HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Lophass Joschka: Szerintem a mostani S. IPA-ra egyáltalán nem hasonlít a Havanna, talán a receptváltás előtti első ... (2018.11.10. 12:20) Lőrinci Havanna
  • ungert: @SzJános: Köszi szépen a reakciót. : ) Igazából meglepett, hogy azt írod, ne alkossak negatív véle... (2018.11.04. 15:19) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • -kk-: @ungert: szuper, köszi! (2018.10.28. 22:40) Urpiner Exclusive 16%
  • barankai: Nem rossz. Az ízgyengeségei ellenére határozottan felismerhető az igazi pilsner. És ami fontos ez ... (2018.10.11. 01:23) Borsodi Mester
  • rowi: na de hát az egyik lényeg nem pont az, hogy nincs is marketing?:) egyébként meg valóban, legalább... (2018.09.27. 14:14) Pécsi APA

Címkék

ale (125) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (134) békésszentandrás (21) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (75) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (70) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (89) hárompont (69) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (61) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (47) kétpont (47) kisüzemi (102) kőbánya (17) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (163) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (41) négypont (110) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (14) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (20) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (272) vörös (24) Címkefelhő

Left Hand Milk Stout

2011.01.05. 22:47 -kk-

amerikai ízesített stout


A coloradói Left Hand sörfőzde nem új vendég a blogon, épp 367 nappal ezelőtt kóstoltuk nagyszerű imperial stout-jukat, így idén már a stílus kiválasztásán is csavarnunk kell egy cifrát, ha valami formabontóval szeretnénk lekötni kedves olvasóinkat. Hál'Istennek ez nem lesz túl nehéz, ugyanis az országban kapható szumma kétfajta Left Hand-sör közül a másik egy úgynevezett milk stout, azaz olyan felsőerjesztésű angolszász sörtípus, amely a kesernyés-feketére pörkölt árpamalátán túl egy további distinktív sajátossággal is rendelkezik: erjesztés előtt bőven megszórják tejcukorral. Azt viszont a sörélesztő nem bontja, így egy papíron nem túl vad erejű sör esetében is masszív szárazanyag-tartalmat tud biztosítani, laktató és igencsak kalóriadús végeredményt szolgáltatva (a LH Milk Stout esetében a hat százalékos alkoholtartalom mögött 16 Ballingos sűrűség tornyosul).

Mindez nem véletlen: a korábbi, sörfronton megengedőbb korokban a milk stout kvázi tápszernek számított, például terhes nők számára, esetleg diétás célokra - a Left Hand verziója a tradíció szellemében némi zabpelyhet is a főzőüstbe lapátolt a laktóz mellé. A címkét domináló kéznyomos tehén tökéletesen kiszámítható, mégsem határozza meg túl zavaró módon a palack karakterét. Amivel kapcsolatban egyébként megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot szerezhetünk róla, hogy a Left Hand Brewing Company munkatársai is törzsolvasói a Kontár Komlókutató blognak, hiszen miután tavaly hosszas kirohanást intéztünk az Imperial Stout érthetetlen dizájnja ellen, idén a Milk Stout új, tolerálható ruhát kapott. A KK által a Csakajósörnél beszerzett példány ugyan még a régi, szellemiségében távolról a magyar házi főzdéket idéző címkét viseli (ami megegyezik az illusztráción szereplővel), az internet széles világa már egy újabb, a Milka csokoládéval erős rokonságot mutató, ám kétségtelenül mutatósabb verziót hirdet.

A mély sötétbarna - stoutviszonylatban szinte sápadt - színhez olyasféle illat társul, mint ha egy hordó kókuszos mazsolára ráöntenénk az áfészos tejesláda alján délre összegyűlt sajátos állagú levet. Ez ugyan nem hangzik túl jól, de a valóságban inkább semmilyen, mintsem bántó. Íze százfelé szalad, folyamatosan vibrálva harmónia és diszharmónia között: a csipkebogyós-virágos aromafelhangok, a kávébabba hajló stouttest, és a sűrített tejes tubus fémesen savanyú utóíze úgy forr össze egy főzőtejszínszerűen krémes keretbe, hogy a folyamat során képtelenség eldönteni, az egyes elemek ütik vagy kiegészítik-e inkább egymást. Vidám, játékos, gömbölyded ízkergetőzés, hívhatnánk kergemarhakórnak, ha olcsó és értelemzavaró poénokat vadásznánk (majd próbálnánk azokat ironikus keretbe ágyazva letolni az olvasó torkán); összességében kellemes élmény, amit mégis nehéz komolyan venni.

Alkoholtartalom: 6 V/V %

2011. 01. 05.

 

5 komment

Címkék: amerikai barna stout ízesített háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr32563837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2011.01.06. 16:27:14

súlyosan pontos kóstolás.

dr. dodó 2011.01.07. 16:11:09

Hmmmm. No és 1 Guinness Draught újrakóstolás? Fontos hiányossága még KK-nak...

-kk- 2011.01.07. 16:23:06

@dr. dodó: KK-nak sok-sok súlyos hiányossága van az újrakóstolások terén...

dr. dodó 2011.01.08. 06:59:31

Így van. :) Örülök, hogy KK is így gondolja, és ezek szerint igen egészséges önkritikával is rendelkezik.

Kívánom, hogy az elfogyasztott sok-sok sörben levő sok-sok vitamin és ásványianyag tartalom tartson jó egészségben téged, mert kíváncsi vagyok az újrakóstolások eredményeire is! :D

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2011.01.08. 20:37:18

fél órája tettem le a korsómat, amiben pont ez a Milk Stout volt és bár nem volt rossz, de a három napja elfogyasztott Imperial Stout mögött van jócskán, az nagyon brutál volt...