HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • CsabaCBG: @-kk-: köszönöm szépen. (Azt hiszem, megvárom, míg jóárasítják.) (2019.11.22. 14:45) Soproni Óvatos Duhaj Porter
  • -kk-: @Árpa Jankó: bizonyám, az én szívemnek a fantasztikus Schlenkerlán kívül még a Keesmann volt kivál... (2019.11.19. 14:33) Spezial Rauchbier
  • -kk-: @Árpa Jankó: Könnyen lehet, de elég biztos vagyok benne, hogy a recept is változott időközben - mo... (2019.10.27. 07:02) Primátor Double 24%
  • CsabaCBG: @CsabaCBG: az kimaradt, hogy egyelőre részleges sikerrel, de egyre kevesebb motivációval távol tar... (2019.10.25. 12:02) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és bár a szimpla hidegkomlósnál jobb egy fokkal, nálam olyan 3 pontot ér. Nekem még ... (2019.09.27. 20:46) Dreher Félbarna Hidegkomlós

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (93) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (170) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Ebulum Elderberry Black Ale

2010.03.29. 23:03 -kk-

brit ízesített barna ale


Bár újabban Magyarországon is egyre többfelé találkozhatunk az ízesített sörök sajátos világának különféle képviselőivel, a klasszikus, még fogyasztóibb, még nyugatibb társadalmak tagadhatatlanul előrébb járnak a témában - és ez még akkor is igaz marad, ha elvonatkoztatunk a belga példához hasonló esetektől, ahol az ízesítés lényegében tökéletesen bevett eljárási mód és a legkevésbé sem számít extremizmusnak. Nagy-Britannia ilyen szempontból kiváló illusztráció, hiszen első blikkre nem tűnik valami világjelentőségű söróriásnak (amiben persze annak is nagy szerepe van, hogy ale-alapú ország, emiatt a germano- és bohemofil hazai sörízlés horizontján túlra esik), mégis rengeteg kézműves sörfőzdéje van, tele obskurusabbnál obskurusabb sörökkel. Ilyen téren nem (sem) kell sokáig keresni a párhuzamot a nagy testvérrel, adja magát.

Az ilyesféle, imént leírt brit főzdék közül való a skóciai Williams Brothers is, ahol két fő ágban zajlik a termelés: a kortárs sörök ("contemporary ales") mellett specialitásuk a hagyományosak ("historic ales") gyártása, elsősorban különféle ó-, közép- és kora újkori kelta receptek alapján. A honlapon négy könnyen dekódolható (hínáros, fenyőmagos, bodzás és hangás), illetve egy jelentősebb fordítási kihívásokat ígérő ötödik (ha jól értjük, réti legyezőfüvel és európai fenyérmirtusszal ízesített) ale szerepel a kategóriához sorolva, és bár nagyon érdekes lenne, ha a Grozet nevet viselő utóbbihoz lenne ma szerencsénk, mégis be kell érjük az Ebulumnak keresztelt bodzás kiadással. Az alkalmazott modellnek látszólag ugyan a Pécsi Sörfőzde egyik terméke is megfelel, valójában azonban meglepődnénk, ha a két sör a világon bármilyen hasonlóságot is mutatna: míg az előbbi egy olcsó sörlimonádé, az utóbbi a kerettörténet szerint egy XVI. századi recept rekonstrukciója a Skót-felföld vidékéről.

A kóstolástól már előre félünk, ugyanis az ale-ek világában eleve meglehetősen esetlenül mozgunk, hát még ha azt gyümölcsökkel és kelta receptekkel is megtoldják - valahogy nem fogadnánk nagyobb összegben arra, hogy vállalható mértékben képesek leszünk kiérezni az egyes árnyalatokat az összképből. Lassan mégis sort kerítünk az akcióra; kitöltve meglepő, milyen mélybarna, már-már stoutszerűen feketébe hajló színnel bír - illata viszont nem hordoz érdemi információtöbbletet: tétova, enyhén olajos. Ez utóbbi jegy ízére is áthúzódik, a domináns azonban mégsem ez, hanem az - újfent stoutokat idéző - kesernyés, kissé szénízű pörköltmaláta-vonulat lesz, amit a héttérben egészít ki némi virágos-gyümölcsös, erős beleéléssel bodzával is azonosítható sorminta. Konzervatív, fantáziátlan és tudatlan kontinentális kóstolóként inkább tudati, mintsem érzékszervi úton lesz érdekes - ráadásul mivel a KK a stoutokért sincs kifejezetten oda, az Ebulum szemlátomást nem a mi sörünk. Mindettől függetlenül kellemes és a maga kategóriájában minden bizonnyal hibátlan sör, de a masszívan kormos, emellett olajos és gyümölcsszerű jegyeket épp csak a horizonton lobogtató test kissé töménynek, talán túl intenzívnek tűnik, ami nem biztos, hogy a legjobb alap alternatív ízek meglebegtetésére - mégha az utóízek frontján, illetve sörünk melegedésével jobban vissza is köszön a bodza. Ugyanakkor a hagyományképviselet önmagában legalább plusz fél pont, ha az imént már úgyis magaunkra sütöttük mára a 'konzervatív kóstoló' bélyegét, így legyen három és fél a verdikt.

Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2010. 03. 29.

6 komment

Címkék: brit barna ale ízesített háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr251879526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2010.04.01. 13:37:19

Hú, ezt honnan szerezted ezt a huncutságot?

Ogreface 2010.04.01. 18:59:40

@TonyCaviar: Szerintem még tavaly hozta egy beszerző körútjáról Főzdevadász Bécsből a BIEREREI "szentélyből"...
Ha igen akkor jó sokáig húztad a kóstolását, én már majdnem el is felejtettem. :)
Én simán négy pontot adnék rá.

-kk- 2010.04.02. 00:40:33

@Ogreface: bizonyám, kiváló memória ;) még kb a fele megvan az akkori érkezésnek, hosszú a várólista...

Gérard Duchemin 2010.05.04. 09:10:17

@-kk-: Hogy tudod ilyen sokáig aszalni őket? Nagyon önmegtartóztató vagy, nagy az önfegyelmed!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.04. 16:23:44

nem az önfegyelme sok a kollegának, hanem az ideje kevés a kuvva sok sörhöz képest......legalábbis szerintem.

-kk- 2010.05.04. 16:30:03

@főzdevadász: főzdevadász úr fején találta a szöget.