HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Berliner Kindl Weisse Himbeere

2010.03.25. 15:38 -kk-

német ízesített búzasör


A KK sokat polemizált korábbi búzasörös cikkeiben a dél- és északnémet típusok közti állítólagos markáns különbségekről, de egy alkalommal sem jutottunk túlzottan messzire, hiszen soha nem volt szerencsénk az utóbbi rendszertani kategória fő képviselőihez, a berlini búzasörökhöz. Így - földrajzi eredettől függetlenül - inkább csak a bajoros iskola különböző elfajzásai álltak rendelkezésünkre az elméletállítás során; és ezen a mai alkalom is csak mérsékelten fog javítani. A Berliner Kindl Weisse ugyanis hiába oszlopos tagja, nevének megfelelően, a berlinibúza-szcénának, a Himbeere (szintén nevének megfelelően) csak 98,8%-ban búzasör, ráadásul abból is a sovány - Schankbier - kiadás; a maradékot édesítőszerekkel, színezékekkel és természetazonos aromákkal terhelt málnaszirup alkotja.

Ennek értékeléséhez persze nem árt tudni, hogy a berlini búzasörök épp azért alkotnak külön altípust, mert a szokásosnál állítólag sokkal savasabbak és csak minimálisan komlósak, ezért elterejdt szokás különféle szörpökkel csiszolni az élükből. Ennek két fő iránya terjedt el komolyabban: a mindjárt kóstolásra kerülő málnás, illetve a - minden bizonnyal sokkal izgalmasabb, de sajnos a KK hútőjéből hiányzó - szagos mügés (Waldmeister). A sima is nagyon érdekes lehet - dacára, hogy pl. az itt látható cikk szerint senki nem issza ízesítés nélkül -, ráadásul újabban a Sörspecialistánál még kapni is, tehát ki kell majd próbálni. Egyelőre azonban csak a pótkerekes, ismerkedő fázisnál tart blogunk, úgyhogy maradunk a málnás kiadásnál.

Amint kitöltjük a mókásan klassziknémet, bújkálókisgyerekes üvegből, elsőként a rózsaszín és ciklámen között játszadozó test, majd másodikként a kissé aszpartamos gyümölcsléillat okoz - nem túl váratlan - meglepetést. Íze első blikkre rendkívül hasonlít az ízesített lambicokhoz: élénk, vad savanyúság, benne lágyabb málnával - de ahogy elmúlik a másodperc, felfeslik a szövet és sorra kezdenek kiérződni a kisebb-nagyobb hiányosságok. A Schankbier-alap folytán nincs teste az íznek, a korty kvázi lyukas; a műszörp-ízesítésből pedig egymás után köszön be a nátrum-ciklamát, az aceszulfám-k és társaik, összességében kissé olyan benyomást keltve, mintha egy neonszínű, százforintos Tesco-üdítőhöz puffasztott kukoricát majszolnánk. Nem jó, de érdekes, és még érdekesebb lenne valamilyen minőségi, kézműves-újraértelmezett kiadásban (mint ez). Legközelebb inkább ilyesmiket keresünk, illetve - ami esélyesebb - a natúr Kindllel kezdünk kísérletekbe, minél hamarabb.

Alkoholtartalom: 3 V/V %

2010. 03. 25.

7 komment

Címkék: német búza ízesített kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr531867951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2010.03.25. 18:17:53

@Mantlesorrow: papír szerint 98,8% hígsör :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.25. 22:20:48

hát az alap változat télleg elég hajmeresztő...

judas 2010.03.26. 09:45:44

A kanadai kézműves rb adatlapján van elásva a kulcsszó: "steeped in" - áztatva, nem pedig szirupokkal "feljavítva"....Engem még a Lindemans-féle szirup-lambikoktól is kiráz a hideg, pedig azok valamilyen oknál fogva nagyon magas pontokat kaptak a ratebeer-en.

-kk- 2010.03.26. 14:07:51

@judas: pedig a sziruplambicok elég kellemesek tudnak lenni, főleg mert nincs olyan virulens adalékízük, mint a BW Himbeere-nek pl.

kerdesek05 2010.08.07. 20:10:43

az ízesített söröknek van egy titkuk. csak az igazán jók érnek vmit.
A legjobb ízesített sörök meg azok, ahol először belecsapolják az "ízt" majd rácsapolják a rendes sört!
süti beállítások módosítása