HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Tomislav

2009.12.27. 16:59 -kk-

horvát barna baksör


A Cantillonnal foglalkozó legutóbbi bejegyzés kapcsán igazi balfasz volt drága blogunk: a Smaragd névre hallgató, magyar főzésű zöld sörről szóló bejegyzés_helyére_sikerült odaszerkesztenünk a belga lambic fordulatos kalandjait. Ugyanakkor lusták vagyunk újraírni, mert az béna dolog...     -       és épp itt tartott a KK jelen cikk írásában, amikor elkezdett külső linkeket keresni a Smaragdra, és a találatok között talált egy elfekvő Google-tárolást, így helyre tudta állítani az eredeti cikket is, itt. Ennek köszönhetően a hátralévő bekezdésekben zavartalanul foglalkozhatunk a horvát söripar Ratebeer-zászlóshajójával, az államalapító királyról elnevezett (háhá, nálunk Szent Istvánnak valami jóval kevésbé vállalható jutott csak) Tomislavval.

A Tomislavra vágyó magyar fogyasztó számára a legérdekesebb információ valószínűleg az lesz, hogy Tomislavot nehéz vásárolni, Zágrábban legalábbis. A KK, hosszas próbálkozás után, az Avenija Dubrovnik és az Avenija Većeslava Holjevca sarkán lévő pláza-Konzumban talált végre, előtte kénytelen volt megelégedni az - egyébként nagyszerű és az összes bolt belföldi választékát (minőségben) könnyedén überelő - Pivnica Medvedgrad saját fajtáival. Mindenesetre végezetül eljutottunk a Tomislavhoz is, szép, kora ezredfordulós dizájnú palackjával, valahol mélyen a sztenderd szarhorvátsör-szentháromság (Ožujsko, Karlovačko, Pan) tízméteres polcai alatt.

Mindenesetre bízunk benne, hogy a nemzetközi sörbuzi szubkultúra nem véletlenül adott rá 82 pontot a 100-ból: kibontva sűrű sötétbarna test tűnik elő, kávészínű habbal, erős pörköltmaláta-illattal kísérve, ami meglehetősen hasonlít a tudatalattinkból előúszó 17°-os barna Sarajevskóhoz. Az első kortyokban gazdag, de némileg kiegyensúlyozatlan íz jelentkezik, mellette továbbra is markánsan jelen van a pörkölt jegyeket megjelenítő festő(?)maláta, némileg virágos-stoutos felhangokkal, mely utóbbiak meglehetősen jellemzőek a jobb blakáni sörökre, és nagyon nehéz megfogalmazni, pontosan miben sajátosak - azt kideríteni valószínűleg még nehezebb volna, hogy mitől alakultak ki, de ez legyen a sörvegyészek gondja. Halvány, kellemes sós lehellettel érződik ki az alkohol máskülönben édeskés, egyúttal szerencsésen kevéssé hangsúlyos jelenléte. Összességében kellemesen átlagos kelet-közép-európai bak, tehát kellően testes és erős, hogy népszerű legyen a fetisiszták számára, ugyanakkor fajtársaihoz képest (Dreher Bak, Silva Dark, stb) nem tűnik ki különösen adottságaival: a 'pörkölt kávés', 'sűrű', 'erős', 'étcsokoládés', 'testes' jelzők a fentiek kapcsán is határozottan ismerősnek hangozhatnak. Ettől még persze kellemes téli ivósör, bőven vállalható ízzel - hiszen nem lager, nem pilsner, így már típusszinten sem olyan könnyű elrontani. Ennek megfellően mi és együtt mozdulunk a sörértékelők imént kissé szarkasztikusan leírt torzításaival, és azt mondjuk, hogy négy pont. 

Alkoholtartalom: 7,3 V/V %

2009. 12. 27.

5 komment

Címkék: horvát barna bak négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr431626404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. dodó 2011.08.02. 20:35:04

Ezt szerencsére nem sikerült megkóstolnom, de 7 másik horvát sört igen. 6 napot voltunk a tengerparton.
Mondhatom, igencsak átlagosak. Egyetlen általam kóstolt sör magasodott ki a horvát mezőnyből, az arany Pan (Pan Zlatni). A többiért nem érdemes pénzt adni szerintem. Akkor már itthonról lehet vinni depressziókeltő Ászokat vagy Sopronit... Ha már zavar a napfény és a jókedv. :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.03. 14:24:04

@dr. dodó: köszi a javaslatot, úgyis aktuális Horvát látogatás révén
a Tomislav-ot kóstoltam tegnap éjjel (köszönet jár érte Düsinek) és valóban a kiegyensúlyozatlanság ami jellemző rá. hamar eltűnő, amúgy szép hab, kellemes keserű ízek, de a kibontás utáni 3. kortytól már semmi izgalmas nem maradt benne

Gérard Duchemin 2011.08.04. 09:37:08

@dr. dodó:

"Ezt szerencsére nem sikerült megkóstolnom"

Szerencsére? Hogyhogy? :-)

"Akkor már itthonról lehet vinni depressziókeltő Ászokat vagy Sopronit..."

Azért szerintem még 20-szor inkább az unalmas Karlovačko-t és Ožujsko-t érdemes inni, mint a pocsék, savanyú íze miatt izgalmas Ászokot, és Sopronit. :-)

dr. dodó 2011.08.04. 11:24:17

Drágák és nem nagy számok a horvát sörök. Nyugodt szívvel kihagytam a Tomislavot. 1 fokkal tényleg jobbak a nagyüzemi söreik, mint a mieink, cserébe viszont 50-100 forinttal drágábbak is, ami nem igazán a megéri kategória nálam. (Ászokra és társaira pedig évek óta nem adok pénzt.)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.08.30. 21:10:37

Múlt héten kóstoltam. Hát, nem egy nagy szám.

Amolyan együgyű sör, értsd egyetlen íz dominál benne, ez pedig az étcsokoládé, de az aztán annyira, hogy folyékony csokinak is gondolhatnánk. Na jó, ha nagyon megerőltetem a memóriámat, egyet tudok érteni a "kellemes sós lehellettel érződik ki az alkohol" kitétellel is, de ez mondjuk 7% esetén nem olyan meglepő, legfeljebb a só. A Démon-DreherBak vonal ezzel együtt is jobb, egyebekről nem is beszélve.

Viszont a Tomislav a horvát mezőnyben mégis értelmes választás, mert még is is sokkal ihatóbb, mint a Karlovacko-Ozujsko-Pan lágervonal, ebben legalább nincs kukorica.