HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • -kk-: @ungert: császár, köszi! (2018.08.10. 11:49) Topvar Premium 12%
  • -kk-: @klagenfurtjeno: Bár személy szerint csak igen minimálisan értek vele egyet, de azt hiszem, értem,... (2018.08.04. 22:41) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • -kk-: @dr. dodó: én nem próbáltam, valaki? (2018.07.22. 17:46) Továrenská 10°
  • bbazs74: Minden csak megítélés kérdése. Az általam korábban kóstolt Borsodi sörökhöz képest a Mester valame... (2018.07.15. 14:12) Borsodi Mester
  • dr. dodó: Jaj, nem is feléd irányuló kritika akart lenni, csak pont ennél a sörnél bukott ki belőlem. Értelm... (2018.06.30. 11:26) Reketye De Molen Collab

Címkék

ale (121) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (133) békésszentandrás (21) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (50) crnagorc (1) cseh (75) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (69) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (88) hárompont (67) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (27) ír (2) ízesített (60) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (45) kétpont (47) kisüzemi (100) kőbánya (17) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) magyar (158) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (40) négypont (110) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (12) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (15) spanyol (2) stout (20) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (267) vörös (24) Címkefelhő

De Molen Hel & Verdoemenis

2010.06.19. 16:15 -kk-

holland stout


Mint az bizonyára feltűnt minden odaadó rajongónknak, a KK júniusban nem volt túl aktív posztoló. Mentségünkre szóljon, ez elsősorban azért történt, mert a számítógép előtti kóstolgatásokat elsodorták az élőben zajló alkoholos kalandok, mint a Cseh Sörfesztivál például, ami remélhetőleg bocsánatos bűn. Igazság szerint még most is enyhe sörtúladagolással küzdünk, így - undorító módon, egyébként - konzervből fogunk dolgozni. A munka alapanyaga egy nagyjából két héttel korábbi élmény lesz, amikor szűkkörű kóstolásra feláldoaztunk kettőt a Csakajósör.hu által behozott De Molen-sörök közül, nevesül a Bloed, Zweet & Tranen-t, illetve a mai cikkben részletesebben is bemutatni kívánt Hel & Verdoemenis-t.

Mindkét sör meglehetősen erős példány, ráadásul egyaránt 0,75 literesek is, tehát erősen szükség volt a kóstoló társaságra - így ráadásul a Hel & Verdoemenis kibontásakor is hálás közönsége lehetett a KK-nak, amint a legkülönfélébb módokon próbálja elhárítani a spanyolviasszal fedett drótos parafadugó alól elemi erejű túlnyomással előtörő, markáns színű stout okozta kataklizmát. A további élményekről hamarosan, addig is egy pillanatra elkanyarodnánk inkább afelé, miért is költöttünk ekkora nagy valag pénzt két, (legalábbis számunkra) korábban tökéletesen ismeretlen sörre. Első válasz: természetesen sznobériából - aminek furcsa dizájnja van; olyan szavak köthetőek hozzá, mint a "régi" meg a "kézműves"; és még sokba is kerül, arról proletár gerincvelői reflexszel egyből azt sejti blogunk, hogy nagyon jó. De ha mégsem, akkor meg azért érdemes kipróbálni, mert más biztosan nem teszi meg, és akkor mi ennyivel is különlegesebbek leszünk. Ilyen érvelést viszont önmagának sem szívesen vall be az ember direkt módon, ezért kerestünk egy valamivel legitimebb kamu-magyarázatot is: eszerint a De Molen sörfőzde egy nagyon egyéni és érdekes söröket (és dizájnt) produkáló egység, melynek termékei a Ratebeeren is igencsak magas pontozásokat érnek el, és a fentiek együttállásaként a megismerés élményére váró sörblogírónak szinte kötelessége kipróbálnia a söreiket. A Hel & Verdoemenis (ami egyébként, minimális nyelvérzékkel is kikövetkeztetően, annyit jelent: "pokol és kárhozat") például száz pontot ért el, az ilyenekbe muszáj belekóstolni, még akkor is, ha százszámra is fordulnak elő hasonló minősítésű sörök a Ratebeeren.

Színe sötétbarna, szinte feketébe hajlik; illatában elképesztő intenzitású komló jelenik meg. Habja kemény és szintúgy barna, relatív (és erejéhez képest meglepő módon) tartós. Az IBU-ként emlegetett nemzetközi keserűségegység-skálán 99-et ér, ennek megfelelően majdnem olyan keserű és töményen komlótobozízű, mint a végképp extremitásszámba menő Sink The Bismarck! volt pár héttel ezelőtt - de a Raging Bitch-től sem áll messze ilyen téren, még ha egyébként teljesen más típusok is. A Hel & Verdoemenis ugyebár nem IPA, hanem stout, ennek megfelelően a virulens komlókeserűség benne csak extra, ami mellett további alapjegyek is bőséggel megférnek. Ilyen mindenekelőtt a kakaóbabszerű pörkölt maláta, ami (lévén nem sima, hanem imperial stout, legalábbis a szakértő nevezéktan szerint) nem csak a száraz-földes Guinness-vonalat, hanem a telt, alaposan összepörkölt árpamaláta vaskos és kesernyés vonásait is szívesen képviseli. Utóízében előbújik a tekintélyes alkohol, majd még mindig sok komló, némi kiérezhető élesztősséggel. Eddig is igyekeztük hangsúlyozni, de miután a KK-nak már a három deci is ízsokk-közeli élményeket hozott, nem lehet elégszer: a Hel & Verdoemenis - amellett, hogy különleges és finom - durván tömény. De tényleg.

Alkoholtartalom: 10,2 V/V %

2010. 06. 19.

6 komment

Címkék: ötpontos fekete holland barna stout

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr942093869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.20. 05:12:30

már ne haragudjatok, de ez a sör, sokat tapasztalt mivoltomat is térdre kényszerítette...nagyon egyben van, nagyon tudja mit akar, nagyon tudatja is, mit akar- Igazi sörremekmű....és maradt egy palackkal...csak nehogy megvegyem magam elől...

judas 2010.06.20. 14:42:16

EBU skála szerint 99, nem?

-kk- 2010.06.20. 17:55:32

@judas: valóban. fel sem tűnt, hogy van ilyen. de a wikipedia szerint kvázi mindegy: en.wikipedia.org/wiki/European_Bitterness_Units

Harald hardrode 2010.06.22. 18:05:38

Sokat hezitáltam, amíg megvettem ezt a példányt, előtte kikértem főzdevadász véleményt, és, amire ő azt mondja, hogy ennyire durván jó...Adni kellett neki egy esélyt. Most még áll, a döntőig...

Helga_ 2010.07.09. 11:33:44

Hűű, nagyon bíztatóakat írtok róla!

Harald hardrode 2010.12.25. 15:53:06

Vulgáris leszek: ez a sör egyszerűen kurva jó! Nem lehetne belőle még szerezni?