HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Postřižinské Sváteční speciál

2011.05.01. 20:50 -kk-

cseh világos sör


Néhány hete igen jóízűen keltünk ki a tarthatatlan állapot ellen, hogy Magyarországon nem gyártanak tisztességes idénysöröket. Ezügyben ugyan nem történt semmilyen változás azóta sem, mégis méltatlan lenne elhallgatnunk, hogy a kiváló Puskin utcai Hrabal söröző ellenben épp kétféle húsvéti sört is kínál. Ugyan csak üvegesen, ami nem az igazi, az általános magyar sörviszonyokhoz képest mégis egészen kivételes érzés, ha az ember egy pesti belvárosi kiskocsmában ihat valamilyen ünnepi sörspecialitást. Hogy történetesen még csehet is, az már csak hab a tortán, ráadásul a KK szívéhez közel álló hab. A húsvéti szortiment egészen pontosan a Nova Paka-i sörfőzde Velikonoční speciál, valamint a nymburki Postřižinské sörfőzde Sváteční speciál fantázianevű söreiből áll - a kettő közti névkülönbség csupán annyit takar, hogy míg az előbbi kifejezetten "húsvéti" néven futtatja magát, addig az utóbbi az általánosabb "ünnepi" elnevezést kapta. Mivel a Novopacké gyártotta sört még azon frissiben eltüntettük, ma az Nymburkból érkezett üveggel ünnepeljük a húsvéti sörök budapesti debütációját.

Ez nem is nagy baj, hiszen egyrészt úgyis ez számít a hazai márkának a Puskin utcában, másrészt legalább egy színesebb-szagosabb, izgalmasabban körülírható sörgyárról emlékezhetönk meg újfent (fő sörükről, a 12 B°-os, világos Francinův ležákról szűk két éve esett szó). A nymburki sörgyár pedig azért számít nagy sztárnak, mert ennek volt igazgatója Bohumil Hrabal apja (a névadó Francin), itt játszódik a Sörgyári capriccio, eredeti cseh címén Postřižiny. (De a Menzel-féle film nem, azt Dalešicében forgatták - a cselekményszálat bővebben lásd itt.) A gyár, ennek megfelelően, igyekszik aktívan építeni Hrabal kultuszára, egész termékpaletta kanyarodott alkotásai köré. A legtöbb a Sörgyári capriccio szereplőit idézi, van így a Doktor nyolcasa, Pepin tizese, Francin ászoksöre - de saját sört kapott Hrabal egy másik könyve, a Gyöngéd barbárok, valamint maga az író is: a Bogan eredetileg Hrabal keresztnevének becézett alakja volt.

Mai sörünk, a Sváteční speciál, új tagja a szortimentnek, olyannyira, hogy a Ratebeerre is csak két napja került fel, épp egy Puskin utcai fogyasztó révén. Amennyire hajlandó súgni a címke, aszerint egyébként semmi rendkívülit nem kell várnunk: a szokásosnál kicsivel erősebb világos ászoksör, fülszövege szerint "félreismerhetetlen ízzel és kellemesen intenzív keserűséggel". A "speciál" jelző sem kell megtévesszen senkit, a cseh sörterminológiában automatikusan minden sörnek sajátja lesz, amelyik 12 Balling-foknál magasabb szárazanyagtartalommal készül. (És ha már belementünk: 12-11 B°-on lesz "ležák", azaz ászok, 10 foktól lefelé indulva pedig "výčepní", csapolt. De ez persze csak a hagyományos cseh kategorizálás, szigorú logikát kár benne keresni.)

Mivel azonban sem nem célunk szakszótárat összeállítani, sem a kellő szakértelmünk nincs meg hozzá, maradunk inkább a jól bevált kontárkodó profilú sörkóstolásnál. Kitöltve a Sváteční ležák valóban abszolút világossárga, egy apró, tétova lépést sem tesz a tavaszi idénysöröket néha-néha magukkal ragadó félbarna kísértés felé. Ahogy beleiszunk, egyből könnyen elhelyezhetjük mentális csehsör-nevezéktanunkban - abba a csoportba, ahol a markáns testű, mégis gömbölyű, könnyen iható ászoksörök laknak. A korty elején váltakozva dominál az erős, de inkább aromjában aktív, mintsem nyelvre támadó komló; valamint a széles, nemcsakhogy édes, de ráadásul cukorral is megtámogatott maláta. Tohonya viadaluk mellett valóban igen könnyen csúszik a korsó, mintha minden korty külön meg lenne olajozva, így csak amikor már egészen sörünk végén járunk, akkor tűnhet fel, hogy az addig búvópatakként háttérbe húzódó komlóvonal micsoda hirtelen agresszióval válik orvosságos, egysíkú utóízzé. Ehhez társul némi halovány savanykás lecsengés is, így mire végzünk, már akkor sem fogjuk azt hinni, hogy valami különleges remekművet ittunk, ha eredetileg lettek volna ilyen tévképzeteink. De épp ebből domborodik ki a cseh sörök csodálatos misztériuma: a Sváteční ležák hiába hordozza magán az összes felsorolt hiányosságot, mégis egy kerek élményt ad, önmagában is jó inni, valamilyen nehéz cseh ebéd mellé meg aztán főleg (így látatlanban a knédlis gulyás - azaz pörkölt - például biztos esélyesnek látszik). Épp ez az a kategória, ami annyira hiányzik nálunk: a tűrhető, kellemes és korrekt ivósörök garmadája, 10 és 14 Balling-fok között, minden színben, minden márkában.

Alkoholtartalom: 5,8 V/V %

2011. 05. 01.

2 komment

Címkék: cseh világos háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr772870184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2011.05.02. 17:50:14

Csak egy kis szőrszálhasogtás: a Menzel filmet nem Polnán, hanem Dalešicében forgatták.

-kk- 2011.05.02. 19:53:46

@Serkoptató: igazad van, köszönöm a helyesbítést.
Buta voltam, és ahogy olvastam Serteperte cikkében, hogy Hrabal apja Polnán dolgozott, összekevertem a dolgokat.