HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Anchor Porter

2010.10.11. 23:24 -kk-

amerikai porter


Még bő két évvel ezelőtt találkoztunk először a kaliforniai Anchor sorfőzdével, az amerikai kézműves sörreneszánsz egyik ősképével, amely egyrészt még a XIX. században nyitott meg, másrészt már a hetvenes évek legeleje óta főzi a különlegességeket az akkor még a mainál is jobban tömeglager-dominált (ld. Bud) Egyesült Államokban. Említett első sörünk tőlük a helyi specialitásszámba menő Steam Beer volt, legjobban ismert zászlóshajójuk talán mégis inkább a Liberty Ale, ami ma már Pesten is kapható - noha 2008-ban még nem mertünk volna erre nagyobb összegben fogadni -, az Old Foghorn nevű "árpaborral" (ez magyarul borzasztó hülyén hangzik) együtt. Igazság szerint mindkettőt kóstolta is blogunk, csak lusták voltunk írni róluk; de Önök ezzel nem maradnak le semmiről, hiszen egyrészt a Csakajósör.hu révén személyesen is bármikor pótolhatják az élményt, másrészt a Folyékony Kenyér blogon beszámoló is született róluk (itt és itt).

Sőt, olvasható ugyanott cikk mai témánkról, a Porterről is (ami szintén kapható itthon), csak egyelőre nem merjük elolvasni, nehogy elrontsuk magunknak a meglepetést. Ehelyett a porter mint stílus témáját tervezzük röviden körbejárni: erről ugyan esett már valamennyi szó a blogon, sőt, írtunk több sörről is, amelyek ide sorolják magukat, mégis igen könnyen zavarodhat bele az egyszeri sörkóstoló, mi porter és mi nem. Porterként említettük például - önmeghatározásukat idézve - a Primátor Double 24%-ot (ami inkább talán duplabak lehet), a Lausitzer Porter-t (ami inkább valamilyen behatárolhatatlan, beteg őrültség), a Flying Dog Gonzo-t (ami az "imperial porter" címkét költötte magának, tehát megintcsak nem szimpla porter), de a Baltika porterjét is (ami szintén közeli találat, lévén ún. balti porter) - de a szótár szerinti, hagyományos porterdefiníciónak megfelelő sörrel eddig nem nagyon találkozhattunk. Ez a definíció pedig valami olyasmi lenne, hogy felső erjesztésű, a stoutnál lágyabb ízvilágú, visszafogott alkoholtartalmú fekete sör (ale), értelemszerűen alaposan megpörkölt malátával.

Ezen utolsó jelzőt hamar oda is ítélhetjük az Anchor porterének, illatában leheletnyi pörkölt kávét és vaníliarudat társítva a színhez. Íze valóban nincs messze a stoutoktól megszokott jellegzetességektől, mégis érezhetően más - és ezek közül egyből egy igencsak szőrszálhasogató példát hozunk fel, nevesül hogy a tőzegesen száraz keserűség helyét valamilyen szervesebb, fagyökereket idéző vonulat váltja fel (nem mintha az említettek bármelyikét kóstoltuk volna persze, de aki találkozott már Guinnesszel, talán sejti, mire gondolunk). Íze általában virágosabbnak hat a Nagy Antagonista Típusra jellemzőnél, az étcsokoládésra pörkölt jegyek közé mézes aszalt gyümölcsök halovány futamai, a kortyok végén a malátakeserűség pillanatnyi cseresznyeszerű, savanyú zárásai fúródnak be, majd a végén mindent elönt a bőségesen adagolt, ivás közben mégis szinte észrevétlenül a háttérbe szoruló komló. Selymes test, puha hab, kellemes íz.

Alkoholtartalom: 5,6 V/V %

2010. 10. 11.

9 komment

Címkék: amerikai fekete barna porter négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr642364245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2010.10.12. 14:50:24

Lábjegyzet: A Primátor Double valójában balti(c) porter, csakúgy mint a Baltika Porter (minő meglepetés ez utóbbi:).

Persze ezek a mesterségesen meghúzott határvonalak elmosódhatnak, és a duplabak kategória nincs olyan messze a balti portertől, amelyet ugyanúgy erősre főznek, ugyanúgy alsóerjesztéssel (legalábbis a legtöbb kelet-európai balti porter alsóerjesztésű, a Primator söre is).

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.12. 18:22:33

@szanisz: ízre még inkább vmi bakfajta jut az ember eszébe

szanisz 2010.10.13. 17:06:12

lengyel portereknél is ezt éreztem néha..kár, hogy nem látunk bele jobban a technológiai részletekbe, nem lepődnék meg, ha a balti porter és mondjuk egy duplabak között alig lenne különbség a gyártás során

sbarrett 2010.10.14. 22:56:34

Nem idevág, de túl vagyok életem első 5-5 sörös vak sörfelismerő versenyén. 17-14 arányban nyertem! :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.15. 13:37:18

@sbarrett: én megnéztem, és az üres értékelő táblát kaptam

sbarrett 2010.10.15. 21:08:21

Igen, ez az üres űrlap. Sajnos a kitöltöttek nincsenek most nálam.
Röviden az egészen egyszerű, és laza játékszabályokról:
- fejenként öt, fél literes tetszőleges csomagolású sört vásároltunk mindketten (puszta véletlenségből az én söreim egytől-egyig üvegesek voltak, míg a kostolótársamé kivétel nélkül dobozos) :)
- megszabtuk az értékplafont, 1500,- Ft volt a felső határ, természetesen a betétdíjakkal együtt ezt túl lehetett lépni, külön-külön nem volt árlimit
- közösen megegyeztünk, hogy egy barna sörnek szerepelnie kell a listában
- pénzfeldobással sorsoltunk, hogy ki kezd, és felváltva sorsoltunk, a sorrend tetszőlegesen választható volt, ám a barna sört a végére hagytuk
- a épp kóstoló szemét csak a sör megnyitásakor és a kiöntéskor kötöttük be (a fülünket nem dugtuk be), utána üveg eldug, míg teljesen ki nem töltötte az értékelő/tippelő ívet
- két pohár volt, tehát az épp sorra kerülő sört két felé osztottunk, az is ivott, aki kóstoltatott
- az űrlap egy szubjektív részből, és magából a verseny szekcióból állt
- szubjektív rész: pontozás 1-10 (íz, illat, szín, hab, zamat), valamint az "egyéb megjegyzések" oszlop
- amit pontoztunk: konkrét márka eltalálása (tipp1: 5pont, tipp2: 2pont, tipp3: 1pont); gyártó/ország (2pont); alkoholtartalom tizedes pontossággal (3pont)
- egy fordulóban, tehát egy sörrel maximum 10 pontot lehetett elérni, tehát maximum 50 pont érhető el a versenyen
- a konkrét márkánál értelemszerűen: ha pl. Soproniról van szó, akkor külön írni kellett, hogy 1895/sima világos/ciklon, stb.

sbarrett 2010.10.15. 21:16:51

@Mantlesorrow: Ha valami nem tiszta, nyugodtan kérdezz! ;)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.10.16. 09:31:43

Nahát, én tegnap este kortyolgattam el egy palackkal és valami fenséges!

A hab csodálatosan krémszerű, mind állagra, mind ízre.

Az nedű íze meg tényleg valami igazán izgalmas keveréke a markánsan keserű komlónak és a benne bújkáló kávés, csokis, fűszeres, helyenként gyűmölcsös aromáknak!

Nálam csillagos ötös.