HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Budweiser Budvar Imported Dark Lager

2008.11.11. 22:12 -kk-

cseh barna sör


A KK régen, amikor még kisebb volt a messiáskomplexusa, igyekezett mindenféle újdonságot minél hamarabb megosztani szeretett olvasóival, hogy egyfajta hírcsatornaként is iránytűje lehessen az elszánt sörbarátoknak - ez a múlté, mióta erősen túlvállaló beszerzéseink nyomán rendszeresen tíz-húsz palackos várólistából dolgozunk. Ennek eredménye az a kihagyott ziccer is, ami a közkedvelt és közismert barna Budvar itthoni megjelenése kapcsán hagytunk ki, amikor másfél hónapja megláttuk az albertfalvai Auchanban, hogy van, majd aztán egészen mostanáig nem írtunk róla. De hogy kijelentő módban is erősítsük a hír hírjellegét: Magyarországon immáron lehet Budweiser Dark Lagert kapni, nullaharminchármas kiszerelésben; elől angol, hátul német címkével.

Az eddigiekből valószínűleg ez nem derült ki, de blogunknak igazából annyira nem szíve csücske a Budweiser; egyrészt azért, mert ismerünk jobb cseh barnákat is, másrészt mert általában finnyásak vagyunk minden túlhypeolt dologra, márpedig a České Budějovice-i sörgyár majdnem akkora gasztonómiai toposz, mint a Pilsner Urquell - és az is a párhuzamot erősíti, hogy ez a két cseh üzem az, amelyik a nyelvi konformizmus jegyében a saját, autentikus nevét átváltotta egy nyugatbarátabb németes verzióra is (ugyebár Plzeňský Prazdroj -> Pilsner Urquell és Budějovický Budvar -> Budweiser Budvar), elvonatkoztatva minden olyasmitől, hogy a Monarchiában hogy hívták a várost, kilencven éve, mert ez pár németen kívül valószínűleg nem sok embert hoz lázba - igaz, Amerikában nem is így, hanem Czechvar néven futtatják, de azt is csak az American Buddal való röhejes jogvita miatt.

A dizájn hozza a fentiekben már oly bőven kifogásolt 'ez-a-cseh-exportsör-amit-vehetünk-a-nagybátyánknak-karácsonyra-ha-tudjuk-hogy-szereti-a-sört' életérzést, illetve az ehhez kapcsolódó ún. kommersz sznobizmust, a nem különleges termékhez társítani próbált különlegességérzetet, ami pedig egyébként annyira elterjedt marketing-alapfogás, hogy szinte immunisak vagyunk rá; és itt is valószínűleg csak amiatt zavar, mert egy egyébként valóban kiemelkedő termékkategóriát (jó cseh sörök) mos össze a közepesen jó mainstreammel. De a valósi sörblogíró elszánt és kiegyensúlyozott, így az elkövetkező kóstolást fenti (a móka kedvéért egyébként is enyhén túlszínezett) előítéleteinktől mentesen hajtjuk természetesen végre, ahogy a csillag megy az égen.

Nemhiába írtuk azonban a fentieket már többszöri személyes tapasztalatszerzések birtokában (merthogy még a gyárban is ittunk friss barna Budvart, bizony), most is megmutatkozik, hogy sörünk nem a virtuóz, egyéni cseh iskola követője, inkább egy közepesen karakteres pilseni barna inkarnációja, amiben olajos-komlós, halványan porteres, de összességében viszonylag lapos ízek nyitnak, hogy később egyre erőteljesebb komlós kiteljesedés zárja a képet. Szép, felhangmentes, de fantáziátlan ízek, amelyek a valóban meggyőző utóízen kívül egy az egyben felejthetőek. Ha nem lenne kulturálisan aggályos dolog, kiválóan lehetne reggeli müzli mellé propagálni, ízben abszolút illik bármilyen puffasztott vagy natúr mag mellé. Mivel ez mégsincs a világ legnagyobb részén szokásban, kapásból nem tudnánk más kézenfekvő alkalmazási területet találni a Tmavý Ležáknak, ahogy eredetileg hívják. Időnkét nyugodtan vegyünk egyet, hiszen a különféle értelmetlen sörbuzi toposzok egyikeként mégiscsak illik képben lenni a második-harmadik legismertebb cseh sörgyár trendjeivel, de készüljünk rá, hogy leginkább a habja fog lekötni: véletlenül megfelelőnek választott pohárral olyan játékokat képes produkálni, amit az üveges Velvetek legfeljebb csak álmodni mernek.

Alkoholtartalom: 4,7 V/V %

2008. 11. 11.

3 komment

Címkék: cseh barna hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr11764305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2008.11.11. 23:15:20

Hát igen, Illések és pofonok...

Nagy barátja voltam egykoron a Cerny Kozelnak, de ma már bántóan édesnek érzem, ezért bizony sokkal inkább választom a Tmavy Budvart, ha e kettő között kell döntenem.
De nálam jobb a Staropramen és a Krusovice barnájánál is, egy Pardubicky Portert viszont nem adnék oda érte, meg a náchodi 24-es sem.

-kk- 2008.11.11. 23:47:42

hangulat dolga

a kozelt elsősorban a velke popovicei csapolt kiadás tökéletessége miatt bálványozom, üvegesben tagadhatalanul kevésbé kiemelkedő. de mondjuk tízből nyolcnál ritkábban biztos nem választanám a budvar ellenében :)

Serkoptató 2008.11.12. 05:53:20

Persze, mindenkinek szíve-joga, hogy melyik sört kedveli inkább, hiszen az lenne a tragédia, ha mindenki ugyanarra hajtana, mert akkor ezek a lelketlen gyártók csak egyféle sört főznének...

De! Csapolt tmavy Budvart ittál már? És nem az itthon csapoltra gondolok, hanem a bohémiaira.

Nekem pont a csapolt b. Kozellal lettek fenntartásaim az utóbbi évben, pedig mondom, nagy kedvencem volt.
A gyár sörözőjében és a C.Volában is túl édesnek találtam.
Ez persze nem tart vissza attól hogy minden turné alkalmával levadásszak egyet-kettőt.

Mostanság a Bernard setét söre is nagyon bejön, meg a Ferdinand is, meg a...

És valahogy meg is szomjaztam.
süti beállítások módosítása