában is visz elég sok mindent, marad a 'gut', mint értékelés.

Alkoholtartalom: 5,1 V/V %

2008. 10. 01.

7 komment

Címkék: német barna füstölt négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr90691115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.10.01. 19:41:18

Sajnálom, hogy csak lejárt példányhoz sikerült jutnotok - frissen igazi élmény ;) Akármikor járok Bambergben, mindig fix, hogy betérek egy korsó füstölt sörre a Schlenkerlába, ahol elolvasható a történet is, miszerint az árpát szárításkor kicsit megégették egyszer, ám mivel oly értékes volt, ezért nem hajították el, hanem megfőzték belőle a sört. Kortyonként kell közeledni ehhez a sörhöz, s nem is nagyon lehet belőle egy korsónál többet inni, ám az az egy korsó nagyon jól esik ;) Főztem már vele egyébként füstölt sörös mártást is egy jó kis sertéssülthöz (Schweinebraten).

Gerardus A. Lodewijk 2008.12.10. 00:01:37

Minden évben szoktam venni néhány üveggel, és a kollégáimmal kóstoltatom (meg persze magamnak is hagyok). Már a neve is egzotikusan bizarr, többen visszakérdeznek, hogy "Noooormááális?".

Gérard Duchemin 2010.02.22. 13:30:15

@Gerardus A. Lodewijk: Hétvégén buliztunk, és ez a füstölt volt a csúcspont. A nagy sietségben majdnem elfelejtettem az előkészített füstölt kolbászt felszolgálni, a füstölt sajt így is elmaradt. Elmeséltem a sztoridat a "Noooormááális?"-sal, nagy volt a derültség.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.23. 10:25:43

@Gérard Duchemin: még jó, hogy ezért már nem kellett elmenned Bamgergbe :)

Gérard Duchemin 2010.03.24. 21:46:35

@Mantlesorrow: De milyen jó! Te sörmissziót csinálsz, de azt kívánom, busásan térüljön meg a befektetésed!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.25. 13:59:17

@Gérard Duchemin: ha valaki látta a 'Misszió' című filmet asszem Jeremy Ironssal és Robert denagyon Niroval, akkor az betekintést nyer az említett tevékenység mélyebb értelmezésébe, ami tulajdonképpen nem befektetésről, hanem áldozatvállalásról szól :)
süti beállítások módosítása