HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Merlin Černý

2011.04.05. 23:09 -kk-

cseh barna sör


A KK-nál általában sokkal több sör várakozik kóstolásra, mint amennyit belátható időn belül fel tudnánk dolgozni. Ennek eredményeként egyrészt sok-sok érdekes sört csak úgy megiszunk egy idő után, másrészt pedig a cikkírásig eljutó példányok is több hónapot töltenek el a birtokunkban tétlenül. Noha a szóban forgó sörök jelentős része nem bír különösebb aktualitással, néha azért kerülnek hozzánk olyanok is, amikkel szemben végül mégiscsak sutba dobjuk a demokratikus elveket, és azon nyomban írunk róluk. Ez a pasztőrözetlen, gyorsan romló házi sörök esetében még érthető is, de amikor csak azért teszünk kivételt, mert pl. valamelyik nagy magyarországi gyár rukkolt ki újdonsággal, már tagadhatatlanul olcsó népszerűségvadászatba süllyedünk.

Mai cikkünkben a két fenti alapelv ütközésének lehetünk tanúi (dráma!), hiszen a csehországi Protivín sörgyárából érkező Merlin Černý még egészen friss újdonság volt, amikor késő ősszel megvásároltuk (októberben jelent csak meg a cseh polcokon is - ugyan mi a Pivóban szereztük be), de nem tarthat számot olyasféle közérdeklődésre, mint annak idején a Soproni Fekete Démon, vagy újabban a Borsodi Friss és a Soproni Narancs debütálása, így egy szűk fél évig érlelgettük, és mivel ez idő alatt Budapesten is végig kapható volt, mostanra már semmi újszerű nincs benne. Pedig izgalmas sörnek tűnik: egy kisebb cseh sörgyárakból álló tröszt fejlesztette ki, önálló brandként (mégha a protivíni Platán gyártja is), valamiféle csehesített stoutot próbálva kihozni eredményként. A KK őszintén kíváncsi, mi sült ki a kísérletből, így nem is molyolunk tovább a kerekasztallovagos motívumvilágon, meg ilyesmiken, ugrunk egyenest a kóstolásra.

Olajos fényű, fekete felé hajló mélybarna test, majd porcukros kakaóporillat jelenik meg a bontást követően. Ez utóbbiakba némi nehezen megfogható akolmeleg felhang kerekedik (írhatnánk animális jegyeket is, ha a szót nem koptatta volna el a borkritika-paródiák műfaja), hasonló benyomást teremtve, mint a Left Hand Milk Stout tette annak idején. Persze a párhuzam itt be is zárul, ízében a Merlin már jóval kontinentálisabb modellben követi azt a jellegzetes cseh vonalat, ami az angolszász stoutok folyamatos - alsóerjesztésre átszerelt - koppintási kényszereként jelenik meg, és amit a (megszűnt) Kelt, vagy a Primátor Stout rajzolt ki már korábban a régiós térképekre. A modell esetünkben egy olyan cseh barna sört szült, amely ugyan hűen domborítja ki az etalonoktól átvenni kívánt földes, száraz, markánsan étcsokoládés malátakeserűséget (ezt hangsúlyozandó a pörkölt árpa, "pražený ječmen" kifejezés háromszor is felkerült a címkékre); ugyanakkor a fanyar kezdést pillanatokon belül már-már nőisörös enyheségűre oldja a korty fennmaradó részét domináló maltózos, sőt, kissé laktózos édesség. Pedig tejhez aztán az égvilágon semmi köze nincs a Merlinnek, azaz feltételezhetjük, az immár második ilyen irányú asszociáció csak az árpamalátával űzött trükkös játék végeredménye.

Jól áll a sörnek ez a kétarcúság, a fanyar és az édes jegyek harmonikusan simulnak egymásba, sokkal sűrűbb és teltebb összhatást mutatva, mint amit a 4,7 alkoholfok alapján feltételezhetnénk - és ez nem is véletlen, hiszen relatív magas, 12,8 B°-os szárazanyagtartalom produkálja a végeredményt. A korty végén feltűnő ázottgabonás vonásoktól eltekintve nagyon kellemes és szórakoztató sör, egyszerre karakteres és könnyen iható. Ráadásul kivételesen Budapesten is kapható, a már említett Pivo sörözőben, így a szokásos csehsörös cikkekhez képest jóval könnyebb szívvel mondhatjuk: ne habozzanak kipróbálni. Még akkor sem, ha sokkal kevésbé stout, mint hirdetik róla.

Alkoholtartalom: 4,7 V/V %

2011. 04. 05.

19 komment

Címkék: cseh fekete barna négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr62803365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.04.06. 10:50:07

A Pivo-ban már saját poharában adják, bizony ám!!

www.gastrotrend.cz/files/files/2010/merlin%20250.jpg

(füst nincs hozzá) :-)

dr. dodó 2011.04.07. 06:59:37

@Gérard Duchemin: Ilyenkor mindig irigykedek a pestiekre...
Amúgy Gérard, inkább délután próbálj hívni, ha már a cégesről keresel. :) Különben szívesen visszahívnálak, de automatával nincs kedvem beszélgetni.
Tanár vagyok, és délelőtt nulla az esélye, hogy elérsz telefonon.

Gérard Duchemin 2011.04.07. 09:31:36

@dr. dodó:
"Ilyenkor mindig irigykedek a pestiekre..."

Én meg a győriekre, soproniakra, akiknek Bécs, és Pozsony is közel van :-)

Gérard Duchemin 2011.04.08. 10:03:27

Tegnap ittam a saját poharából. Isteni volt. Most még jobban éreztem a földes ízt.

Gérard Duchemin 2011.04.11. 10:07:27

@dr. dodó: Hát jó nagy paraszt ez a sörböjtös ürge :-)

SweetCherry 2013.06.25. 17:19:17

Azt mondjátok meg nekem, hogy hol tudok ilyet üvegben venni Mo-n?

gregibroki 2013.06.26. 09:39:55

@rambo13: mióta egyre több helyen kapni normális söröket, én már hanyagolom a Pivo-t. Érezhetőbben drágábbak, mint mondjuk a Jaromir vagy a Hrabal-Bohémia.

Gérard Duchemin 2013.06.26. 10:15:23

@gregibroki: De ott meg nincs ez a fajta sör, és azért ajánlotta a kolléga ezt a serezőt.

Gérard Duchemin 2013.06.26. 10:18:20

@Sörsolás: Mire utal a linked, melyik helyre? Ugyanis ez a szar facebook szart is ér.

-kk- 2013.06.26. 10:33:49

@gregibroki: Alapvetően igazad van, de a Pivo ezzel együtt jóval impresszívebb sörkínálatot tart, mint az említettek. Az én értelmezésemben ez annyit jelent, hogy egy laza sörözésre valóban sokkal praktikusabb pl. a Jaromírba vagy a Hrabalba menni, de egy kiadósabb csehsör-buzulásnak azért a Pivo a biztos terepe.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.06.26. 13:53:10

@-kk-: azért én a Czech-in-t a Pivo mellé tenném, már csak azért is, mert ott is általában csapon van...

gregibroki 2013.06.27. 14:06:41

@-kk-: @Gérard Duchemin: igazatok van. Csak eszembe jutott.
Megint off: tegnap ittam Svijansky barnát a Deák téren, nagyon ott volt a szeren. Elég vicces amúgy, hogy 600 Ft-ért ihatsz Bernardot, Svijanskyt, ilyet-olyan portereket, de a Litovelt is ennyibe kerül :)

Gérard Duchemin 2013.06.27. 17:21:30

@gregibroki: Igen, az a barna baromi jó volt tényleg. Valóban vicces ez az egységár, de sorállás közben hallottam a beszélgetéseket, és abból kitűnt, sok embernek tök mindegy, mit iszik, felőle csapolhatnának a cseh sörfesztiválon Sopronit is. Mondjuk Miroslav márkanevű Sopronit ;-)