HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Mikkeller Beer Geek Breakfast

2010.08.06. 23:21 -kk-

dán ízesített stout


A sörbuziskodás alapvetően nem számít a különösebben költséges hobbik közé, főként ha Magyarországon űzi az ember: lényegében semelyik itthon kapható sörért nem kell 1000-1200 forintnál többet fizetni. És még az említett összeg is legfeljebb néhány trappista apátsági sörnél fordul elő - pénzköltési faktort maximum a kis főzdékhez utazgatás jelenthet; vagy ha ne adj'Isten külföldről próbálunk meg vásárolni. Nos, ettől a héttől a Csakajósör.hu egy kicsit színesítette a képletet, tízféle kézműves dán sör behozatalával, amelyek ára már az 1300 és 2800 forint közötti tartományt karcolgatja. Ez utóbbi ár pedig már a KK eddigi legdrágább importjai szintjét jelenti (mint a német Schorschweizen, például). Igaz, ugyanitt már pár hónappal korábban is lehetett találkozni hasonló burzsoá tételekkel, mint a háromezer körüli (de 0,75-ös) De Molen-ek; sőt, az extrém drága Westvleteren is budapesti boltból érkezett, mégis úgy érezzük, a mostani szállítmánnyal érkezett el az igazi, keményvonalas sörsznobéria az országba. Persze ez blogunkat a legkevésbé sem zavarja, sőt, hiszen a drága dolgok (szerencsés esetben) különlegesek is szoktak lenni, a különleges söröket pedig kifejeztten kedveljük, így hamarjában sorra kerítettünk egy példát a dán kézműipar háza tájáról is.

Ez a Mikkeller nevezetű intézmény egyik imperial stoutja lett, a zabbal (oatmeal stout) és ínyenckávéval (?) ízesített Geek Breakfast, ami közeli ismerőse egy márkatársának, a Geek Brunch Weasel-nek. Ha jól emlékszünk, ez utóbbi sör még az Index címlapját is megjárta, mégpedig a bulváros sörhírekre kihegyezett Pivo blog révén - bár a kommentek alacsony száma alapján valószínűbbnek tűnik, hogy tévedünk. Kikerülve ugyanis biztosan népszerű témává vált volna, lévén, sima kávé helyett az úgynevezett Kopi Luwak-kal ízesítik, amely egy közönséges pálmasodró elnevezésű dél-ázsiai cibetmacskaféle bélcsatornája segítségével készül. Ez közelebbről annyit jelent, hogy az állat kiválogatja és elfogyasztja a különlegesebb fajta kávébabokat, majd azok húsát leemésztve a magokat kiüríti, melyeket a gourmet-ellátó bérmunkások összegyűjtenek és a továbbiakban az általános kávésztenderdek szerint feldolgoznak. Az így készült kávé állítólag csészénként 50-100 dollár, ennek megfelelően a Geek Brunch Weasel is az árlista felsőbb részeiben foglal helyet, a Csakajósörnél például 2800 forint. Ennyit a KK épp sajnált egy üveg sörre, illetve a gyártási módot illetően is győzködünk kell még egy keveset magunkat, így beértük a sima verzióval, a Geek Breakfast-tal is.

Nem biztos, hogy sokat vesztettünk, hiszen a Ratebeeren például ez utóbbi - stílusukon belül nézve - egy ponttal jobban áll (nem mintha olyan óriási különbség lenne a 99 és a 100 között), ellenben egyre kíváncsibbak lettünk az élményre, így máris a kóstolás következik. Kitöltve közel olajfekete, egyszersmind átvilágíthatatlanul sűrű. Illata karekteres (mindenekelőtt kávés), mégis meglepően légies, főleg az észrevehető virágosabb, gyümölcsösebb vonulatoknak köszönhetően. Íze lassan bomlik ki, nagyon lassan, de amikor végre kellően lecseng a száraz, hamuvá pörkölten keserű stout-él, mögötte egészen kellemes mikrovilág bontakozik ki. Fő elemét természetesen a kávé adja, amiről viszont kifejezetten nehéz megtalálni, hol kezdődik, és hogy ahhoz képest hol ér véget a meghatározó pörkölt maláta. A zabról - korábbi és/vagy alaposabb tapasztalat híján - nehezen tudjuk eldönteni, milyen szerepet játszik a sörben. Mindenesetre esélyes tippnek tűnik a korty elején kibomló szál, amely a maga enyhén savanyú, enyhén gyümölcsös jegyeivel erősen emlékeztet a búzamalátára, így önhatalmúlag minden más avantgárd gabonára is érvényes utalásnak bélyegezzük. Ráadásul még egy halovány édes ízjegy is megjelenik, épp mint minden olyan Magyarországon ismert ételben, amihez a zabnak bármiféle köze is van - noha a linkelt Wikipedia-lap szerint a sört a zab épp hogy keserűbbé teszi.

Bármennyire is szeretnénk, a kávé-komponens kapcsán nem tudunk hasonló terjedelemben okoskodni: egyrészt a KK éves kávéfogyasztása nagyjából az éves Kőbányai-fejadagunkhoz mérhető, másrészt - sajnálatos módon - az internet sem siet segítségünkre és még a Mikkeller saját honlapja is csak annyit ír, hogy "gourmet coffee". Így viszont már csak konklúziót vonni marad lehetőségünk, például úgy, hogy noha még mindig nem a stout a kedvenc sörtípusunk, a Geek Breakfast képes nehéz, telt ízeket kombinálni és harmónikus egésszé ötvözni; mindeközben mégsem válik túl nehezen ihatóvá, sem túl komolytalanná. Érdekes ízvilággal bír, ugyanakkor nem tér el érdemben a típus megszokott jellegzetességeitől (helyette apró, elrejtett distinkciókkal operál), így annál mindenképp kevésbé virtuóz élmény, mint az ára alapján feltételeznénk. Dehát a hasonló feltételezések úgyis mindig tévesek.

Alkoholtartalom: 7,5 V/V %

2010. 08. 06.

22 komment

Címkék: fekete barna dán stout négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr182204639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.08.07. 16:02:01

A Peroni mennyibe kerül? Vett már olyat valaki? És milyen, érdemes?

indapass90210 2010.08.07. 16:47:34

20 dollárért bárkinek szívesen szarok egy csészére való kávét. Különleges igényeknek is eleget teszek, az érlelés időtartamát kefir hozzáadásával tudom szabályozni.

Egyébként ki volt az első, aki kipróbálta makiszarból a kávét?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.08.07. 18:06:04

ez lázítás. ennyi pénzből hány aranyászok + talponállós kávé jön ki?!
:D

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.08.07. 18:20:35

@klarky: Elég sok helyen megtalálható, asszem 255 ft 0,33-as üveg.

@szamárfül/pável: :D Összeöntve milyen fincsi lehet:DD

sbarrett 2010.08.07. 22:01:05

A sör feladata kizárólag a szomjoltás!

farkamatvakarva 2010.08.07. 22:32:54

mi a fasz kerül ennyibe egy sörön?

Landmannalaugar 2010.08.08. 00:42:02

klarky: ceges karacsonyi bulin ettol basztam be ugy,hogy majdnem megkertem baratnom kezet hazafele,szerintem egyebkent nem jo,de ennek ellenre draga es mivel a ceg allta a buli koltsegeit ezt fogyasztottam. abban az esetben ha te fizeted,nem javasolnam ugyan ezen penzert kapsz sokkal jobb innivalot!

proton1701 2010.08.08. 01:15:14

Szuper az írás. Gratula. A sör biztos finom de tőlem ott fonnyadna el a polcon mert ennyit nem adok érte pedig lehet , hogy finom...

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.08.08. 07:16:54

@sbarrett: Ez már rég rossz, ha így gondolod...

Ogreface 2010.08.09. 13:23:58

@sbarrett: Tévedés, az a víz feladata.

szanisz 2010.08.09. 15:31:18

@Ogreface:

Az alkohol miatt a sör amúgy a közhiedelemmel ellentétben erre nem is jó, ez illuzió, a szomjúság érzetének átmeneti elnyomása..

Viszont egy jó sör tápláló, laktat inkább, mint szomjat olt, bár rövid távon az ember így érzi,és hát issza szomjúságra is, biológia ide, vagy oda:D

Ogreface 2010.08.10. 18:00:11

@szanisz: Minden alkoholos ital dehidrálja a szervezetet, azért okos aki három - négy korsó sör után mindig iszik egy nagy pohár vizet is. Hagy röhögjenek a többiek, az nevet igazán, aki utoljára nevet. Tovább bírja és másnap sem lesz annyira "beteg". A legnagyobb kánikulában a legjobb választás a laza, hideg fröccs vagy a meleg tea. A sör pedig bármikor... :)

Gérard Duchemin 2010.08.11. 08:59:23

@klarky: A perroni 250 Ft, elég gyenge, de egyszer meg kell próbálni, és ez az ár nem magas.

Gérard Duchemin 2010.08.11. 09:16:48

@Dövan: Az kérem nem maki, hanem cibetmacska. Akkora a különbség köztük mint a teve és a bálna közt, illetve nagyobb. :-)

54ezer forint 2010.08.17. 15:18:35

Ne haragudj hogy ide írom, nem találok rá jobb helyet. Ma találtam rá erre a remek blogra, de észre vettem egy hiányosságot.

A sima Arany Ászok sörről még nincs fent a véleményed, pedig szerintem ez a sör jelentős a magyar piacon.

Ogreface 2010.08.17. 22:15:15

@54ezer forint: De csak a gyártott és eladott mennyisége a jelentős, a kulináris értéke viszont enyhén szólva is igen jelentéktelen.

54ezer forint 2010.08.17. 22:47:37

@Ogreface:
idézek magamtól:
"ez a sör jelentős a magyar piacon."
Piacon az a jelentős amiből sok fogy. Amit alig vesznek de jó minőségű az a piacon nem tölt be jelentős szerepet.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.08.20. 10:44:21

@54ezer forint: ettől azonban nem válik jó sörré. vélhetően kapna 1,5 pontot KK-tól, ezzel nem vagyunk sokkal előrébb. azt már így is tudjuk, hogy a legnagyobb volument az olcsó (vagy akár prémiumnak nevezett) pancsolt cuccok viszik el

Harald hardrode 2010.08.20. 20:07:23

@54ezer forint: A piacon nem csak az jelentős, amiből sok fogy. Mert teszem azt, ott a tactical neutrical pingvin. Nem fogy belőle túl sok, mivel eleve nem gyártottak túl sokat, de annak az ára már tényleg csillagászati, így jóval kevesebb eladásával is hatalmas profit szerezhető. Meg tegyük fel, hogy x márkárjú sör ára=1millio forint/palack. Eladok belőle ezret, mert vannak sznobok, akik megveszik. Na akkor melyik is a jelentős sör? Amúgy meg a piac leszarja a jelentős szót, a kulcsszó a kereslet kínálat.
@farkamatvakarva: segítek: a készítési eljárása, a jövedéki adó, az import, a nyersanyag, a nyereség. Minek szólsz bele, ha nem értesz hozzá? Miért gond az valakinek, ha vannak sör sznobok is? Bornál a 3000forintos palack a "már talán" jó kategóriába tartozik sok helyen. Ez meg itt a talán egyik legjobb.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.08.23. 21:15:57

@54ezer forint: Van egy csomó ilyen "jelentős" dolog a magyar piacon az Ariel mosóportól kezdve a Pedigré Pal-ig...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.09.01. 10:25:50

attól jelentős, hogy sok fogy belőle...
na ez a legszomorúbb, hogy van, aki ez alapján sorolja be csak, hogy mi jelentős vagy mi nem.
szerintem ez a sör minőségében jelentős, nem a mennyiségében.
Az AranyÁszok abban jelentős, hogy megmutatja, miként lehet egy olcsósított, nulla értékű szarsört sokkal magasabb áron, mint amit megérdemel, tömegesen eladni a mindenhol hazudozó marketing eszközeivel. És hogy mitől szarsör?
1. a legfontosabb, hogy nincs íze, szaga, egyéni jellege
2. a gyártástechnológiája:
-rengeteg pótanyaggal készül(kukoricagríz)
-töményre főzik, hogy kis helyen, de hamarabb erjedjen. Ez azt vonja maga után, hogy sokkal magasabb a balling foka, mint amit a végén megkapsz, ezt úgy érik el, hogy a palackozáskor széndioxiddal dúsított vízzel higítják vissza a megfelelő koncentrációra
-gyors érlelés: az egyetlen szempont, ami befolyásolja a sör kiadásást, az a diacetil megfelelően alacsony mértéke. Ez egy olyan vegyület, ami az erjedés során keletkezik, de az ászokolás alatt az élesztő ezt is elfogyasztja. A diacetilnek nagyon nem sörhöz illő íze van, ezért kell redukálni.
Semmi más nem motiválja az ilyen termékelőállítást, mint a költséghatékonyság és a profitmaximalizálás.
És akkor kijön egy AranyÁszok félbarna. HAAHA!!!
Tényleg elhitte valaki, hogy a Dreherben főznek külön ezért félbarna sört?

szanisz 2010.09.01. 15:22:32

@főzdevadász:

Régóta nézem semmibe az ászokot, de azért mondtál új dolgokat. A töményre főzést Balling-fok skálán hogy kell elképzelni? Mennyire töményről hígitják vissza?