HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Bernard Černé pivo

2008.10.21. 22:01 -kk-

cseh barna sör


Elérkezett végre a már megismert világos Bernard barna verziójának ideje is, a KK borzasztóan izgatott, nem tudjuk, Önök hogyan vannak ezzel - mai témánkhoz ugyanis még a legutóbbiénál is több legendás beszámoló, altruista felmagasztalás társul, és ezek értékéből csak közepes mennyiségben vesz le, hogy gyakran a sörművészet iránt csak fenntartásokkal fogékony barátainktól származnak; hiszen Prágában (ahol magyarok általában találkoznak a Bernarddal, ugye, nemám Humpolecben) mégiscsak nagyobb szó elismerően nyilatkozni egy, az ottani mezőnyből kiemelkedőnek tűnő szereplőről, mint mondjuk Dévaványán tenni ugyanezt. Ebben persze nincs is semmi újdonság, eddig is meglehetősen kevés sörturista áramlott Békés megye felé, míg az M15-ösön minden nap tucatládaszám hordják haza szerencsésebb polgártársaink a jihlavai Tesco teljes sörkínálatát.

Különösebben izgalmas, diszkrecionálisan csak a barna Bernardra érvényes - így a világosnál nem említett - dolgokat a fentieken kívül nagyon blogunk sem tud emlékezetébe idézni, a Černé pivo éppúgy enyhén élesztős, éppúgy pasztőrözetlen és éppúgy roskadásig van mindenféle érmekkel díszítve, így egyből át is térhetünk egy jóval érdekesebb témára, a kóstolásra. Illatra egyelőre majdhogynem csalódás sörünk, kicsit a faragatlanabb barnákra jellemző kesernyés-alkoholos jegyek tűnnek dominánsnak, ízében viszont végre villant egyet a virtuozitás, egy-egy kortyon belül már az első pillanattól harcol egymással a medvecukros barnastaropramen-íz, a könnyű, édes vonásokkal átszőtt barnakozelesség, a komló egyik fentinél sem megfigyelhető erősségű őrjárata (épp mint a világosnál), valamint a mindezt összefésülő heves szénsav (palackélesztő, utóerjedés, ugye).

Ahogy egyre közelít a szobahőmérséklet felé, úgy lesz egyre meghatározóbb a karamellmaláta ragacsos, szinte már fullasztó teltsége és a még mindig dominancia-közeli komló. Kettős üdvtörténetük viszont, szerencsés módon, nem áll meg fél perc után, hanem hosszantartó utóízben folytatja pályafutását, kellemes és egyéni összhangot kelte, ami élményorientált megközelítésből valahogy mégsem olyan meghatározó élmény, mint a világos Svátečni ležák volt. Pedig ritka, hogy egy gyártól ne a barna legyen az érdekesség, így tulajdonképpen az, hogy a humpoleci sörgyárnak sikerült, már önmagában kuriózum - de ez pontértékben nem a Černé pivonál hasznosul. Ettől függetlenül semmiképp ne legyünk elkeseredve, a barna Bernard így is kiváló élmény, ami megéri az árát az utolsó fillérig, teszteljék Önök is, közmegelégedésre.

Alkoholtartalom: 5,1 V/V %

2008. 10. 21.

7 komment

Címkék: cseh barna négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr50725504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2008.10.22. 17:38:53

Kb. 20 óra múlva csapolt kiszerelésben fogom fogyasztani a Pod hradem elnevezésű hangulatjavítóban.

hejajohny 2008.12.10. 16:36:08

ijen urvajobarnasör nem létezik mégeggy a világon

judas 2009.01.16. 00:19:20

Nagyon sötét barna árnyalata van, már-már fekete. Kicsit zavarba vagyok a besorolást illetően ismét.. Most akkor ez egy dunkel, vagy egy schwaz? Zavaromat tovább fokozza, hogy a cseh tmavý (sötét??), černý(fekete??) jelölésű sörök is teljesen random dunkel, vagy schwarz-ként vannak bejegyezve a ratbeer-en. Én úgy tudom(egyáltalán nem biztos, hogy helyesen), hogy a Dunkel az a kevésbé sötét (borostyántól sötét barnáig) édesebben malátás, kevésbé komlós típus, a Schwarzbier, pedig a sötét barnától feketéig skálázódó, pörköltebb, szárazabb, kávésabb típus..én a Bernard Černé-t inkább ehhez húzónak találtam. A Jackson-féle szakirodalom pedig úgy írja, hogy a dunkelt a Németeknél, és az USA mikro-iban elavult típusnak tekintik, egyre inkább a schwarz váltja fel...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.22. 09:29:09

A fenti elméleti fejtegetést kiegészíteném egy huncut csehországi pincérről szóló tapasztalattal, egyenesen a Fekete Ökörből (jozsefbiro.blog.hu/2008/11/16/pragai_sorkostolas).

Ott mindig barnasört iszunk, leülünk, jön a rendelés tört cseh nyelven: cstiri tmave proszim! Ekkor a pincér bólint, de azért kijavít: cserne. Másnap tanulunk az esetből: cstiri cserne proszim! A pincér bólogat, majd flegmán megjegyzi: tmave.

-kk- 2009.01.22. 11:34:20

az alacsony, köcsög pincérrel (ha róla van szó) nekünk is volt szerencsénk az ökörben, a legszebb az volt, amikor a čtyří hermelín, prosimra kihozott négy ham and eggset, majd neki állt feljebb, hogy márpedig ki kell fizetni, mert különben. A černé/tmavé játékot szintén eljátszotta, bónuszként meg igyekezett minden körben vesénkönyökölni, amikor elment mögöttünk.

megnyugtató tudat, hogy nem rúgták még ki a bús picsába :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.22. 12:49:25

Inkább középmagas, amellett vékony és nagyjából kopasz.

Egyébként igen, a híres prágai vendégszerete!

Muszáj sört inni, hogy az ember elviselhesse... ;-)

Különleges Sörök Boltja 2012.03.16. 14:34:38

Kedves sörbarátok, sör(s)társak! Ez a príma nedű most is elérhető, Bp-en, az Adria sétányon, a 8 szám alatt. A rémhírterjesztőkkel szemben, el kell mondanom, hogy nem zártunk be, sőt olcsóbbak lettünk!
süti beállítások módosítása