HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Gold-Rose

2009.08.12. 21:52 -kk-

magyar világos baksör


Mint arra legmegszállottabb olvasóink és a hazai online sörrajongószcéna (kiváltképp pedig ezek metszete) egyaránt minden bizonnyal emlékeznek, tavaly decemberben alapjaiban forgatta fel a magyar sörfőzés minőséglimitjeiről alkotott fogalmainkat a - továbbra is leginkább téesz-melléküzemágnak hangzó nevű - békésszentandrási AGRO-FLOTT szűretlen fekete baksöre, a Black-Rose. Nos, bő fél év elteltével szemlátomást beérett a termékfejlesztés következő stációja is: a - lédús benyalást érdemlő - Csakajósör.hu-n megjelent a dél-alföldi régió sötét állócsillagának világos párja, a fantáziadús módon elkeresztelt Gold-Rose. Még a kötőjel is maradt, valamiért, így új nevezőnk szinte mindenben követi elődjét; a kilencszázalékos alkoholtartalom, a sajátos megjelenés és a felhasznált összetevők mind erős fedésben állnak a két sörben, érdemi klönbséget inkább csak az utóbbiból kimaradó karamell jelent.

Ha már szertelen felületességgel megemlítettük a dizájn kérdését, érdemes kicsit elidőznünk rajta, mert bár már a Black-Rose külcsínye nyomán is üveghangon nyúlt volna bajonettje után a BMF-RKK csomagolási szakirányért felelős tanszékeinek kollektívája; a Gold-Rose-nak még annak brilliáns dilettantizmusát is sikerült némileg továbbcsiszolnia. Ez mindenekelőtt az új - arany - színtéma feketénél nagyobb profizmusfaktorában ölt testet: a clipartos yinyang-rózsaikonban ez lett a fehér háttér komplementere, sőt, a borszerű nyakkapszula feliratát is arany betűkkel szedték, akárcsak fedőelemét - e két utóbbi tétel máskülönben tényleg kifejezetten kellemesen néz ki, legalábbis a KK sörélesztőpárában érlelt ízlése szerint. Hasonlóan a kubikoslendületű előretörésről tesznek tanúságot a címke egyéb új díszítőelemei is, mint az újrahasznosítós vagy a HACCP-logó, dehát ezek már mind olyan dolgok, amikkel csak a lesajnáló összekacsintásra építő, de azért a főzdére büszke, közepesen urbánus gyökerű sörblogíró áll le kötözködni, egyébként semmi jelentőségük nincsen - szemben a kissé őszibúzavetőmagcsomagolás-stílusúan vidámsárga címkealapszínnel, ami elképesztően mókás megjelenést kölcsönöz a teljes palacknak - jó értelemben értve, kivételesen.

Kitöltve elsőként a névválasztás helytállósága igazolódik be, az enyhén borostyán-, de leginkább aranyszín beltartalom meglepően enyhe habzással kerül blogunk poharába, illatában némi alkoholos marcipánt idézve fel leginkább. Íze kevésbé összetett, mint a Black-Rose-é, bár továbbra is izgalmas összhatást mutat: sima világos lagereket idézően malátás, átlagosan komlós alapokra épül fel az édeskés, alkoholos és vaníliás jegyekkel terhelt kellemes, összességében erejéhez képest meglepően hígnak ható bak-arculat. Utóízében továbbra is a simavilágosos és az édesbakos jegyek konfúz kettőssége a meghatározó, meglepetésként minimális késői citrusokkal színezve; összhatásban mintha félúton állna az - úgyis mindenki számára ismeretlen - Saaremaa X és a márkatestvér Black-Rose között. Ez utóbbihoz leginkább a hasonszőrű - az összetevők nyomán minden valószínűség szerint - dextrózos háttéríz közelíti, míg az összhatáshoz csak részben társuló (ugyanakkor nem túlzottan hangsúlyos) erősség és a kétarcú aromakötelék széthúzása inkább távolítja tőle. Magyar viszonylatban természetesen a fenti, némileg igaztalanul szőrösszívű sorokkal együtt is kivételesen jó sörről beszélünk, ami elsősorban az elődjével szembeni relatív különbségek okán szorul csak négy pontra, hiszen máskülönben a hazai főzéseket olyannyira jellemző háttájfun könnyűszerrel feljebb is sorolhatta volna.

Alkoholtartalom: 9 V/V %

2009. 08. 12.

5 komment

Címkék: magyar világos bak békésszentandrás kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr911305967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senderos 2009.08.12. 23:13:41

off

debreceni teszkóban láttam dobozos gösser bockot. eddigi is volt már ilyen kiszerelésben, vagy csak nekem újdonság? mindenesetre ha már ott voltam, beszereztem néhányat:)

SLACÓ 2009.08.13. 01:54:56

@Senderos: már több mint fél éve kapható, bár eddig inkább KAISER'S - ben és CBA - ban láttam.
on:
a Gold-Rose (mindkettő) részemről csalódás volt.

judas 2009.08.18. 11:53:46

Nekem mind a Black, mind a Gold pozitív csalódás volt. A Gold talán tényleg kicsit túl steril, vizesnek tűnt, bár ez talán a pasztőrőzésnek tudható be .?? Szerintem teljesen nyugodtan lehet egy P.Salvatorral vagy egy 16, 21-es Primátorral egy lapon említeni....

Serkoptató 2009.08.18. 14:54:32

Ha egyszer eljutok a Rákóczi útra, akkor beszerzek egyet.
Viszont eddig tipródtam azon, hogy a feketével kapcsolatos véleményemet megosszam-e, nem leszek-e ledorongolva. De judas kommentjéhez kapcsolódva elmondom:

Azzal együtt, hogy a Black Rose valóban kiemelkedik a magyar mezőnyből, és abszolút értelemben is jó sörnek tartom, én azért kissé baltával csiszoltnak érzem. A példaként felhozott Salvator szerintem lényegesen harmonikusabb, kerekebb. A 24-es pedig összetettebb, izgalmasabb.
A BR egy kicsit még nyers, de nagyon jó irány, még finomítani kellene a technológiát. Remélem, lesz kitartásuk a békésszentandrásiaknak!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.09.02. 14:51:47

Nekem az első üveg Gold nem jött be: egyrészt benne van ugyanaz a markáns édeskés vagy nemistudomhogymondjam (talán az a dextróz?) íz, ami a Black Rose-ban, csak ami egy barnasörnek jól áll, az egy világosnak (szerintem) nem, ráadásul valahogy ezen az egy ízen túl semmit nem ad, teljesen szétesik.

Mondjuk nem akarom végleg elparentálni, van egy második üvegem, egy-két hét múlva előveszem.

Serkoptatóval egyetértek a Black Rose kapcsán: valóban sokarcú, sokféle ízzel kecsegtető izgalmas sör, de én is úgy érzem, hogy egy kicsit esetlegesen jönnek ki azok ízek. Mintha nem a "csapatjáték" és a harmónia volna a cél, hanem az ízek vadul versenyeznének, hogy ki tudja jobban megmutatni saját magát.

Kicsit olyan ez, mint egy jól sikerült alföldi házipálinka a maga nyers ízeivel meg egy kifinomult francia konyak.
süti beállítások módosítása