HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Saranac Pumpkin Ale

2010.11.03. 23:58 -kk-

amerikai ízesített ale


A KK ugyan nem rajong túlzottan az angolszász importünnepekért, mégis be kellett látnunk, hogy sem a halottak napja, sem a mindenszentek nem kötődik túlzottan a sörkóstolás műfajához. A már itthon is közhelyessé érlelt töklámpásokkal teli Halloween viszont igen, például a New York-i Saranac sörfőzde sütőtökös-fűszeres söre révén; így ha már egyszer igyekszünk aktuálisak lenni, kénytelenek leszünk megelégedni ezzel. Nem mintha ez különösebb problémát jelentene blogunk számára:  zöldséges sörökre már régóta fáj a fogunk, így nem sokat haboztunk, amikor a prágai Zlý časy-ba lépve - és a 24 cseh kézműves csapolt és sok tucat egyéb egzotikus üveges sör keltette szívritmusugráson túl - megláttuk az említett palackot is. (Egyébként a szomszédos, Pivkupectví nevű sörboltban további több száz olyan sör várta pénztárcánkat, amire az egyszeri magyar sörbarát legfeljebb nedves álmaiban gondol, de ez már egy külön történet.)

A Saranac honlapja szerint a sört a sütőtökön kívül még fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér és vanília ízesíti, alapja 13 Balling-fokos félbarna ale. Ratebeer-értékelése nem túl erős, pillanatnyilag 41 pont, amit elméletben foghatnánk ugyan arra, hogy lévén kissé obskurus ízesítésű, még legjobb formájában sem felelne meg a sok finnyás sörbuzeránsnak - de mivel igen hasonló sörök drámaival jobb pontszámokkal is szerepelnek az oldalon, kénytelenek vagyunk egy kicsivel mérsékeltebb álláspontot kialakítani. Például hogy esetleg nem a sütőtökös sörök királyát sikerült bezsákolnunk Prágában, csak a középmezőny aljáról valamit - ennek megerősítésére pedig, mint mindig, most is csak a kóstolás marad.

Illatra egyelőre sült tök és vanília ül fel az ale-alapra, összességében a belga farókhoz - kandiscukros lambicokhoz - hasonló hatást keltve. Ezzel eddig nem is tér el túlzottan attól, amit látatlanban tippeltünk volna, ízre mégis határozottan meglepő eredményeket tud felmutatni. Az összetevők listája, illetve a nyakcímke "as enjoyable as pumpkin pie" hasonlata nyomán ugyanis valamiféle édeskés, karácsonyi fűszerezésű, krémes karaktert képzeltünk el, míg a valóságban a Pumpkin Ale elsősorban és mindenekelőtt cider-szerűen és egysíkúan fanyar, utóízében pedig forraltbor-fűszerkeveréket idéz. Ráadásul a selymességtől és a testességtől is egyaránt távol áll: míg az előbbitől a markáns oldott szénsavtartalom, az utóbbitól a meglepően rövid ízélmény távolítja el - az imént említett két faktor együttesen is csupán néhány pillanatig tart, utána csak a halvány amerikai komlóval tarkított posztfahéjrúd-szájíz marad, ami valamelyest egy kiáztatott Earl Grey-filterre emlékeztet. Valószínűleg ott siklottak félre az elvárásaink, amikor a paraméterekből valamiféle karácsonyias sörre asszociáltunk, míg a Saranac inkább a késő őszt próbálja idézni hangulatban. Ez működik is valamennyire, csak sajnos a nyálkás, letapadt levelek, a reggeli ködszitálás és a metsző szél mind olyan dolgok, amelyek - legalábbis a KK számára - nem tűnnek túlzottan kívánatosnak, így a hozzájuk való asszociációs kötődés sem sül el a legjobban. És ha már sem íz-, sem hangulattéren nem bizonyul erősnek, nem marad más, mint a "gyenge" verdikt, persze csak az amerikai kézműves szcéna kontextusában értve, hiszen úgy általában nem rossz sör, sőt, még egzotikus is, csak a koncepció nem mutat sajnos túl önmagán. Az értékelések alapján ez egyébiránt sok Saranac-sörrel lehet még így: ha véletlenül találkoznak velük, körültekintően válasszanak.

Alkoholtartalom: 5,6 V/V %

2010. 11. 03.

27 komment

Címkék: amerikai ale félbarna ízesített kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr972421406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.04. 18:15:59

én alábbit kóstoltam
www.ratebeer.com/beer/hofstettner-kurbisbier/21148/
de már csak jövőre főzik újra, és ez sem kapott túl magas pontszámot

dr. dodó 2010.11.05. 08:23:48

Maradok az európai söröknél. Azokból is van pár ezer fajta. Meg az európai ünnepeknél. Meg a sörízű söröknél.

Gérard Duchemin 2010.11.06. 12:32:43

Mit jelent az, hogy sörízű sör?

-kk- 2010.11.06. 13:39:30

@Gérard Duchemin: nehogy azt mondd, hogy neked nincs a fejedben valamilyen sztereotíp őskép róla :)

sbarrett 2010.11.06. 23:13:47

Ez a sör mennyire üt?

-kk- 2010.11.07. 09:22:20

@sbarrett: nem igazán (sem ízre, sem alkoholra)

dr. dodó 2010.11.07. 20:29:38

Nos, nálam a 'sörízű' sör az malátás, komlós ízt jelent. Nem pedig élesztőt, kakaót, gyümölcsöt stb.
A búzasör esetleg lehet savanykásabb.

Borban is azt szeretem, ha szőlőíze van, és nem meggy, eper, ananász, vanília, barrique stb.. Sörben is szép tiszta malátát és komlót keresek. Az sem baj, ha a habja odaragad a bajszomra. :) És nem eszik össze, mint egy Kőbaltának.

ger. duchemin 2010.11.08. 09:05:01

@-kk-: De van. Csak azt is tudom, hogy a "nem sörszerű sörök" is valódi, igazi sörök, ha jók. De ha nem jók, akkor a sörszerű sörök (pl. Arany Ászok) sem sörök, hanem vizeletek. És én ezt a hozzáállást hiányolom a magyaroktól. Pl. a magyar kenyerek zömét nem szabadna kenyérnek hívni, míg pl. egy nagyon különleges, de jó diós barna kenyeret igen. Mert használható arra, amire való. A magyar sörök többsége pedig csak a csapba öntésre használható, arra meg kár pénzt adni, legalábbis szerintem.

ger. duchemin 2010.11.08. 09:08:23

@dr. dodó: Te tévesen hiszed azt, hogy amikor a sörítész szakember odaírja a papírra, hogy vaníliás de tőzegszerű aroma, akkor az az is. Az, de nem az. :-)
Meggyőződésem hogy fogalmi zavarban vagy.

(A borbírálók is leírják a meggy, eper, ananász, vanília szavakat, méghozzá olyan borokra, melyeket szeretsz, mert igazi szőlőízűek) (ezek felhangok, melyeket nem kell komolyan venni, de ha akarod, nagyon is komolyan kell venni)

-kk- 2010.11.08. 09:15:03

@ger. duchemin: szép okfejtés, eltaláltad szerintem a dolog lényegét.

szanisz 2010.11.08. 13:05:12

@ger. duchemin:

Ehhez még hozzátenném, hogy ezek a szürreálisan elszállt, mégis szórakoztató leírások a KK-nál, vagy akár egy borra specializált blogon azért van tele nem "odaillő" jelszőkkel, mert ha már sörökről (vagy borokról) beszélünk, fel kell őket címkézni, a legkisebb különbségeket felnagyítani, más kajákhoz, gyümölcsökhöz kötni, különben nem lesz túl egyedi egy leírás.

márpedig egy jó sör sokszor egyedi, és ezt csak képzavarokkal lehet visszaadni ilyen esetekben. Ha van egy kis vaníilás felhang (ami lehet teljesen szubjekítv) , vétek nem lenne nem beleírni, hiszen akkor miérrt írunk az amúgy nyilván malátás, komlós léről.

A felhang szó azért találó, mert áll az analógia a zenei felhangokkal.Nem dominálnak, de meghatározzák a frekvenciát, a hangot, ami csak a fejedben létezik, és nem "ott kint a világban", csakúgy mint egy íz.

dr. dodó 2010.11.08. 19:25:32

Úgy tűnik, többek szemében túl egyszerű vagyok. :) Azért én megmaradok az utó-piámnál, és borízű bort meg sörízű sört keresek zavaró 'felhangok' nélkül. Akármilyen jó is a vanília, a tőzeg meg a többiek. Mert valljuk be, hogy a legtöbbször ezek a felhangok dominálnak, és ritka amikor tökéletesen belesimulva az ízbe egésszé teszik az élményt...
Örülök egyébként, hogy van aki szépen kóstol és nagyon képletesen le is tudja írni amit érez, így legalább tudom merre tapogatózzak a sörpróbáknál. :)

Egyébként abszolút nem ide illik, de pl. a szalámiknál meg nem a szalámiszerűt keresem. Előszeretettel eszek diósat, szarvasgombásat és még sokfélét (ebben szerintem a kisteleki húsfeldolgozó az egyik legjobb és legolcsóbb az országban). Különbözőek vagyunk különböző hibákkal, mint én a sörízű sörömmel. :)

ger. duchemin 2010.11.09. 08:51:44

@dr. dodó: "Úgy tűnik, többek szemében túl egyszerű vagyok."

Félreérted. Nem egyszerűség ez, hanem sima tévedés.

ger. duchemin 2010.11.09. 08:54:34

@szanisz: Teljesen egyetértek veled, annak ellenére hogy genetikailag alkalmatlan vagyok a felhangok költői, vagy kevésbé költői megnevezésére. Én minden jó sörnél annyit veszek csak észre: Nini, ez megint egy új íz, és ez is jó. Nos ha minden sörnél csak ennyit írnék, én lennék a világ legröhejesebb bírálója, igazi sörbohóc.

-kk- 2010.11.09. 08:55:08

@ger. duchemin: most undorítóan píszí leszek:

ízlésben/esztétikában nincs igazság, csak normák - ennek megfelelően tévedés sem lehet, csak egy marginális csoport (=sörbuzik) relatív normáinak megszegése ;)

szanisz 2010.11.09. 11:45:00

@-kk-:

ez teljesen igaz.

@ger. duchemin:

nekem is erőlködnöm kellene egy terjedelmes elíráshoz egy sör ízét illetően, az tuti.

szerintem amúgy ez az egész leírósdi arra jó, hogy tudjunk a sörökről beszélni.

A sörbuzik /borbuzik a teljesen szubjekítv ízvilágot szavakba öntik, hogy legyen kapcsolódási pont, de valójában tök más asszociációkat ébreszhet bennünk ugyanaz a sör a fősodortól (nagyon malátás, nagyon komlós, stb.)eltekintve.

Vicces néha teljesen eltérő leírásokat olvasni ugyanarról a sörről:)

szanisz 2010.11.09. 11:46:15

@szanisz:
amúgy a "sörbuzik" köré sorolom magam,nem szitokszó volt:)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.09. 14:47:37

@szanisz: én is-én is, sörbuzi vagyok, ide lőjetek :)

dr. dodó 2010.11.10. 15:28:42

Én nem tudom, hogy sörbuzi vagyok-e? Tegnap Ausztriában csak söröket, 1 bort és sok csokit vettem (tisztára mint 1 kamasz), pedig a kollégáim felpakoltak a szilvától kezdve a szalvétáig, mert sajnos átlag 10%-kal olcsóbb volt minden, mint nálunk.

Valószínűleg a fenti definíciók és hozzáállások alapján én nem vagyok sörbuzi, valami hiányzik belőlem alkatilag (pl. az ízesített sörök - mint Saranac - kívánása). Azért szeretem a söröket és szívesen kóstolom.

KK-nak meg köszönöm a védelmet: én sem érzem tévedésnek az ízlelőbimbóim létét. Különbözőek vagyunk, különböző ízekre-egyebekre vágyunk.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.10. 16:49:15

@dr. dodó: a nagy, megfejtendő kérdés, sörbuzi-e vagy?
én/mi nem zárunk ki magunk közül azért,mert határozott elképzeléssel bírsz azzal kapcsolatban, hogy mit szeretsz és mit nem. addig nem, amíg nem az olcsó, igénytelen tömegsörök javára nem döntesz

Ogreface 2010.11.10. 22:32:52

Én határozottan sörhetero vagyok... ;-)

-kk- 2010.11.11. 00:46:07

@Ogreface: ezek szerint nem a sör penetrál téged, hanem fordítva? perverz :)

dr. dodó 2010.11.12. 16:20:01

Kedves sörstársak!
Coming-out következik: nem vagyok sörbuzi, csak nagyon szeretek sörözni, és a jó söröket keresni. Ettől még lehetnék is sörbuzi, de bizonyos elgondolások alapján keresem a leendő kedvenc sörömet - eléggé idealisztikus módon -, és semmiféle kedvet nem érzek bizonyos sörfajták kipróbálásához (mint a topikban szereplő pl.).

Az olcsó tömegsörök felé (a magyar sörök közül bizonyosan) nem tervezek elmozdulni, már az eddigi tapasztalataim alapján sem, egyedül az Ilzer Superiort kedvelem valami perverz vonzalomból kifolyólag. De azt úgyis alig lehet kapni, szóval nem ér. :)

Viszont maradok továbbra is sörről szívesen értekező tökfej.

És ha már sörbuzi meg sörheteró a téma, akkor bizony bevallom, hogy sörpoligám a természetem...

ger. duchemin 2010.11.15. 13:11:32

1. keresem a leendő kedvenc sörömet
2. bizony bevallom, hogy sörpoligám a természetem...

Az előbbi két mondat között kemény ellentét feszül. Melyik mondat az igaz, az 1. vagy a 2.?

ger. duchemin 2010.11.15. 13:15:05

@Mantlesorrow: "addig nem, amíg nem az olcsó, igénytelen tömegsörök javára nem döntesz"

Azokat sem zárjuk ki, csak igyekszünk őket meggyőzni, hogy balgaság 50-100 forint megtakarítás miatt szart inni. Persze ha valaki a savanyú mellékízű söröket, vagy a szikkadt zsemléket szereti, az oké, biztosan vannak perverzek is.

_Mitch_ 2013.09.13. 11:06:35

Én is főztem pumpkin ale-t, remek kis ünnepi sör. A tököt felszeltem, kisütöttem, majd belekapartam a héjából cefrézés közben. A fűszer nekem szerencsendió, vaníliarúd, fahéj és szegfűbors volt. Az arányokat saccra raktam csak bele, ennek ellenére igen jó lett. :)
Megkóstolnék egyszer azért egy profi Töksört is,pl
www.dogfish.com/brews-spirits/the-brews/seasonal-brews/punkin-ale.htm

dogfish head söröket lehet itthon kapni valahol?