HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Schorschweizen 13%

2010.04.21. 13:54 -kk-

német szűretlen barna búzabaksör


A KK múlt heti berlini kirándulása nem volt kifejezett siker, legalábbis sörfronton: a Bier-Spezialitäten-Laden-hez egy órával zárás után értünk csak oda; a Brauhaus Südstern (a tippért köszönet TonyCaviarnak) pedig ugyan nyitva volt, de legizgalmasabb művükből, a Südstern XXL-ből már nem tudtak adni (ami pedig a maga 27,6 alkoholszázalékával állítólag a legerősebb olyan sör, ami a tisztasági törvény betartásával készül). Az elkeseredést mindenesetre igyekeztük további kereséssel ellensúlyozni, nem is teljesen sikertelenül: a Kurfürstendamm tőszomszédságába üzemelő híres-neves félluxusáruházban, a KaDeWe-ben a egyszer csak három Schorschbräu-főzet is a szemünk elé került, mint valami furcsa, kerámiaüveges látomás. Ennek értékeléséhez persze nem árt tudni, hogy a bajorországi Schorschbräu meglehetősen egyéni utat követ az ismertté váláshoz: specialitásai az extra erős sörök, nemrégiben épp a hasonló témában mozgó skóciai BrewDoggal kerültek rövid háborúba A Legerősebb Sör Főzője-címért. Ezt ugyan a 41 alkoholfokos  Sink The Bismarck!-kal az utóbbi nyerte meg, a névadás nem volt véletlen: az új rekorder fő célja a Schorschbock 40% überelése volt.

Ez utóbbi példányt ugyan nem tartotta a KaDeWe (persze ha lett volna, sem vettünk volna, mivel egy üveg nagyjából száz euró), ellenben volt náluk 16-os bak, 13-as bak és 13-as búza (mind alkoholfokok, kivételesen) - ezek közül hosszas mérleglés után a búzát választottuk, azon gondolatmenet eredményeként, miszerint a 16-os a nevével megegyező euróba került, amit a KK már sokall, és noha a fennmaradó kettő egyaránt csak kilencbe, a 13-as bak annyira azért nem kemény. Búzából ellenben ritkább élmény kétszámjegyű erősségűeket kóstolni (nekünk a Schneider Aventinus Weizen-Eisbock-ot sikerült csak eddig), így nagyszerű bevezetőként szolgálhat a Schorschbräu sajátos világába. Ezzel a sajátos világgal kapcsolatban talán az a leginkább feltűnő, hogy elsőre nem tűnik fel belőle semmi - a honlap természetesen főhelyen mutatja a negyvenes számot, a kommunikáció vezéreleme is az erősségvadászat, az imázst mégsem jellemzi olyasféle extravagancia, mint ami például a BrewDog-nak vagy az amerikai Flying Dog-nak tipikus sajátja. A Schorschbräu, legalábbis ránézésre, a szokásos német kisfőzdei stílustörvényeket betartva lép ki a normális, általános sörfőzés világából: címeroroszlán, átlagos-elegáns betűk, pasztellszínek... ha a fronton álló óriási tizenhármast Balling-foknak hinnénk, fel sem tűnne, micsoda szörnyeteggel állunk szemben. Legfeljebb a pofás barna kerámiaüveg és az óriási csatos zár szúrna szemet.

A KK persze nem szedhető rá ilyen könnyen és az alkalomhoz illő komolysággal bontja fel a palackot, fenntartásai ellenére jéghidegre hűtve, ahogy a felirat tanácsolja. A kitöltött sör, vicces módon, épp olyan mélybarna árnyalatú, mint üvege, egyúttal teljesen átlátszatlan és szinte hallhatóan sűrű. Ez utóbbi észlelést a kóstolás is maximálisan megerősíti: a Schorschweizen laktató, harapható kortyokban fogyasztható, mely kortyoknak közös jellemzője a kissé diós-olajos alapíz, amelyet némi búzasörösen citrusos frissesség és járulékos édes-vaskos jegyek kísérnek, végeláthatatlan alkoholba áztatva. A szesztartalom sokkal brutálisabban érződik benne, mint mondjuk a legutóbb kóstolt Thomas Hardy's Ale-ben (ami pedig csak egy bő százalékkal volt gyengébb) - nem csak ízében, de fiziológiai hatásaiban is. Két deci után, a szokásos fejnehezülés mellett, némi sajátos füldugulást észlel a KK, mintha épp egy mélyművelésű bányába szállna alá (pedig nem). Erős, terebélyes íz, szinte nulla illat, és bár nagyon izgalmas élmény, mégsem tökéletes: az ízek szövete néhol felfeslik és csak némi fehérzajszerű semmiség marad az alkohol háttereként. Csak néhol, persze, és a fennmaradó részeken kiválóan érvényesül a rengeteg szárazanyag (ami egyébként 25%), a maga sajátosan búzás élével, mégis érezzük, hogy most igazságtalannak kell lennünk és le kell húzzuk az öt pontot. Ezzel együtt kiváló sör, ha valahol a közelébe jutnak, próbálják ki - a KK következő célja egy 32-es vagy 40-es Schorsch becserkészése lesz.

Alkoholtartalom: 13 V/V %

2010. 04. 21.

4 komment

Címkék: német búza barna bak négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr211939839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2010.04.22. 10:49:48

"a KK következő célja egy 32-es vagy 40-es Schorsch becserkészése lesz."

Ühh, de hát az már pájinka, nemde?

Gérard Duchemin 2010.04.22. 10:50:35

Figyu kedves kk, van olyan fotód is, amit a kitöltés után készítettél magáról a sörről?

Ogreface 2010.04.22. 22:06:25

Ebbe és a testvéreibe is szívesen beleharapnék...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.23. 09:31:04

Donner Bock és Donner Weizen néven kóstoltam őket. Olyan nagy különbség nem volt :) hamar leszippantották a habot és nem tudták egyikben sem rejteni az alkoholt