HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Csibefogó: Németországban élek, itt a Kozel Premium Lager 4,6%-os, a Kozel Černý itt is 3,8%-kal bír, szerete... (2019.12.14. 18:50) Kozel Premium
  • dr. dodó: Nekem bejött. 249 Ft-os áron szerintem jó vétel. Lehet, hogy a valódi porteres jegyek nyomokban va... (2019.11.24. 07:41) Soproni Óvatos Duhaj Porter
  • -kk-: @Árpa Jankó: bizonyám, az én szívemnek a fantasztikus Schlenkerlán kívül még a Keesmann volt kivál... (2019.11.19. 14:33) Spezial Rauchbier
  • -kk-: @Árpa Jankó: Könnyen lehet, de elég biztos vagyok benne, hogy a recept is változott időközben - mo... (2019.10.27. 07:02) Primátor Double 24%
  • CsabaCBG: @CsabaCBG: az kimaradt, hogy egyelőre részleges sikerrel, de egyre kevesebb motivációval távol tar... (2019.10.25. 12:02) Soproni Óvatos Duhaj APA

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (93) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (170) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Primátor Stout

2009.02.08. 22:41 -kk-

cseh barna sör


Miután az elmúlt hetekben olyan csúnyán elbántunk a Primátor termékeivel, ma páratlan jóindulatról teszünk tanúbizonyságot, lehetőséget nyitva a javításra, amikor műsorra tűzzük a náchodi sörgyár legfrissebb fejlesztését; a sört, amivel Északkelet-Csehország a Guinness és a Beamish (vagy épp a prágai Kelt) nyomába ered, a meglehetősen néptelen kontinentális stoutpiac új trónkövetelőjét, a Primátor Stoutot. Egyébként, mielőtt valaki félreértené, nem azért kanyarítottunk az első bekezdésbe egy ilyen jelzőgazdag, kis rosszindulattal akár még gúnyosnak is tekinthető besorolást, mert előítélétesek lennénk - nem, drukkolunk a Stoutnak, őszintén.

Nem is tehetnénk másképp, látván sörünk kissé kétbalkezes, szórakoztatóan műír dizájnját, a tweedmintás címkeháttértől a lóherés kupakig; a látványosan komolytalan megjelenés részletei azonban valamivel bántóbb híreket is felvonultatnak, amik már-már elbizonytalanítják jóindulatú énünket és a mélyben elfojtott kötekedő kis féreg felé terelnék klaviatúránkat. Ilyen mindenekelőtt a hátcímkén szereplő felsorolás 'pražený ječmen, oves' kitétele a szokásosakon felül, amiket a kiváló slovnik.cz segítségével desifírozva pörkölt árpára és a kissé méltatlan kukoricára zabra bukkanhatunk. Az elsőről igazság szerint nem tudjuk, jó-e vagy rossz, ugyanis az árpát 'árpa' néven régebben az árpamaláta költséghatékony helyettesítésére (csúnyábban fogalmazva hamisítására) volt szokás használni, épp mint a kukoricát napjainkban is (magyar söröknél pl. szinte mindenhol), de a 'pörkölt árpa' formula egyelőre a KK-nak is új, így nem mernénk megítélni, hogy csalni, vagy valamiféle sajátos stoutfűszerként van-e jelen.

Kitöltve egyelőre csak kellemes tulajdonságokat mutat be stoutunk, mint a típusjellegzetes földszerű szag, amit a brit ipar sajátosságai nyomán tőzegesnek szokás nevezni, a vaskos mélyfekete szín, vagy a barnás, tartós hab. Kezdjük visszanyerni bizalmunkat, ami nagy szó egy hozzánk hasonlóan kukoricaaverzív blog esetében, és ráadásul kivételesen nem is lépünk ezzel a gereblye fejére, ugyanis a Stout ízben is meglepően koherens és szórakoztató képet mutat. Fő irányát a lehengerlően erős, hamuszerűen pörkölt, előírásszerű íz mellett némi háttérben kikacsintó virtigli komlósság színezi (ami még így is alig jut szóhoz, és ami egyébként mégoly különböző alapok mellett is kezd a Primátor-franchise minden tagjának védjegye lenni). Az összhatás hitelesen angolszász, enyhe slendriánságában mégis önálló, nem feltétlenül alávalóbb arculatot hordoz, a maga kávézaccos-halványan savanykás végkicsengésében méltó követője a Keltnek, de a hagyományos stoutokhoz (nem mintha a KK-nak túl sokhoz lett volna eddigi pályafutása során szerencséje) képest sem merül el az amatőrizmus végtelen mocsarában, így hangulatosan értelmetlen módon épp annak a Primátornak adjuk a legutóbbi négy kóstolt változat közül a legtöbb pontot, amelyik az általunk legkevésbé kedvelt típust képviseli.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2009. 02. 08.

3 komment

Címkék: cseh fekete barna háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr70931218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.02.09. 12:58:57

a stout és porter sörökbe szokás nem malátázott, de pörkölt árpát belejáccani:)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.06.04. 19:41:46

"Ilyen mindenekelőtt a hátcímkén szereplő felsorolás 'pražený ječmen, oves' kitétele a szokásosakon felül, amiket a kiváló slovnik.cz segítségével desifírozva pörkölt árpára és a kissé méltatlan kukoricára bukkanhatunk."

A google translate viszont az ovest zabként (oat) fordítja: http://translate.google.hu/#cs|hu|oves

Reménykedjünk, hogy ez van benne, jobban passzolna a fajtához.

-kk- 2012.06.04. 21:36:24

@promontor: ...és igaza is van a Google Translate-nek, az oves a zab: cs.wikipedia.org/wiki/Oves

Ki is javítom sebtében.