HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Duckstein

2011.01.26. 22:36 -kk-

német félbarna sör


Az elmúlt hetek sűrű elfoglaltságai közepette már időtlen idők óta nem sikerült cikket írnunk. Kárpótlásképpen ma egy új sörtípus debütál a blogon: az altbier. Ez, mint nevéből könnyen kitalálható, jellegzetesen német típus, leginkább Düsseldorf környékén művelik napjainkban; lényegét tekintve pedig nagyjából felsőerjesztésű élesztővel készülő lagerként írható le. Az 'altbier' (ósör) kifejezés is valami ilyesmit hivatott kidomborítani, hogy a modern, XIX. századi alsóerjesztésű ászoksörökkel szemben itt valami klasszikusabb receptről van szó. A KK figyelmét a stílus néhány hónappal ezelőtt, egy, a színfalak mögött elkortyolgatott Diebels Alt révén nyerte el, amiről ugyan már homályosak az emlékeink, de annyi biztos, hogy igencsak kellemesnek tűnt.

Örültünk is, hogy a Sörspecialista.hu tart egy drágább és kisszériásabbnak tűnő változatot is altbier-fronton (a Ducksteint), és az örömünk még akkor sem csökkent szignifikánsan, amikor a Ratebeeren körbenézve kiderült, hogy ez utóbbit a Diebelsnél valamelyest gyengébbre értékelik (pedig az is csak 51 ponton áll, ami semerről nem tűnik túl kiemelkedőnek). Hiszen ha már a Duckstein ilyen szép üvegben van, német viszonylatban egészen kiváló dizájnnal, csak nem lehet rossz... hiába tagadnánk, lelkünk mélyén buta sznob birkák vagyunk, akiket a magas ár éppolyan könnyen fellelkesít, mint az eltalált csomagolás meg az egyedi üveg. Meg persze arra is gondoltunk egy kicsit, hogy az altbier tulajdonképpen olyan, mint az angol ale, és mivel a Ratebeeren az angolszász értékelők jelentős túlsúlyban vannak, biztos csak azért húzzák le a német altokat, mert túl ismerős nekik.

Utóbb kiderült, hogy a nemzetközi sörítélőszéknek alapvetően mégiscsak igaza van. Ez abban nyilvánult meg - beelőzve az érdemi kóstolási beszámolót -, hogy a Duckstein hiába kellemes, jól összerakott sör; mégsem nyújt különösebb revelációt. Illata elsőre nincs, utána frissen hasogatott tűzifa; színe szép borostyán, rajta buborékos, vékony habbal. Eddig valóban olyan, mint egy angol pale ale. Íze már inkább képez átmenetet a mai kontinentális sörvilágba: a korty elején még úgy mutat nyers, fás, kissé mézes fanyarságot, mintha nem is lenne mögötte test, de utóbb beköszön a vaskos, karakterében inkább német pilsenieket, mint amerikai IPA-kat idéző komló. Ahogyan haladunk az üveg vége felé, egyre gyanúsabb lesz a "fás fanyarság" néven leírt korai karakteregyüttes, így kibújunk a funkcionális analfabétizmus csábító öleléséből és végre elolvassuk a hátcímkét. Egyből ki is derül, a Ducksteint bükkfán érlelik (azt már nem sikerült kiókumlálnunk, ez hordót vagy barrikot jelent-e), így egy kicsit megveregetjük a vállunkat, milyen kifinomult ízlésünk (vagy legalábbis vakszerencsénk) van. Játéknak jó tehát, egyébként viszont nem véletlenül értékeli A Nemzetközi Közönség épp ugyanannyira, mint a Soproni Fekete Démont - kellemes ivósör, de semmi izgalom. Viszont magyar fejjel legalább biztosan újszerű.

Alkoholtartalom: 4,9 V/V %

2011. 01. 26.

 

13 komment

Címkék: német ale félbarna hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr952616875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2011.01.27. 21:07:04

Szerintem ahhoz képest, hogy milyen értékei vannak, ahhoz képest még Münchenben is igen drágán árulták...

dr. dodó 2011.01.27. 22:03:42

Lehet, hogy a blogon ezért 1 heti főbelövés jár (mivel igazi sörivó ilyet nem mond), de jó szívvel lehagyom ezt a sört a kóstolandó listámról. :)
De érdekes volt olvasni róla!

-kk- 2011.01.27. 22:43:43

@dr. dodó: hát valóban inkább az 'ötpontos' címke alattiakat érdemes elsőre mind kipipálni :)

szanisz 2011.01.28. 10:43:57

nem kukacoskodni akarok,de ha felsőerjesztésű, akkor hogy lehet lager? :)
az altsör nem lager!

Harald hardrode 2011.01.28. 12:54:04

Egyszer megláttam a német Playboy-ban a reklámját és utána vagy 2 évig vadásztam rá mindig, amikor kint voltam Németországban. Majd végre egy Getränksmarktban ráakadtam. 2.45 eurot kostált, ezen kicsit felhúztam a szemem, de úgy voltam vele, hogy nekem kell ez a sör. Ekkorát nem tudom mikor csalódtam (a túlzott elvárások is közrejátszottak, meg az ára). Azonban ajándékba kevésbé profiknak kivalló, igazán férfias, kicsit különleges csomagolás és üveg és az íze sem rossz (csak nem kimagasló).

-kk- 2011.01.28. 13:07:39

@szanisz: ezt a gondolati tartalmat próbáltam meg átültetni, bár lehet, kissé túltömörítettem:

"Over time the Alt yeast adjusted to lower temperatures, and the Alt brewers would store or lager the beer after fermentation, leading to a cleaner, crisper beer than is the norm for some other top-fermented beers such as British pale ale."

(en.wikipedia.org/wiki/Altbier)

szanisz 2011.01.28. 14:03:18

@-kk-:

okés, így világos(najó, félbarna),,kösz a linket.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.01.31. 11:50:51

Biztos nem a kóstolómesterek által kikisérletezett pohárból ittad, és így korsó elvette a finom ízét.
:o]
A marketingjük egyébként 5-s. Csak valóban úgy tűnik egy konzumcsapda. De télleg nagyon szép a palack.

Az auf ...Holz gereift is hordós érlelést jelent, úgyhogy bükkfa hordóban csücsül egy ideig

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.01.31. 17:14:50

@-kk-: Hövels-t kóstold meg! Eddigi legjobb altbier, amit kóstoltam.
amúgy melegen erjesztik, hidegen érlelik ezt a fajtát...

Ogreface 2011.01.31. 18:52:21

@főzdevadász: Nekem a Diebels is ízlett, pláne csapolva.

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2011.02.01. 19:28:23

Én csak Hövels-t kóstoltam az altbier-ek közül, ízes, de rideg, kemény sör, nem igazán itatja magát. De ezt a Ducksteint ki fogom próbálni már csak az üvege miatt is.

Berkut 2011.06.14. 19:33:34

barrique=tölgyfa hordó

souljah23 2015.07.28. 12:40:23

Hamburgban ittam csapolva rengeteget. Számomra az egyik legjobb sör, amit valaha ittam.