HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • -kk-: @Árpa Jankó: bizonyám, az én szívemnek a fantasztikus Schlenkerlán kívül még a Keesmann volt kivál... (2019.11.19. 14:33) Spezial Rauchbier
  • Pál Hop: Hat ez a soproni porter nem sikerult, de bizttis vagyok benne hogy az eredeti hazifozet nem ilyen ... (2019.11.04. 21:28) Soproni Óvatos Duhaj Porter
  • -kk-: @Árpa Jankó: Könnyen lehet, de elég biztos vagyok benne, hogy a recept is változott időközben - mo... (2019.10.27. 07:02) Primátor Double 24%
  • CsabaCBG: @CsabaCBG: az kimaradt, hogy egyelőre részleges sikerrel, de egyre kevesebb motivációval távol tar... (2019.10.25. 12:02) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és bár a szimpla hidegkomlósnál jobb egy fokkal, nálam olyan 3 pontot ér. Nekem még ... (2019.09.27. 20:46) Dreher Félbarna Hidegkomlós

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (93) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (170) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Hacker-Pschorr Anno 1417

2008.10.13. 23:11 -kk-

német világos sör


Hirtelen támadt, őszies lendülettel folytatjuk frissen kezdett Kellerbier-különszámunkat, ma máris egy eggyel nagyobb ágyú, a bajor, sőt, Oktoberfest-részszervező Hacker-Pschorr interpretálásában. Nevezett főzde, minthogy Magyarországon semennyire sincs jelen (a KK legjobb tudomása szerint legalábbis), eddig csupán egy főzetével képviselte magát kiváló hasábjainkon, közepes sikerrel, de minthogy ma sokkal nagyobb a standard különlegességfaktor értéke, garantáltan izgalmas második nekifutásra számítunk, minőségi szórakozás, csak Önöknek.

A Hacker-Pschorr ugyanis, természetesen csak némi szájhuszárkodás erejéig, de egyenesen alapításáig, 1417-ig nyúl vissza ezzel a sörrel, azt a képzetet keltve, mintha még mindig lehetséges lenne az akkortájt valószínűsíthetően szokásban lévő sűrű, barnás, spontán erjedt sörök készítése anélkül, hogy a helyi ÁNTSZ rájuk zárná, majd felrobbantaná a gyárat, hogy aztán egy autópályával tüntessék el végleg a modern gyártásrend- és minőségdirektívák arconbecstelenítésének szellemét. Józan ember természetesen nem is vár el ilyesmit, és inkább csak magában neveti ki a kamuhistorizmus német földön oly divatos hype-ját, majd kezdi valós élményeket is felhasználva, kóstolva minősíteni, amit addig vaktában, puszta kultúrfasiszta elgondolások alapján pocskondiázott le. Mindezek előtt azonban ejtsünk a biztonság kedvéért a dizájnról is pár szót: a csatosüveg, a logós kupakkal és a királykék (?) hátterű címkével alapvetően igencsak jól néz ki, mégha a rajta lévő kép, a pofaszakállas, baineskapitányfejű sörfogyasztóval el is van tájolva hangulatában egy szűk három-négyszás évvel a névadó alapításhoz képest, dehát minden még Bajorországban sem tökéletes.

Az Anno 1417 kitöltve természetesen nem barnás, sűrű, stb, mint a fent részletezett dátumhűség indikálná, jóval inkább egy kellemesen napraforgómézszínű szűretlen világos sör, a címke véleménye szerint a 12,5 B°-os fajtából. Illata kellemes, bajor sörpincéket idéző, íze viszont immáron majdnem valódi meglepetésként szolgál: jóval savanykásabb, szénsavasabb és élesztősebb, mint azt az egyszeri szkeptikus sörblogíró a hasonlóaktól várná - és ezzel rengeteg közös jelzőt szed össze a búzasörökkel - , ennek megfelelően legalább ízkarakterében (különösen a faragatlanul malátás lecsengés révén) javít a korábbiakban kissé megtépázott hitelességű archaizmuson. Persze nem annyira, hogy ne hasonlítson még mindig eléggé mondjuk a múlt heti Zwicklre, de ahhoz már kellően, hogy észrevehetően karakteresebb és tartalmasabb sörnek mutatkozzon, amit érdemes kipróbálni, elégedettnek lenni vele, aztán jó eséllyel elfelejteni.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V %

2008. 10. 13.

1 komment

Címkék: német világos négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr19712540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.12.02. 22:49:00

Kicsit fanyalgó ez az értékelés ahhoz képest, hogy végülis 4-es adsz rá, ami viszont a bemutatkozásod szerint "remek" besorolást jelent. Persze tudom, azt is írod valahol, hogy az osztályzataidat nem feltétlenül kell mindig komolyan venni, szóval tulajdonképp tudom, hogy feleslegesen kekeckedem. (Ez azért van, mert még nem ittam meg az esti sörömet... ;-)

Egyébként sem tudnék vitába szállni az értékeléssel, mert ugyan egyszer kóstoltam az 1417-et (ld. jozsefbiro.blog.hu/2008/10/18/muncheni_sorkostolas_2),
de a körülmények miatt az a kóstolás nem tekinthető valós vitaalapnak.

Egyébként remek ez a blog és az értékelések is szuperek, kellően részletes, ugyanakkor megvan az érzelmi töltet is, szóval látszik az elhivatottság rajta, úgyhogy ezennel be is drótozlak rss-ileg.

Végezetül egy kérés: esetleg egy cimkefelhőt betehetnél az oldaldobozok közé, hogy könnyebb legyen a régebbi sörkritikáid között böngészni...

Üdv