HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Laško Club

2008.11.13. 23:29 -kk-

szlovén világos sör


Van Európában jó pár ország, amiknek a söripara nem kifejezetten közismert, hogy ne menjünk messzire, ilyen például Magyarország is. Ha ehhez még az is hozzájön, hogy az adott ország kicsi, akkor pedig szinte garantáltan nagy-nagy vakfolt marad, mégha szomszédos is - mint például Szlovénia. A KK-nak legalábbis még nemhogy nem volt szerencséje a délszláv szakadás mintaállamának semmiféle söréhez, de még csak nem is hallott róluk soha. Erre persze lehetne azt mondani, hogy Bosznia vagy Macedónia is hasonló státusszal bír ilyen téren, és ez igaz is lenne, de ha azt is mellévesszük, hogy Szlovénia - az előbbiekkel szöges ellentétben - fejlett, nyugatias ország, azoknak pedig az erősebb fogyaasztói jellegből fakadóan inkább szoktak lenni markáns, ismert termékeik, akkor máris azon kaphatjuk magunkat, hogy az eurózóna tizenöt országából ez az egyetlen, ami ilyen masszívan hiányzik az átlagos sörbarát radarjáról, főleg ha a Málta-Luxemburg kategóriájú, bankfiók méretű államokat nem számítjuk.

Mindez persze nem lenne túl érdekes, ha nem adna nekik különös aktualitást az Auchan újabban fellendült importszakosztálya, ami többek közt a Laškót is terjesztésre érdemesnek ítélte - csak ők tudják miért; hiszen nem ismert márka, nem származik érdekes országból, furcsa karakterek vannak a nevében, és (hogy két sörcentrikusabb ellenérvet is mondjuk) kukoricaliszttel készül, egy InBev-tulajdonú sörgyárban. Az egyetlen, ami mellette szól, hogy elég kellemesen néz ki, a 'fiatalosan dinamikus áttetsző címke', ahogy a gyári marketingesek valószínűleg aposztrofálhatták, interferencia nélkül viseli magán az erősen konzervatív élű címerzergét és a - zöld üveg előtt praktikusan láthatatlan - különféle sörversenydíj-sziluetteket. Ugyanezt a kettős stílust figyelhetjük meg az elképesztően idegesítő háttérzenéjű gyári honlapon is, ahol viszont megtudhatjuk - főleg, ha összevetjük a Wikipedia idevágó oldalával -, hogy az egy kézben lévő szlovén söripar piacvezető márkája nem túl fantáziadús, négytagú szortimentet tart fenn - ez persze a saját InBev-birtok sörgyárunkból már unalomig ismertős lehet, egyébként. A barnájuk ettől függetlenül biztosan érdekes, dehát abból nem rendelt Magyarországra senki.

Jelenleg azonban az a kérdés, hogy a lágyabbik világosuk érdekes-e - mert, mint az a linkelt honlap kitartó tanulmányozóinak feltűnhetett, van egy pilseniesebb világosa is a Laškónak, ami Zlatorog néven fut -, de ebben a témában egyértelműen azt kell mondanunk, hogy nem az. Ugyanis megintcsak az unásig ismert, prémiumnak csúfolt kukoricás egyenvilágoshoz van szerencsénk, amit minden egyes multikézben nyugvó közép- és kelet európai sörgyár kötelező ujjgyakorlatként gyárt le, és amikről rendszerint mégis el tudják hitetni az adott ország sörfogyaztó közvéleményével, hogy jó - pedig, a hangsúlyozás kedvéért újra leírva: nem jó. Vastagon mellékízes malátaközpontú karakter, kukoricásan édeskés lecsengéssel, mérsékelt komlónyomokkal; tűrhető, de sablonos utóízzel, ami egyébként sem kárpótolja a korábbi sorjás ízjegyeket. Alig valamivel jobb a tegnap próbált, nagyjából negyedennyibe kerülő román Bürgernél, lényegében a dizájn az egyetlen terület, ahol egyértelműen veri - de aki emiatt (ilyen témában) hajlandó többet fizetni, az meg is érdemli. Ez persze nem áll a szlovénekre, mert náluk úgysem árulnak Bürgert, kénytlenek meglenni a maguk sivár sörvilágában - ennek nyomán a legtöbb szlovén szemlátomást úgysem iszik sört, dehát szubmediterrán ország, miért is tennék. Visszatérve a kiindulóponthoz: nehéz tehát az említett Auchan-beszerzők logikáját követni, hiszen vannak sörtermelő országok, ahonnan sört érdemes venni (mondjuk Csehország), meg vannak nem-sörtelmelő országok, ahonnan nem érdemes sört venni (mondjuk Szlovénia). Ebből következően, valamilyen kifacsart észjárás eredményeként, a jó söröket nem importálják, az érdektelen egyenhülyeségeket pedig igen. Pedig még csak nem is olcsóbb.

Alkoholtartalom: 4,9 V/V %

2008. 11. 13.

1 komment

Címkék: szlovén világos kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr20768057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.03.21. 20:24:06

sokféle sört ittam már, angliába szinte hazajárok sörözni, legutóbb meg Prágában kóstoltam bele a kínálatba, és persze, mind igaz, amit írsz, de én akkor is szeretem a Lasko-t, szerintem finom, az üveg meg tényleg kurva jól néz ki. :)